Stii sa utilizezi un convertor valutar?
Last update: februarie 9, 2022
Vrei sa faci un schimb dintr-o moneda in alta dar nu stii cum sa folosesti un convertor valutar?
Ne-am gandit astazi sa vorbim despre modul cum se utileaza un convertor valutar.
Chiar daca in aparenta nu este un subiect complicat si multi vor stramba din nas pentru ca poate parea mult prea simplu, va garantez ca exista destule persoane care nu stiu cum sa procedeze in aceasta situatie.
Ca sa utilizam un convertor valutar trebuie sa cunoastem in primul rand o serie de termeni.
Iata cativa termeni utili:
1.Cursul valutar – este costul la care schimbam o moneda in alta moneda.
2. Moneda – este un mijloc de plata folosit pe teitoriul unei tari, emisa de catre guvernul acelei tari.
Cele mai frecvente monede de schimb din Romania sunt:
AUD – dolar australian
BGN – leva bulgareasca
CAD – dolar canadian
CHF – franc elvetian
CNY – renminbi chinezesc
CZK – coroana ceheasca
DKK – coroana daneaza
EUR – euro
GBP – lira sterlina
HUF – forint unguresc
JPY – yen japonez
MDL – leu moldovenesc
NOK – coroana norvegiana
PLN – zlot polonez
RON – leu romanesc
RSD – dinar sarbesc
RUB – rubla ruseasca
SEK – coroana suedeza
TRY – lira turceasca
UAH – hryvna ucrainiana
USD – dolar american
XAU – gram de aur
3. Cate feluri de curs cunoastem?
a. cursul de referinta
Exista cursul de referinta stabilit de BNR in fiecare zi la ora 13. Acesta este un cumul al mediilor aritmetice ale cursurilor de schimb ale principalelor zece banci din sistem.
b. cursul de plata
Cursul de plata este generat la nivelul interbancar si se determina in functie de raportul intre cerere si oferta. Unele banci cumpara, altele vand anumite valute.
De ce exista variatii de schimb valutar?
Variatiile cursului sunt determinate de mai multi factori:
- factori internei ce tin de economia interna a fiecarei tari: productie, productivitate, calitatea bunurilor si serviciilor, puterea de cumparare a populatiei
- factori externi ce tin de rata de dobanda, de situatia balentei comerciale de deficit bugetar
- factori politici determinati de stabilitate legislative de proiecte pe termen lung etc
- factori de politica externa determinati de aliante, de conflicte, de zone libere de schimb de crize economice la nivel global etc
- actiuni speculative generate de fluxurile monetare de valori
- interventiile bancilor centrale in piata: vorbim de infuzii ori retrageri de lichiditati, vanzari ori cumparari de valuta.
Ratele de schimb pot fi vizualizate in multe locuri, la banci, la case de schimb, online pe platforme specializate.
Cota de schimb se afiseaza in pereche, valorile valutare raportandu-se una la alta.
Perchile valutare variaza in functie de factorii amintit anterior.
Ca sa poti determina astfel de perechi valutare poti utiliza convertoare valutare online – o sursa foarte buna pentru calcularea cursului de schimb intre doua sau mai multe valutate.
Aplicatii pentru pentru a determina cursul de schimb
Exista de asemenea mai multe aplicatii ce pot fi utilizate pentru a determina cursul de schimb. Astfel de aplicatii sunt Google Android Play si Appe App Store.
Un convertor valutar este foarte util pentru turisti, pentru cei ce pleaca in vacanta intr-o alta tara si doresc sa cumpere valuta din respectiva tara, schimbandu-o cu moneda tarii sale. Fireste ca ar fi util sa stii dinainte cam care este cursul si cat o sa primesti pe banii pe care ii ai.
Cel mai bine este sa folosesti un convertor valutar inainte de orice cumparatura pentru a nu avea suprize neplacute. Sunt magazine care fac schimbul autom, dar este bine sa verifici si tu, deoarece pot exista mereu fluctuatii destul de mari.
Astazi putem sa economisim timp pretios folosind serviciile de internet banking puse la dispozitie de majoritatea bancilor din piata.
Cum merge un convertor valutar?
Cele mai multe convertoare valutare se prezinta sub forma unor aplicatii disponibile pentru smartphone ori pe siste-uri.
Pentru a-l utiliza, trebuie sa introdusi un numar de bani pe care doresti sa-l schimbi, apoi sa selectezi moneda in care vrei sa schimbi.
Daca vrei sa schimbi 100 de euro in lei, selectezi schimbul euro/lei, in prima caseta introuci 100 de euro, si convertorul iti va arata cati lei inseamna aceasta valoare convertita de tine din euro.
Daca cursul de schimb euro / lei este de 4,75, atunci pentru cei 100 de euro ai tai, vei primi 475 lei.
Convertoarele permit schimburi in varii monede, unele sunt foarte complexe permitand schimburi in orice moneda disponibila in lume.
Precizia acestor calculatoare este destul de mare, ele mergand pana la a cincea ori a sasea zecimala. De obicei nu este necesara o astfel de acuritate, dar pentru contabilitate, de exemplu, s-ar putea sa fie nevoie de mai mult de doua zecimale.
Important de retinut: Vedeti ca uneori se percepe o taxa pentru convertirea dintr-o moneda intr-alta. Comisioanele de convertire variaza destul de multe in piata, de aceea este bine sa fiti atenti atunci cand schimbati diverse monede.
Continut