Tentatiile cardului de credit. Ce trebuie sa stii

Cardul de credit este un instrument revolutionar care ne-a schimbat viata.

Venind cu dobanzi nu tocmai mici, cardul de credit poate fi, pe car de util, pe atat de periculos. Cum ar venit, el te ridica, el te coboara.

Cu un astfel de instrument de plata lucrurile sunt mult mai simple. Nu trebuie sa mai cari dupa tine sacose cu bani pentru a-ti cumpara diverse obiecte cu valoare mai mare.

Imi amintesc cu neplacere anii cand trebuie sa cumparam mobila pentru casa si mergeam prin oras, in mijloacele de transport, cu sume mari de bani la noi. Fireste ca ne era intotdeauna teama.

Am vazut ca tot mai multi oameni apeleaza la card pentru cumparaturile mici din magazine. Multi batrani s-au adaptat la acesta noua metoda ce pare mai pe gustul lor, decat transportarea unor sume de bani.

Bancile vin pe partea de carduri de creidt cu tot felul de mijloace. Au des oferte care ii atrag pe clienti. Astfel de promotii sunt pe cat de tentante pe atat de periculoase pentru un ceatean cu o educatie financiara precara.

Nu spunem ca avantajele cardului de credit nu sunt bune pentru clienti. Ne plac si perioadele de gratie, ne plac si conditiile lejere de emitere, ne plac si reducerile la dobanda.

Si daca tot am vorbit de avantajele cardului de credit, iata care ar fi ele pe scurt:

 • porti banii la tine fara teama; practic, ai la indemana oricand o suma de bani disponibila pe card, dupa posibilitatile fiecaruia, fireste. Poti oricand sa pleci la magazin doar cu cardul si sa-ti cumeperi produsele dorite, fara sa mai astepti dupa bancomat, fara sa stai cu frica de a purta cu tine sume mai mari de bani.
 • procedura de achitare cu cardul este una deosebit de rapida, nu mai numeri, nu mai te scotocesti dupa maruntis.
 • cardul se emite usor, conditiile de acordare fiind in general usor mai lejere decat cele solicitate pentru acordarea unui credit de consum.
 • poti efectua cumparaturi in rate cu cardul de credit, beneficiind de un anumit numar de rate fara dobanda.
 • poti sa accesezi fara multe formalitati, fara multe acte, majoritatea societatilor financiare iti solicita doar bultinul la acordarea unui card de credit. Veniturile sunt inspectate prin ANAF, deci tu nu trebuie sa mai prezinti adeverinta de venit ori de salariu. Poti aduce alte dovezi de venit doar daca nu ai veniturile inregistrate la ANAF.
 • cardul de credit iti ofera sume generoase de bani, de ordinul a cateva salarii. Daca devii client premium s-ar putea sa poti obtine sume chiar mai mari. Clientii premiul sunt evaluati in functie de venit, care de regula trebuie sa depaseasca 10.000 lei.
 • poti obtine si bonusuri, spre exemplu unele oferte au incluse asigurari de calatorie ori de viata, alte oferte vin cu puncte bonus in functie de valoarea cumparaturilor efectuate.

Care sunt dezavantajele cardului de credit?

 • poti sa cheltui in excces, mai ales daca esti dependent de cumparaturi ar trebui sa eviti un astfel de instrument de plata facil.
 • dobanzile sunt mai ridicate decat cele ale creditelor de nevoi personale, iar balanta cardului este platita de un numar mic de clienti. Pentru a iesi din acest cerc, ar trebui sa iti achiti lunar balanta, astfel incat sa nu trebuiasca sa platesti si dobanda aferenta.
 • exista riscul de a te indatora excesiv, mai ales in cazul cardurilor de credit cu limite mari. Cu cat imprumuti mai mult, cu atat iti va fi mai dificil sa rambursezi. Char daca este placut sa ai la indemana o asa suma mare de bani, trebuie sa te gandesti la posibilitatile tale financiare pe termen mediu.
 • neplata in cazul cardului de credit te poate propulsa pe listele de rau platnici ale Biroului de Credit. Daca intarzi cu o rata mai mult de 30 de zile, vei fi raportat la BC si iti va scadea scorul de credit.
 • rambursarea unei sume minime – plata minima este o falsa impresie ca iti permiti sa cheltui mai mult decat castigi. Fii atent la buget si nu-ti risca stabilitatea financiara a ta si a familiei tale!
 • cheltuielile sunt dificil de urmarit de la un punct incolo. Verifica cat mai des statutul cardului tau de credit. La nevoie, noteaza-ti intr-un carnet cheltuielile efectuate.
 • toate cardurile de credit vin cu riscuri de frauda. In acest sens, trebuie sa fii pregatit sa riiposezi atunci cand se intampla asa ceva. Cardul de credit poate fi furat, ori poate sa ti se fure informatia de pe card de pe o platforma online unde ai cumparat ceva. Trebuie sa fii vigilent si sa raportezi de indatora cand observi o neregula cu cardul tau de credit.

Care este mai avantajos, cardul de credit ori creditul de consum?

Daca ati citit cu atentie avantajele si dezavantajele cardului de credit, cu siguranta v-ati facut deja o impresia, si probabil ati si comparat in minte caracteristicile cardului cu cele ale unui credit clasic.

Pentru a alege in cunostinta de cauza, trebuie sa ai la indemana toate informatiile necesare, indiferent de produsul ales. Fie ca alegi un card de credit, fie un credit de consum, important este sa stii care sunt drepturile si obligatiile contractuale.

Cu referire directa la informare temeinica, noi am oferit si cateva sfaturi utile la alegerea unui credit. Si intentionam sa facem acelasi lucru intr-un viitor apropiat cu cardurile de credit.

La partea pozitiva, trecem in dreptul creditului de consum:

 • dobanda mai mica

La partea negativa, tot in dreptul creditelor de consum:

 • restrictiile de elgibilitate

In general insa, conditiile de acordare pentru cardurile de credit sunt destul de apropiate cu cele ale creditelor de consum. Costurile implicate sunt mai mari decat cele ale creditelor de consum.

Pentru un spectru mai larg de informatii privitoare la cardurile de credit, va invita sa cititi si rubrica dedicata lor din Wikipedia.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies