Unde este cel mai scump sa traiesti? Urban, suburban ori rural?

Multi se intreaba in ce loc sa-ti stabileasca locuinta pentru a dispune de costuri cat mai mici? In ultima vreme oamenii fug de la oras la tara.

Unde este mai ieftin sa traiesti? La prima vedere am putea spune ca in rural, pentru ca sunt eliminate foarte multe costuri dintre cele existente intr-un oras.

Insa, nici ruralul nu mai este ceea ce era odata, au aparut tot felul de facilitati costisitoare care ridica constant pretul traiului la tara.

Multi oameni tineri cu un serviciu bun si-ar dori mai degraba o locuinta in zona suburbana, o locuinta la casa, cu o mica gradina si cu niste costuri mai reduse. Ar scapa astfel de costisitoarele cheltuieli ale orasului.

In marile orase ale lumii oamenii fac economii din acest tip de trai. In Romania lucrurile sunt exact pe dos. Orasul te ingenunchiaza din punct de vedere al cheltuielilor. Nici suburbia nu este departe de oras cand vine vorba de costuri, indeosebi in perioadele de iarna cand cheltuielile cu intretinerea sunt deosebit de mari. Pentru a incalzi o casa intr-o zona suburbana, cu centrala proprie, costurile sunt enorme.

Nici in rural nu este de ici de colo sa asiguri incalzirea pe timp de iarna, insa, in rural poti opta pentru tipuri alternative de incalzire, fapt ce poate duce la o ieftinire a acestor costuri.

La tara mancarea este mai ieftina decat la oras. Acest lucru iti poate aduce economii. Pe de alta parte, transportul este exacrabil in zonele rurale, asadar daca ai o slujba la oras si trebuie sa-ti asiguri singur transportul, s-ar putea sa platesti pe transport cat economisesti pe mancare.

Costurile mari cu utilitatile de la oras nu rivalizeaza cu nimic. In loc sa economisesti, asa cum se intampla in marile orase ale lumii, la noi este exact invers. Insa, nici celelalte medii nu sunt avantajoase, lucrurile fiind propice unor persoane care au anumite facilitati asigurate, indeosebi la locul de munca. Spre exemplu, daca firma unde lucrati va pune la dispozitie un transport gratuit, ori vi-l deconteaza cumva, atunci cu siguranta este in avantajul tau sa locuiesti in zona rurala.

Pe de alta parte, in Romania, oamenii tind sa-si doreasca sa locuiasca intr-un oras. La noi inca nu este asa de mare dorinta de a scapa de zonele urbane aglomerate pentru a te bucura de placerile unui trai linistit la tara.

Daca ti-ai propus sa te muti la tara, cu siguranta ai analizat toate aceste aspecte si ai luat in considerare toate costurile aferente, comparand avantajele si dezavantajele pe care le aveti dintr-o asemenea actiune.

De ce pleaca orasenii la tara?

Unii locuitori ai orasului isi parasesc locuintele pe timpul verii pentru a trai in rulote in zone turistice. Scapa astfel de povara platilor gospodaresti pentru o perioada de cateva luni din an, economisind sume frumoase de bani. Unele persoane isi salveaza astfel sume importante de bani, facandu-si stocuri pentru iarna, cand cheltuielile cu intretinerea sunt mult mai mari.

Am vazut foarte multi oraseni practicand transhumanta pe timpul verii. Multi batrani se muta pret de cateva luni in acele rulote din zone turistice, reusind astfel de stranga sume importante de bani care sa le fie de ajutor pe timpul iernii. Imaginati-va un batran cu o pensie de 1000 de lei pe luna, fiind nevoit sa plateasca pe timpul iernii o intretinere de 500-600 de lei. Lucrurile sunt complicate si de multe ori nu le vedem pentru ca suntem prea ocupati cu vietile noastre, cu munca noastra, cu copiii, etc.

Motivul pentru care locuitorii din oras isi doresc de regula sa se mute la tara sunt de regula legate de nivelul de stres. N-am vazut multa lume gandindu-se la mutarea la tara ca la o economisire. Multi aleg traiul la tara pentru natura sa boema, linistita.

In oras cu certitudine costul vietii este unul ridicat. Chiar daca salariul minim a crescut vertiginos in ultimii ani, nici preturile nu s-au lasat mai prejos. Traiul s-a scumpit si a acoperit aproape surplusul salarial castigat de romani in ultima perioada.

Costul vietii este ridicat la oras, dar si in suburbii. In zonele limitrofe Bucurestiului, de exemplu, costurile locuintelor sunt destul de ridicate. Nu mai luam in calcul ce inseamna un transport spre oras la ore de trafic. practic, toata relaxarea pe care o castigi mutandu-te din oras intr-o zona suburban, o pierzi cu stresul din timpul transportului intre casa si serviciu.

Pretul generala al vietii in marile orase ale Romaniei este destul de variat. Cel mai scump oras ramane tot Bucurestiul, insa vin din urma puternic Cluj Napoca, Brasov, Sibiu, iar in perioada estivala orasele turistice: Constanta, Brasov, Sinaia, etc.

Costul locuintei este determinat pentru locuitorii unui oras in a alege viitoarea locuinta. Unii nu isi permit un apartament intr-un oras mare si aleg locuinte in zone suburbane, la preturi pe care acestia si le pot permite.

In orasele mare, centrele universitare, cum sunt Bucurestiul si Cluj Napoca, mai intervine si problema studentilor. Acestia ocupa multe spatii locative care ridica uneori pretul chiriilor.

Pentru multi tineri, locuintele din zonele urbane sunt inaccesibile. Si atunci, cauta variante alternative, optand si pentru zonele suburbane care vin cu preturi mici si cu o serie de facilitati ce lipsesc in marile orase.

Insa, tinerii din zilele noastre au o aplecare mai mare pentru locuintele scumpe, pentru ca multi apeleaza la credite. Creditele ipotecare sunt o optiune des utilizata de tineri pentru achiztia unei locuinte la oras.

Cu cat generatia mai tanara este mai numeroasa, cu atat pretul locuintelor creste. La noi nu este cazul, in special pentru ca populatia tarii scade dramatic de la an la an. In centrele universitare nu se pastreaza insa acelasi ritm. Multi studenti raman in oras dupa terminarea facultatii, se angajeaza aici dupa finalizarea studiilor si isi achizitioneaza locuinte.

Romanii nu se dau in vant dupa chirii. Oamenii prefera sa detina o proprietate decat sa stea cu chirie. Sunt printre tarile fruntase ale Europei la detinutul locuintelor in proprietate personala.

Nici legislatia chiriilor la noi nu este una care sa-i atraga pe oameni catre o asemenea abordare.

S-ar putea totusi ca in viitorul apropiat, chiria sa ia amploare, avand in vedere ca s-a creat o diferenta destul de mare rata unui apartament si pretul unei chirii intr-o locuinta similara.

Daca in urma cu ceva ani pretul chiriei unui apartament era similar ratei lunare pe care o plateai pentru un apartament achizitionat printr-un credit, azi lucrurile s-au schimbat substantial.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies