Vorbim despre contractul de colaborare
Contractul de colaborare este un act important care stabileste regulile si drepturile si obligatiile partilor implicate intr-o colaborare. Indiferent de tipul de colaborare, este esential sa aveti un contract bine definit si clar pentru a preveni orice neintelegere sau disputa viitoare.
Un astfel de act, numit contract de colaborare, presupune exista a doua parti intre care se stabileste o cooperare intr-o anumita bransa, pe o perioada definita de timp.
Colaborarea este definita nu numai prin prisma relatiei dintre cei care coopereaza dar si din perspectiva responsabilitatii colaboratorilor.
Modelele de contract de colaborare pot fi gasiti pe internet in format PDF si DOCX. Poit fi dowmnload-ae in formatul pe care il doresti.
Contractul cu forma lui este reglementat de Codul Civil.
Pe de alta parte, in Codul muncii, contractul de colaborare are unele reglementarii ce vizeaza:
- obiectivul
- definirea acestuia
- incheierea colaborarii
- egalitatea in termeni
- neperceperea taxelor
- tipul normei de lucru
- incheierea contractului
- clauze de natura obligatorie
- drepturile salariale
- transferul de norma
- munca la domiciliu
- incheierea si continutul contractului
- clause interzise
- durata normala a timpului de munca
- repartizarea timpului de munca
- programul de lucru inegal
etc.
Ce reprezinta contractul de colaborare?
Acest document stabileste o relatie intre conlucratori care participa la un proiect, spre exemplu pentru o functie, un program etc.
Practic, vorbim despre o conventie stabilita de comun acord intre doua sau multe persoane, persoane care vor colaborare. Din acest motiv, contractul trebuie sa fie bine stabil, astfel incat munca ulterioara sa fie cat mai lejera.
Un contract de colaborare poate avea si o natura mai complicata, fiind perceput ca un document legal, atunci cand defineste o colaborare intre firme sau intre impune o rigoare mai accentuata.
Prin urmare, cand vorbim de contract de colabborare ne referim la un acord de colaborare ce poate avea diverse grade de complexitate, caruia i se poate atribui caracteristici de act legal.
Printr-un contract de colraborare se stabilesc atat raspunderile privitoare la munca ale fiecarei parti in parte, cat si partea legata de veniturile generate din aceasta colaborare. Retinem ca acest act se incheie pentru proiecte specifice, asadar vorbim despre un parteneriat cu atribuire de responsabilitati.
La baza, acordurile de colraborare se stabilesc intre diverse entitati atunci cand acestea incheie anumite colaborari pentru crearea unor lucruri specifice.

Continutul unui contract de colaborare
Un contract de colaborare ar trebui sa includa informatii despre partile implicate, scopul colaborarii si termenii si conditiile acordului. Iata cateva elemente esentiale pe care ar trebui sa le cuprinda un contract de colaborare:
- Identitatea partilor implicate: numele si adresa fiecarei parti implicate in colaborare.
- Scopul colaborarii: descrierea detaliata a serviciilor sau a produselor furnizate in cadrul colaborarii.
- Termenii si conditiile: includerea informatiilor despre durata colaborarii, termenii si conditiile de plata, procesul de facturare si modalitatile de reziliere a contractului.
- Proprietatea intelectuala: stabilirea proprietatii intelectuale asupra produselor si serviciilor create in cadrul colaborarii.
- Confidentialitatea: prevederi privind confidentialitatea informatiilor comerciale sau tehnice.
- Litigii si solutionarea disputelor: includerea informatiilor despre modalitatile de solutionare a litigiilor si de arbitraj, in cazul in care acestea apar.
Importanta unui contract de colaborare
Un contract de colaborare este important deoarece stabileste regulile jocului pentru toate partile implicate. Fie ca sunteti un freelancer care lucreaza pentru un client sau o companie care colaboreaza cu un alta companie, un contract de colaborare va protejeaza interesele si va ajuta sa evitati problemele pe viitor.
Un contract de colaborare clar si bine definit poate preveni orice dispute sau neintelegeri care ar putea aparea ulterior. De asemenea, poate ajuta la stabilirea termenilor si conditiilor de plata, la definirea proprietatii intelectuale si la stabilirea duratei colaborarii.
Utilitatea contractului de colaborare
Principala functionalitate a unui contract de colaborare este aceea ca lamureste relatiile intre colabirari si se pot preintampina astfel indoielile ce pot apare intre colaboratori.
Plus ca, la un moment dat daca colaboratorii hotarasc sa-si separe colaborarea, un astfel de act este deosebit de util.
Este nevoie de un contract de colaborare pentru delimitarea proprietatilor celor care coopereaza, la stabilirea lucrarilor generate din munca lor si la posibilitatea de utilizare a drepturilor asupra proiectului realizat impreuna.
Protectia contractelor de colaborare
In momentul in care se definesc termenii si conditiile colaborarii, aceste reglementari definesc legatura dintre persoanele ce conlucreaza, spre exemplificare putem sa ne gandim la conditionare relatiei de colaborare, stabilind obiectivul general si obiectivele specifice ale acesteia.
Colaborarea este definita nu doar prin prisma ideii de relationare, cat si de proportia colaborarii intre parteneri.
La termenii si conditiile aferente unui contract de colaborare ne putem uita cu atentie atunci cand partenerii incep sa aiba obiective diferite si considera ca celalalt nu mai corespunde telului sau. In acest caz, exista posibilitatea incheierii unui nou contract ori a unui proiect realizat in cadrul contractului initial.
Cand colaborarii cad de acord asupra proiectului propus, acesta poate fi concretizat intr-o nou act, subsidiar la vechiul contract, ori de sine statotor, functionand paralel cu primul, ori inlocuindu-l de facto pe cel anterior.
Structura cooperarii
Cand programezi o anumita actiune, un anumit proiect, colaboratorii vor realiza o legalizare a acestuia, formalizand practic intelegerea celor doua parti.
In elaborarea unui program, se are in vedere atingerea unor puncte:
- definire, descriere, concept
- atributiile fiecarei parti
- resursele cu care intra in proiect fiecare colaborator: materiale, forta de munca, elemente conturabile
- taxele implicate per colaborator
Semnificatia contractului de colaborare intre firme
Atunci cand doua societati doresc sa colaboreze pentru un proiect, o afacere, intre ele se incheie un contract de colaborare. Acest act are menirea sa descriere tipurile de resurse cu care fiecare colaborator participa la proiect (resurse de tot felul: umane, materiale, abilitati tehnice si/ori practice, tehnologii, strategii, chiar inventii ale unuia sau altuia dintre parteneri etc).
Un contract de colaborare intre doua entitati juridice poate prevede si contributia la afaceri a fiecarui partener, inclusiv la natura platilor ce vor fi efectuate de catre un partener catre celelalt.
Printr-un astfel de act se pot stabili si conditiile cedarii drepturilor de proprietate, dar si de pastrare a acestui drept intr-o parte sau alta.
Ce trebuie sa contina obligatoriu un atare act?
- motivul colaborarii partilor
- perioada si/sau termenul scadent
- resursele umane si financiare cu care contribuie la proiect fiecare colaborator
- numarul partenerilor implicati in proiect si a celor beneficiari ai rezultatelor colaborarii
- drepturi de proprietate asupra rezultatelor colaborarii (inventii, inovatii, brevete, articole cotate in diverse reviste internationale specifice etc)
- dreptul de folosinta asupra uzufructului, acolo unde s-a stabilit acest dreptu prin contract
- dreptul de utilizare asupra rezultatelor generate prin colaborare, ca proprietate a unuia sau altuia, ori aflate in co-proprietate
- garantiile legate de proprietatea intelectuala
- stabilirea conceptului de nedivulgare asupra datelor puse la dispozitie de colaboratori in cadrul proiectului
- termenii confidentialitatii
- atributii legate de diseminare si alte aranjamente
De unde iau un model de contract de colaborare?
Un model de contract de colaborare poate fi gasit online, pe internet. Un astfel de model de contract de colaborare intre firme ori un model de contract conventie civila persoane fizice poatte fi gasit si la firme specializate, ori la avocatii si juristii care se ocupa cu acest domeniu.
De fapt, uneori este indicat sa apelezi direct la avocati specializati pentru identificarea unui model de contract de colaborare, pentru ca acestea se actualizeaza periodic si este posibil ca ceea ce iei tu dupa internet sa nu mai fie de actualitate.
Noi chiar va sugeram, daca aveti nevoie de un model conventie civila ori un model contract colaborare pentru firme ori persoane fizice sa apelati la un profesionist.
Ce trebuie sa verifici inainte de semnarea contractului?
De fapt, ceea ce va spun acum, sunt indicatii valabile la semnarea oricarui act, indiferent de natura lui. Inainte de a va pune semnatura pe un act, trebuie sa va asigurati ca este completat corect, ca datele trecute sunt scrise corect.
In procesul de scriere pot aparea greseli, iar in graba semnarii astfel de greseli pot fi omise. Nu pregeta sa verifici cu minutiozitate contractul inainte de a-l semna.
Poti solicita si o consultanta juridica la nevoie, daca nu esti sigur de termenii contractuali si nu ai deplina incredere in partenerii tai.
Nu evita sa soliciti clarificari acolo unde e cazul, modificari daca le consideri necesare.
Inainte de semnarea contractului este bine sa negociezi termenii, bine acest lucru nu trebuie lasat pe ultima suta de metri, imediat inainte de semnarea actului.
Important de retinut: daca rezultatul colaborarii este o marca, este bine sa stabiliti de la inceput care sunt limitarile folosirii acesteia de catre colaboratori si de catre alti terti.
Continut