Risepesti bani? Nu reusesti nicicum sa economisesti?
Last update: ianuarie 26, 2022
Cum faci de nu reusesti deloc sa economisesti? Stii care iti sunt cheltuielile si pe ce rispesti banii? Tii socoteala veniturilor si cheltuielilor?
Castigi bine dar nu poti economisi?
Multi se plang ca nu le ajung banii de la un salariu la altul, de la o pensie la alta.
Uneori lucrurile stau chiar asa, banii sunt putini si, in ciuda eforturilor depuse, acestia nu ajung.
Alteori lucrurile sunt un pic mai complicate. Ce inseamna asta? Inseamna ca unii oameni nu realizeaza ca cheltuiesc in exces, desi aparent nu au un nivel de trai deosebit de ridicat.
Cei care nu realizeaza ca platesc mult prea mult pe produse si servicii care nu le aduc un plus de valoare, nici macar la nivel de confort, sunt cei care nu se ajung cu banii de la un salariu la altul, in ciuda venitului bunicel pe care-l au.
Tu stii de ce nu-ti ajung banii si ce-ai putea face ca sa remediezi acest aspect?
Iata cateva intrebari care, punandu-vi-le, s-ar putea sa intelegeti unde gresiti si ce ati putea face sa schimbati ceva in felul in care cheltuiti banii:
1.Iti platesti datoriile cu intarziere, le amani?
Daca ai rate la un credit si le amani, pentru a pastra banii in vederea altor cheltuieli pe care tu le consideri mai urgente, nu este un lucru deloc bun.
Nu doar ca institutia financiara iti poate declara creditul scadent, daca intarzierea este mare, dar s-ar putea sa te trezesti cu penalizari care iti vor aduce in plus niste sume mari de plata de pe urma carora n-ai avut niciun avantaj.
Deci, nu e o idee buna sa amani plata unor datorii, nici sa nu le platesti la timp.
2.Cat platesti pentru serviciile de internet si cele de cablu?
Stim ca la un moment dat, intr-o perioada in care ai avut venituri mari ti-ai permis sa iti iei abonament mare de telefonie si internet, ti-ai luat si cel mai tare abonament TV pentru a beneficia de cat mai multe posturi. Nu-i asa ca nu folosesti niciodata disponibilul pe care-l ai la telefon?
Chiar ai nevoie de acel abonament extra large la TV? Te-ai uitat macar la zece posturi dintre cele aflate in grila de programe?
Revizuieste-ti atitudinea! Schimba abonamentele in functie de necesitatile si posibilitatile financiare actuale! Vezi care sunt optiunile si nu mai plati in plus doar ‘ca sa fie’.
Aceasta abordare nu duce in niciun caz la economii, doar la risipa.
3.Te iei dupa altii cu cheltuielile?
Incerci sa iti urmezi prietenii cand vine vorba de cheltuieli diverse? Daca te compari cu prietenii, amicii ori colegii de serviciu in privinta unor achizitii, lucrurile nu ies niciodata bine.
Atunci cand prietenul tau si-a cumparat televizor cu diagona de 165 cm in rate, accesand un credit, crezi ca poti si tu sa o faci. Daca colegul de servici a incheiat un contract de leasing pentru o masina noua, parca nu e rea oferta si ti-ar placea si tie – masina veche nu mai e deloc la moda.
Ai vazut si niste oferte bune de creditare online si parca ar merita sa obtii un credit cu salariul minim sa ai de sarbatori, asa cum au facut Popestii? Nu suna deloc bine cand citesti la altii astfel de cuvinte, nu? Fireste ca nu suna!
Ca doar nu degeaba ne-am apucat sa-ti scoatem in evidenta astfel de apucaturi!
4.Ai o masina care consuma mult, eventual un 4×4 pe care il folosesti doar in oras si de doua ori pe an in vacante?
De ce sa folosesti o masina cu un consum de 14 l la suta de Km in oras, cand poti folosi una cu un consum de 7 l la suta de Km in oras? Iti raspund tot ei: pentru ca e cool sa te plimbi cu un 4×4!
Nu negam ca e mai sigur, insa, poti gasi si o masina buna si cu un consum mai decent.
Plus de asta, o masina 4×4 pentru aglomeratia urbana este fix ca nuca in perete.
E adevarat ca sunt multe oferte la masini, care mai de care mai atractive pentru tine, ca nu degeaba baga oamenii aia bani in reclame.
Masina este un punct pe care trebuie sa-l revizuesti cu atentie. Plus de asta, este si un bun care se amortizeaza repede, mai ales daca ai o slujba care implica deplasari frecvente cu autoturismul.
5.Iti organizezi bugetul?
Stim ca nu este o practica tocmai frecventa la romani organizarea bugetului. Stim si ca pe partea de educatie financiara stam nu prost, ci foarte prost.
De aceea iti sugeram sa iei atitudine din acest punct de vedere. Este necesar sa iti cunosti bugetul, sa ti-l organizezi, astfel incat sa poti obtine maximul din el.
Noteaza-ti cheltuielile, fa calcule, actualizeaza-le periodic. Doar asa poti sa realizezi ce si cat cheltui, de unde poti taia, unde te poti extinde, cum poti economisi.
6.Ai o slujba bine platita? Te ajungi cu banii?
Crezi ca ai castiguri suficiente? S-ar putea sa fii indreptatit sa crezi ca ai un venit suficient. Insa, daca nu iti cunosti toate cheltuielile e posibil sa ai niste suprize de proportii.
Viata noastra se modifica, uneori apar membrii noi in familie, alteori ne inhamam la cheltuieli suplimentare.
Ceea ce e posibil sa fi fost un venit bun la un moment dat, s-ar putea sa ajunga insuficient fara sa ne dam seama.
Daca ai ajuns intr-un astfel de moment, poate e timpul sa-ti schimbi serviciul, sa soliciti o marire de salariu, ori sa incerci ceva pe cont propriu.
Continut