Tu ce relatie ai cu banii?
Last update: februarie 6, 2023
Multi dintre noi suntem frustrati din cauza banilor, viata noastra invartindu-se in jurul lor.
Tu stii in ce relatie esti cu banii? Ai griji din cauza lor? Nu-ti pasa cand ramai fara bani? Faci totul sa castigi mai multi bani? Traiesti doar din imprumuturi?
Suntem multi. Si toti unici. Fiecare are relatia sa proprie cu banii, foarte putini fiind cei ce se pliaza pe o idee, asa incat sa-i poti clasifica in categorii.
De regula, aflam de relatia noastra cu banii atunci cand ne merge prost. Cand suntem pe val, nu prea ne pasa ce credem despre bani.
Multi dam vina pe altii, cand se intampla ceva rau: criza economica, multinationale, sef dificil, serviciu epuizant, etc. Foarte putini sunt cei ce-si iau asupra lor vina colectiva, transformandu-si esecul in invataminte folositoare pentru viitor.
Toti avem idei. Insa, cati dintre noi folosim ideile pentru a face bani din ele? Foarte putini! In Romania, aceste persoane pot fi numarate pe degete. In Romania capitalismul si visul de a izbandii prin propriile idei sunt aproape utopice. Sa fie la altii! Poate ii admiram, poate ii invidiem, insa, in niciun caz nu ne vine sa-i imitam.
Cand relatia ta cu banii este una sincera, neavand pornirea de a invinovatii pe altii pentru nereusitele tale, ai toate sansele sa-ti urmezi ideile si sa profiti de pe urma lor.
E adevarat ca atunci cand duci lipsa banilor, te intereseaza mai putin ideile, imaginatia, emotia, ambitiile, etc. Disperarea ia locul oricarei sanse se reusita. In fapt, pesimismul caracteristic lipsei banilor reprezinta moartea sigura a oricarei idei, indiferent cat de buna ori proasta este aceasta.
Vrei sa faci bani din ideile tale? Atunci, va trebui sa-ti definesti o relatie proprie cu banii, o relatie bazata pe indeferenta. Trebuie sa-ti stabilesti un moment zero in care sa-ti spui ca tu faci banii si nu banii te fac pe tine. Asta inseamna o tarie de caracter iesita din comun, mai ales daca esti in situatia unor cheltuieli fara acoperire. Cand esti pe punctul de a-ti pierde locuinta, masina, serviciul, numai de optimism nu-ti mai arde. Si totusi, atunci este momentul cel mai propice sa incerci ceva, pentru ca ideile sunt bazate intotdeauna pe risc.
Cand ai bani si viata ta este roz, ideile pot sa-ti zburde libere, fara sa-ti pese ca te-ai putea folosi de ele intr-un viitor apropiat. Singurul punct de sprijin atunci cand o duci bine cu banii este sa reusesti din veniturile actuale sa-ti acoperi cheltuielile zilnice.
Cand traiesti un punct zero, cand o iei de la capat, ideile sunt mult mai scumpe.
Suntem stransi legati de bani atunci cand nu ne intereseaza nimic altceva decat numarul acestora. De numarul banilor depinde fericirea noastra atunci cand suntem pe val.
Cand ne uitam doar la bani si ne intereseaza doar valoarea acestora, pierdem esenta lucrurilor. Dispare pasiunea, dispare placerea de trai. Traind monoton, intr-un ritm dat doar de cantitatea de bani necesara a ne intretine traiul, nu poti merge decat intr-o directie. Esecul.
Vedem cu totii tot felul de exemple de copii saraci plecati din locuri sumbre care au ajuns sa dezvolte afaceri de miliarde. Ei bine, acei tineri nu aveau decat o singura directie de urmat, pentru ei banii nu erau nimic altceva decat implinirea unui vis.
In fapt, asta este esenta relatiilor cu banii, atunci cand pui pasiunea in legatura cu nevoile si iti urmezi visul indiferent de urmari. In primul rand esti mult mai determinat pentru ca in spate nu este nimic. Esti doar tu si cu viitorul.
Intre extrem exista solutii de compromis. Banii obtinuti din credite sunt o punte intre vis si realitate. Multe afaceri se bazeaza pe imprumuturi. Multi oameni de afaceri isi construiesc imperii pe bani imprumutati.
Omul de rand isi depaseste momente dificile din viata apeland la imprumuturi. De asemenea, s-a trecut la imbunatatirea nivelului de trai folosind imprumuturile. Vrei o casa, o masa, un frigider, un telefon? Apelezi la un credit.
Nu este nimic rau in a te imprumuta. Conditia principala este sa nu exagerezi si sa nu iti depasesti veniturile. Si este greu sa fii realist cand imprumuti bani.
Norocul este ca, cel putin la banci, conditile de eligibilitate si gradul de indatorare sunt atent verificate si fac ele in locul nostru distinctia intre nevoi si posibilitati.