Solutii de creditare pentru zonele rurale din Romania

Solutii de finantare pentru cei care locuiesc la sate

In ultimii ani, economia romaneasca a traversat o criza majora. De exemplu, PIB-ul tarii a scazut cu 7,1% in 2015 si cu 6,9% in 2016 (Banca Mondiala, 2018). Acest declin a dus la o crestere a ratei somajului si a nivelului de saracie. Conform datelor Eurostat, rata somajului in Romania a fost de peste 6% in 2016, in timp ce rata saraciei a fost de 17,3% (Eurostat, 2017).

Rata ridicata a somajului a fost cauzata de mai multi factori, cum ar fi lipsa infrastructurii si a serviciilor in zonele rurale ale tarii; nivelul scazut de educatie in randul persoanelor care locuiesc acolo; accesul slab la servicii financiare etc. Ca urmare a acestei situatii, multe persoane au apelat la institutiile de microcreditare ca o modalitate alternativa de a obtine imprumuturi pentru activitatile lor de afaceri sau pentru nevoile personale.

Institutiile de microcreditare ofera imprumuturi la scara mica in conditii avantajoase pentru clientii care nu le pot obtine de la bancile traditionale, deoarece nu au un istoric de credit sau active colaterale disponibile pentru a asigura astfel de acorduri de finantare (Diaz-Ferrante et Ines M., 2017). Aceste institutii ofera, de asemenea, programe de mentorat pentru antreprenorii care doresc sa fie ajutati sa isi inceapa propria afacere, dar nu stiu de unde sau cum sa inceapa.

Zonele rurale din Romania au un mare potential, dar se confrunta si cu provocari unice in ceea ce priveste accesul la serviciile financiare.

Un studiu recent a constatat ca in zonele rurale este mai probabil ca accesul la serviciile bancare sa fie mai redus (43% fata de 31%) si ca, chiar si atunci cand au acces, acesta este mai putin fiabil (52% fata de 42%). Acest lucru se datoreaza faptului ca zonele rurale tind sa nu dispuna de infrastructura necesara pentru ca bancile sa ajunga la ele.

Exista insa o alta problema: multi romani care locuiesc in zonele rurale nu au conturi bancare sau carduri de credit, fie pentru ca sunt prea tineri, fie pentru ca nu au nicio sursa de venit sau de economii.

De la ce varsta poti accesa un card si care sunt conditiile de eligibilitate v-am povestit noi intr-un alt articol.

Credite pentru zonele rurale din Romania

Sunt cateva institutii financiare care ofera credite si celor din zona rurala.

Imprumuturile pentru mediul rural din Romania reprezinta o buna oportunitate pentru cei care vor sa isi construiasca sau sa isi renoveze locuintele sau cei care au diverse nevoi personale de acoperit. Imprumuturile sunt disponibile atat pentru persoanele care locuiesc in mediul rural si au un venit scazut, cat si pentru cei care vor sa inceapa o afacere.

Puteti solicita un imprumut de la o banca sau de la o cooperativa de credit. Multe banci au programe speciale pentru zonele rurale, asa ca puteti aplica la sucursala locala. Unele banci au chiar si banci mobile care se deplaseaza in zonele rurale, oferind servicii financiare persoanelor care nu pot calatori in centrul orasului sau chiar nu pot parasi fermele lor.

Puteti, de asemenea, sa solicitati un imprumut agricultura online prin intermediul unui creditor online. Acesti creditori sunt de obicei specializati in deservirea persoanelor care locuiesc in zonele rurale sau a altor populatii insuficient deservite. Acestia ofera rate competitive si termeni flexibili, astfel incat sa puteti obtine banii de care aveti nevoie, indeplinindu-va in acelasi timp obiectivele financiare.

Exemple de credite pentru zone rurale

– credit pentur firme cu activitate in mediu rural – Credit Agri Invest de la Libra Bank

– facilitati pentru agricultori si IMM-uri din zona rurala oferite de Pro Credit Bank

– Programul Rural Invest si finantari IMM de la Alpha Bank

– Acelasi program Rural Invest derulat prin Raiffeisen Bank

In ciuda unor deficiente majore privitoare la finantarea din zonele rurale, totusi exista disponibilitate din partea bancilor.

Spre exemplu, cei de la Patria Bank finantatori cunoscuti pentru agricultura in ultimii ani au avut o activitate de creditare extrem de bogata in segmentul agro.

Predominante sunt creditele cu valoare mica si medie, creditele legumicole dar si cele destinate unor agricultori individuali.

Daca sunteti fermier roman si doriti sa incepeti o noua afacere, puteti opta pentru un produs specific oferit de banci in acest scop. Sunt banci care acorda imprumuturi pentru fermierii romani, astfel incat acestia sa isi extinda fermele si sa isi creasca profiturile.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies