Credit nebancar fara adeverinta de venit. IFN aproba.

Accesarea unui credit de la IFN fara adeverinta de venit posibila datorita noilor metode de verificare: prin ANAF, cu talonul de pensie ori extrasul de cont.

Este posibila accesarea unui credit fara adeverinta de venit?

Nu este deloc suprinzator ca IFN-urile accepta la finantare clientii cu eligibilitate restransa, permitand accesesarea unui credit fara adeverinta de venit.

Dupa cum cartea de munca a devenit un act indezirabil de cand evidenta muncii se face electronic prin ReviSal, asa si adeverinta de venit nu mai este stric necesara la acordarea unui imprumut.

E adevarat ca si inainte IFN-urile nu se inghesuiau sa solicite acest act la accesare, aceste societati mergand mai degraba pe dovezi ce pot fi obtinute rapid de catre client, cum este extrasul de cont, fluturasul de salariu ori cuponul de pensie.

Insa, de cand bancile au renuntat in bloc sa mai solicite adeverinta de venit, pentru ca au inceput colaborari cu cei de la ANAF pentru inspectarea veniturilor clientilor, IFN-urile au abandonat si ele ideea de a-l mai cere.

Mai mult de atat, unele IFN-uri au inceput sa adopte tactica bancilor, colaborand si ele cu ANAF-ul pentru identificarea veniturilor si stabilirea bonitatii clientilor.

Unele persoane care s-au imprumutat la banci in trecut sunt oarecum surprinse astazi de cat de mult s-a schimbat abordarea bancilor. Bancile au inceput sa fie mult mai deschise catre clienti, au o atitudine mai lejera, mai apropiata de cetatean, sunt chiar mai permisive decat erau in trecut.

Cat de importanta este bonitatea unui client in acordarea unui imprumut?

E adevarat ca in trecut era destul de dificil sa aflii bonitatea unui client, mare parte din timp pierzandu-se pe obtinerea actelor de catre client. Cei care au contractat acum cativa ani un credit de la banca isi amintesc cat le lua sa obtina de la serviciul propriu o adeverinta de venit.

Sunt si persoane care, invatate fiind cu bancile, sunt sceptice atunci cand vad oferte de credite pentru datornici. E adevarat ca si bancile au inceput sa nu mai fie atat de rigide in privinta celor cu scoring slab, insa, nici nu-i accepta prea usor.

Bonitatea clientului reprezinta un indicator ce le spune institutiilor financiare care este capacitatea ta de rambursare si care sunt riscurile pe care societatea respectiva si le asuma pe durata derularii contractului de imprumut.

Faptul ca s-a restrictionat gradul de indatorare, a determinat institutiile financiare sa fie mult mai atente la veniturile clientilor. Si ce masura ar putea fi mai functionala in acest sens decat o verificare riguroasa la ANAF?!

Acordarea unui credit la banci depinde insa de mai multi factori. Pe masura ce valoarea imprumutului creste, cu atat cresc si pretentiile bancii in privinta conditiilor de eligibilitate si implicit a bonitatii.

Ce faci daca banca iti refuza creditul?

Daca nu esti primit de banci, poti sa incerci sa obtii un imprumut de la IFN. Bineinteles, mai ai la indemana si alte metode de finantare, cum ar fi Casele de Amanet, C.A.R.-urile etc.

Daca te indrepti catre imprumuturile nebancare, cea mai simpla cale de a le accesa este cea online. Nimic mai simplu si usor! Ai nevoie de copii scanate dupa buletin si extras de cont (ori alta dovada clara ca obtii venituri). Si, bineinteles, trebuie sa indeplinesti si celelalte cerinte specifice impuse de aceste societati financiare: de varsta, de cetatenie, uneori de vechime, de venit minim, etc.

De retinut este urmatorul lucru: fie ca apelezi la o banca, fie ca apelezi la un IFN, oricare dintre aceste societati financiare se vor asigura ca ai capacitatea de a rambursa imprumutul.

Capacitatea de a rambursa imprumutul se traduce cu precadere la banci intr-un scor de client. Fiecare banca are pragul ei limita pentru scorul de client care o determina sa admita o persoana la creditare.

Dintre motivele frecvente de refuz pe care banca le poate invoca pentru a-ti refuza un credit, amintim aici: scoringul din BC, venit mic, grad de indatorare mare, fara vechime mare in munca, varsta nepotrivita, contract de munca pe perioada determinata ce nu acopera perioada de derulare a creditului.

Bancile oricum au devenit mai maleabile in raport cu clientii, impunand mai putine restrictii decat o faceau cu cativa ani in urma.

Acest lucru se datoreaza si stabilitatii economice generale si faptului ca au crescut intrucativa veniturile romanilor, in special salariul minim pe economie (dar si pensiile).

IFN-urile solicita adeverinta de venit?

Aceste societati nebancare solicita pentru accesarea pe internet extrasul de cont ca document de justificare a veniturilor. Si acest lucru este unul la indemana oricui.

Este clar pentru toata lumea ca IFN-urile au inceput sa concureze bancile, devenind din ce in ce mai populare in ochii romanilor. Timpii scurti de accesare si condtiile lejere de accesare au facut din creditele nebancare niste produse preeminente.

Marele avantaj al acestor imprumutui rapide de bani deriva din gradul mare de acceptare al solicitarilor clientilor. Oricat ar parea de ciudat, sa stiti ca IFN-urile refuza destui clienti.

Datorita conditiilor precare de accesare a creditelor de la IFN, riscurile asociate sunt mari si se regasesc din plin in costurile acestor produse.

Poti sa accesezi tu credite permisive, dar vei plati pentru ele cat sa acoperi riscurile asumate de firma creditand un client cu eligibilitate scazuta.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies