Se indatoreaza romanii mai mult decat altii?

Tu stii cati bani cheltui? Ai idee cat cheltuie romanii? Cum explodeaza cheltuielile in preajma sarbatorilor?

Voi stiti pe ce chetuiti banii? Care este structura cheltuielilor la nivelul familiei? Ce asteptari aveti de sarbatori?

Pentru ca de curand INS-ul a publicat structura cheltuielor de consum pe diverse tipuri de destinatii, aferente trimestrului unu din 2019, din care reiese ca romanii cheltuie foarte mult pe produsele agroalimentare, ne-am gandit sa studiem putin problema si sa vedem cum e si in alte tari aceasta distributie.

Dupa INS, romanii dau cei mai multi bani pe mancare, pe locuinta, pe cheltuielile de intretinere (apa, curent, gaze), dupa care vin in forta cheltuielile cu alcoolul si tutudunul, cu imbracamintea si incaltamintea si nu in ultmul rand cu transportul.

Pe ce mai cheltuie romanii banii? Pe mobilier! Da, da, ati auzit bine. Ba, ca un lucru usor caraghios, trebuie sa stiti ca romanii dau mai multi bani pe mobilie decat pe sanatate.

Bine, nu trebuie sa se supere sanatatea din aceasta cauza, avand in vedere ca cheltuielile cu educatia sunt de 12 ori mai mici fata de cele pentru sanatate.

Asadar, in ordinea procentelor, avem cheltuieli cu alimente si nealimente, servicii si transferuri catre diverse entitati (impozite, taxe, contributii, cotizatii, etc).

Cei de la INS ne mai informeaza ca o persoana din mediul urban obtine venituri de 2.144 lei, iar una din rural obtine venituri de 1.295 lei.

Conform Institutului de statistica, veniturile romanilor au crescut cu 13%, insa, din nefericire, cheltuielile cu crescut cu 15%, fapt ce inseamna scaderea nivelului de trai in principiu.

Cheltuie mai multi bani romanii de sarbatori?

Cheltuieli mari ale romanilor se inregistreaza in perioadele ce preced sarbatorile si cele in care cresc anumite costuri (cele cu caldura, de exemplu).

Si totusi, in Romania nu este o febra asa de mare cu sarbatorile cum este in alte tari.

La americani, de exemplu, lucrurile stau mult mai rau in privinta excesului de cheltuieli din preajma sarbatorilor.

Multi americani sunt convinsi de altfel ca se vor indatora in perioada de dinainte de venirea sarbatorilor si din acestia sunt numerosi cei care apeleaza la un imprumut pentru a-si reechilibra bugetul afectat din aceste perioade. In cautare de bani nu sunt doar romanii cu bonitate buna si cei cei indatorati deja. Nu trebuie sa te intrebi cine acorda imprumuturi pentru datornici, pentru ca raspunsul este unul simplu, depinde de scoringul fiecarui client in parte, indiferent de felul cum este catalogat el dupa trecutul legat de creditare.

In Romania febra Black Friday s-a diminuat, desi cheltuielile din aceasta perioada au tot crescut in ultimii ani, cresterea nu mai este atat de mare, atenuandu-se de la an la an. Asadar, romanii nu mai sunt atat de disperati sa achizitioneze diverse obiecte de Black Friday.

Insa, inainte de Craciun exista o febra a cheltuielilor de nepotolit la romani. Mancarea fireste ca ocupa si aici primul loc in preferinte, urmata de jucarii, electronice si electrocasnice, carti, cadouri de tot felul etc.

Chiar daca veniturile au crescut in Romania, este clar ca nivelul de trai nu a suferit reale cresteri, vizibile, asa incat nu avem o imagine asupra modului in care percep romanii aceste schimbari.

Statisitici privind ventiurile si cheltuielile

Ultimele informatii din 2022

Spre exemplu, in 2021, romanii au cheltuit numai de Black Friday peste 669 milioane de lei, executat nici mai mult nici mai putin decat 2,2 milioane de comenzi.

Conform statisticilor celor de la Revolut, tranzactiile in 2021 au crescut cu 19,5% fata de anul anterior. Volumul total al tranzactiilor ajungand la 107 milioane de lei.

Supriza anului 2021 vine insa din partea de turism. Romanii au cheltuit pe calatorii in 2021 peste 126 milioane de euro, aproape dublu fata de 2019.

In primele luni ale anului 2021, romanii au castigat in medie 5,230 de lei, iar cheltuiele s-au ridicat la aproape 4,163 de lei.

Cheltuiele au crescut in 2021 cu cca 13% fata de anul anterior.

Totusi, nu este de ici de colo faptul ca romanii cheltuie aproape 85% din veniturile totale obtinute.

Ca sa va faceti o idee, haideti sa aruncam o privire spre anii anteriori.

Veniturile din prima parte a anului 2019 au fost de 4.542 lei per gospodarie, adica o valoare de 1.752 lei per persoana.

Salariul minim a crescut mult in ultimii ani, iar aici este un castig enorm pentru cei cu venituri mici.

O imagine elocventa despre aceasta crestere a salariului minim pe economie, va pot oferi eu. O cunostinta ce lucrase in privat pana acum cativa ani, castigand un salariu de pana in 1.000 lei, a trecut de curand cu serviciul la stat, fapt ce i-a adus salariul minim pe economie plus alte bonusuri specifice locului unde s-a angajat. Trecerea la aceasta cunostinta de la venitul din privat la cel de la stat a fost o binecuvantare, avand in vedere crestere mare de venit de care a beneficiat.

Daca acum cativa ani, bancile acordau credite cu salariul minim pe economii in conditii drastice, astazi aceasta limita nici nu mai este luata in calcul (fiind mult prea ridicata ca nivel al veniturilor). Iata, asadar, ca exista si evolutii pozitive pe care le putem aduce in atentie.

Veniturile insa pot varia de la luna de luna, deci nu trebuie sa-ti faci calcule prea stricte cand vine vorba de cheltuieli si datorii.

In luna august 2019, conform INS, salariul mediu lunar a fost cu 110 lei mai redus decat in luna iulie 2019 (http://www.insse.ro/cms/).

Recomandarea noastra este sa fiti calculati, cheltuiti cu cap si incercati pe cat posibil sa nu va indatorati excesiv. ‘Intinde-te cat ti-e plapuma’ zice un vechi proverb romanesc, asa este si cu datoria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GDRP | T&C | Privacy | Cookies