Viitorul revolutiei FinTech in Romania

Last update: martie 27, 2023

Solutiile FinTech ne fac vietile mai usoare. Platile si creditele online au devenit mai simple. FinTech inseamna carduri si aplicatii disponibile oricand si oriunde.

Suntem intr-un secol al tehnologiei si, odata cu evolutia tehnologiei, FinTech a devenit unul dintre cele mai promitatoare domenii ale economiei moderne. In Romania, aceasta industrie a avut o crestere semnificativa in ultimii ani, cu o serie de companii care au adus solutii inovatoare in sistemul bancar traditional. In acest articol, vom explora viitorul revolutiei FinTech in Romania si cum aceasta va afecta economia si consumatorii.

Cand vine vorba de revolutia FinTech, Romania este cu siguranta in fruntea trendului in Europa de Est. In ultimii ani, industria FinTech din Romania a cunoscut o crestere semnificativa, odata cu lansarea unor platforme digitale inovatoare, care au transformat modul in care oamenii interactioneaza cu bancile si finantele in general.

Viitorul finantelor online in Romania

Scena FinTech Europei este adesea umbrita de Silicon Valley, dar continentul castiga teren cu peste 160 de firme anual evaluate la peste 1 miliard de euro. Acum – mai ales cu ceea ce Brexit ar putea aduce Europa, multe companii vor cauta o expansiune rapida, iar Europa de Est este cea mai buna destinatie.

Am facut aici o selectie a celor mai importante firme la care ne asteptam sa concureze Revolut in Europa – cu precadere cele cu sanse de a se lansa curand in Romania. Daca accesati sectiunea „Revolut pareri” – veti vedea o lista importanta de lucruri de care piata noastra are nevoie. Iar unde este nevoie, va aparea si oferta.

Asa ca vom trece direct la subiect: iata cei mai importanti 10 actori din piata FinTech pe care i-am putea vedea in curand lansandu-si serviciilor pe piata noastra:

Klarna

In 2019 a lansat o noua runda de strangere de fonduri de 460 milioane dolari, oferind companiei o valoare totala de 5 miliarde euro si ramanand astfel cea mai apreciata companie privata de FinTech din Europa. Aceasta a fost o crestere de 250% fata de ultima sa evaluare, facuta abia la inceputul anului.

Dupa patru ani grei in care a incercat intens sa capteze piata americana, Klarna a facut in sfarsit tranzitia atentiei spre piata europeana, si creste deja cu aproximativ jumatate de milion de clienti pe luna.

Starling Bank

Starling a inceput in 2014, aproximativ in acelasi timp cu rivalii NeoBank si Monzo, cu o misiune similara – de a perturba bancile traditionale cu o oferta online de inalta calitate.

Vorbind despre Starling vorbim despre o infloritoare divizie de servicii bancare (punand infrastructura la dispozitia tertilor) si, de asemenea, o piata pentru produse financiare terte.

Greensill

Greensill este un specialist in finantarea lantului de aprovizionare, unde intreprinderile strang finantari sustinute de plati de la furnizori, cu un sprijin serios din partea institutiilor si autoritatilor din domeniu.

Cu toate acestea, au existat mai multe scandaluri in jurul companiei.

Cel mai recent, un fond Greensill, gestionat de managerul de investitii GAM, a fost martor la retrageri uriase la inceputul acestui an in urma unui scandal legat de una dintre obligatiunile sale, ceea ce a determinat ca activele fondului sa scada de la 2.1 miliarde euro la 391 milioane euro.

TransferWise

TransferWise, cu sediul in Londra, se remarca pe piata FinTech europeana in special pentru cat de rentabil este.

Compania transfrontaliera de transfer de bani a raportat un profit net anual (dupa impozite) de 12 milioane euro in anul fiscal incheiat, in crestere cu 66% fata de anul precedent.

Veniturile firmei au crescut cu aproximativ 53%, pana la aproape 209 milioane euro.

Societatea are un model inteligent (replicat acum de multi altii), ceea ce inseamna ca nu deplaseaza banii peste granite, ceea ce ar suporta comisioane, mentinand in schimb canale separate pentru fiecare moneda, din care apoi plateste fonduri.

N26 Group

N26, una dintre cele mai proeminente dintre bancile online destinate tinerilor europeni, a avut un an plin, aducand inca 170 milioane dolari capital de la investitorii existenti, ajungand astfel la o evaluare de 3,17 miliarde euro – cu aprox 725 milioane euro mai mult fata de ultima evaluare.

Compania, care spune ca nu vede rentabilitatea ca o „masura de baza”, face presiuni mari pentru crestere, punand totul la bataie intr-o campanie publicitara imensa, avand ca scop cresterea masiva a bazei sale de abonati.

Nu lungim aceasta prezentare, dar va recomandam cu staruinta sa analizati mai multe detalii despre aceasta companie in articolul nostru dedicat: N26 – era bancara digitala in plina expansiune.

Monzo

Neobanca Monzo, cea mai apreciata de catre tinerii Europei, este „sweet-heart”-ul lumii FinTech.

Monzo a facut o treaba excelenta in serviciile de gestionare a finantelor personale, elaborand si mentinand o imagine de FinTech „etica”.

Oferta se caracterizeaza prin servicii centrate pe clienti – de exemplu, permitand utilizatorilor sa isi primeasca salariul cu o zi inainte ca acesta sa le fi fost platit.

In ciuda iubirii neconditinate din partea fanilor, insa, banca ramane renumita pentru abordarea „agita-acum-si-fa-bani-ulterior”.

Pe scurt, cresterea in numar de clienti a facut ca pierderile Monzo sa urce la 55 milioane euro in anul fiscal incheiat.

OakNorth Bank

OakNorth este mai putin cunoscut in lumea FinTech decat companii precum Monzo sau Revolut, in parte pentru ca se ocupa in principal cu intreprinderile mici si mijlocii, nu cu consumatorii persoane fizice.

Ceea ce ii lipseste in faima insa, compenseaza cu profiturile cat se poate de serioase.

Este una dintre cele doar cateva companii FinTech care fac bani in Europa, cu profituri de pana la 220% cu nici doi ani in urma.

Acest fintech OakNorth ofera imprumuturi cuprinse intre 0,58 milioane si 46 milioane euro pentru intreprinderile cu crestere rapida, vizand o piata care a fost in mare masura subestimata de bancile traditionale in urma crizei financiare.

In acelasi timp, compania are o platforma de software pentru business, OakNorth Analytical Intelligence, pe care o licenteaza bancilor ca un money-spinner.

Checkout.com

Acest binecunoscut FinTech a fost fondat in 2009 ca Opus Payments, inainte de a evolua in Checkout.com in jurul anului 2012.

Permite companiilor sa proceseze si sa accepte plati transfrontaliere prin carduri de credit si de debit, servicii bancare online, Klarna, Apple Pay si altele, toate intr-o singura integrare.

Checkout.com ofera solutii de plata online pentru o serie de companii cu crestere rapida, inclusiv pentru alte companii din aceeasi nisa, precum Deliveryroo si TransferWise.

SumUp

Masinariile clasice pentru platile cu cardul, acelea greoaie pe care le vedem inca in cafenele si restaurante, devin un instrument al trecutului.

Acum, firmele adopta cititoarele de carduri fara contact, care proceseaza platile cu un smartphone sau cu o tableta, prin intermediul aplicatiilor tip POS – SumUp fiind un varf de lance european in acest domeniu.

Atom Bank

Atom Bank s-a facut cunoscuta in piata financiara din Europa prin intermediul unui cont mobil de economii.

atom bank

Nu este chiar la aceeasi scara (inca) cu Revolut, Monzo sau N26, dar a strans o finantare suplimentara de 58 de milioane euro in iulie 2019 intr-o runda venita dupa cea de 174 de milioane de euro din 2018.

Ce avem de facut pentru a ne deschide lumea banilor online?

Am trecut deja in revista, intr-un articol anterior, elementele practice ale accesibilitatii unui credit online FinTech”, iar aici v-am deschis o lista cu companiile care ar putea sa ne devina parteneri loali in cel mai scurt timp.

Dar avem oare nevoie ca o asemenea firma europeana sa deschida birou in Romania?

Nu, deloc. Orice serviciu transfrontalier european – inclusiv de natura financiara, este disponibl oricarui cetatean european. Intrebarea este doar daca si de ce anume avem nevoie.

Analizati lista de mai sus si vedeti unde credeti ca v-ati incadra, apoi, daca termenii va sunt avantajosi, aplicati pentru un cont client.

Exista la majoritatea acestor companii un „entry-level”, un tip de cont pentru persoane fizice unde costurile sunt zero sau foarte mici. Ce obtineti astfel? Obtineti avantajul startului din timp.

Dar nu ne oprim aici: mai exista o oportunitate: de ce sa fiti mereu clienti?

Puteti investi in aceste companii, cresterea domenului este fantastica.

Daca intelegeti prezenta riscului, ca in orice investitie, dar alegeti inspirat, puteti obtine castiguri de capital cu totul iesite din comun (Robeco – the investment engineers).

Pe scurt, tari ca Marea Britanie si Germania au inregistrat o dublare a investitiilor in companii FinTech in 2023 comparativ cu 2020.

Suedia este chiar campioana europeana: de patru ori investitiile anului precedent! Sa fie oare o bula? Greu de crezut, pentru ca aceasta crestere se bazeaza pe o compoinenta solida, organica: cererea de servicii financiare de baza moderne.

In final

In viitorul apropiat, se asteapta ca aceasta industrie sa continue sa creasca, odata cu aparitia unor noi produse si servicii inovatoare. De asemenea, se asteapta ca bancile traditionale sa inceapa sa se adapteze la noile trenduri, prin lansarea propriilor platforme digitale si prin imbunatatirea serviciilor si produselor traditionale.

In concluzie, viitorul revolutiei FinTech in Romania pare sa fie unul promitator, cu o crestere continua a industriei si o serie de avantaje pentru consumatori. Cu toate acestea, este important sa avem in vedere si riscurile asociate cu utilizarea platformelor FinTech, cum ar fi securitatea si protectia datelor personale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies