Munca de acasa intre nevoie si privilegiu

Exista avantaje si dezavantaje ale muncii de acasa, internetul devenind pentru multi biroul virtual. Ce parere ai despre munca de acasa?

Unii anagajatori descoperind ca pot economii substantial, incepand sa ia in calcul mutarea unei parti substantiale a afacerii in online.

Munca de acasa se refera la activitatile profesionale desfasurate in afara biroului, fie de la domiciului, fie din alta locatie. De obicei, munca de acasa este posibila datorita tehnologiilor moderne, cum ar fi internetul, teleconferintele si aplicatiile pentru comunicare.

Pentru multi munca de acasa este mult mai beneficia. In primul rand pentru ca ea are mai putine distrageri. Astfel se evita discutiile la birou si zgomotul produs de colegi. Acest lucru ii ajuta pe angajati sa se concentreze mai bine si sa-si indeplineaaca mai repede sarcinile.

Care sunt pozitiile angajatorilor si angajatilor vis-a-vis de lucrul de acasa?

Am vazut patroni declarandu-se convinsi ca munca de acasa este mult mai eficienta, cheltuielile fiind cu mult mai reduse, iar eficienta angajatilor mult mai mare.

Multe persoane din randul angajatilor au descoperit ca este mult mai simplu sa muncesti de acasa, si ei afirmand ca economisesc mai multi bani astfel (scad cheltuielile cu transportul, cheltuielile cu hrana zilnica – au disparut mesele la restaurant, etc).

Una peste alta sa muncesti de acasa pare a fi avantajos, cu exceptia lipsei socializarii, care in multe cazuri s-ar putea sa nu fie tocmai prielnica pentru multi dintre noi in raport cu eficienta la locul de munca.

Daca ar fi sa comparam punct cu punct avantajele si dezavantajele muncii de acasa cu cea desfasurate la birou, gasim multe puncte pozitive in dreptul lucrului de acasa.

Castigurile financiare nu sunt deocamdata mai mari, indeosebi din cauza situatiei socio-economice actuale. Cu siguranta dupa ce vom depasi aceasta perioada lucrurile se vor rearanja.

Pe de alta parte, in ultima vreme in online au inceput sa se deruleze mult mai multe afaceri, multe oportunitati pentru cei familiarizati cu acest mediu.

Lucrul pe internet iti ofera asadar posibilitatea de a economisi si de a castiga mai mult, in conditii normale. Vom vedea insa ce se va intampla in momentul cand lucrurile vor reintra in normal.

Avantajele muncii la domiciliu

Internetul a insemnat pentru multi o cale de castig, oamenii profitand in timp de acest mediu pentru a-si dezvolta afacerile, pentru a-si schimba stilul de a face afaceri.

Astazi este greu sa mai rezisti ca afacere fara sa ai o platforma online unde sa-ti prezinti activitatea.

Pentru magazine, internetul a insemnat o dezvoltare substantiale, multe dintre ele mutandu-si parte din activitate in online, altele trecand cu totul in online, renuntand practic la magazinele fizice de desfacere.

Exista posibilitatea pentru cei cu venituri din varii activitati sa obtina un credit fara loc de munca. Sunt admisi la creditare atat la banci cat si la IFN-uri persoane ce obtin venituri din activitati independente, de exmplu, ori contracte de colaborare.

Printre cele mai importante avatanje ale muncii de acasa:

 • costul transportul pana la birou si inapoi a fost eliminat
 • timpul petrecut pe drum pana la birou si inapoi a disparut, putand fi folosit pentru munca efectiva
 • a disparut costul hranei zilnice; chiar daca omul mananca si de acasa, alte costuri sunt sa-ti faci singur mancare si altele sunt cele ale unei mese la restaurant
 • petreci mai mult timp cu familia, tinand cont de timpul pe care il economisesti cu transportul cel putin
 • eficientizarea muncii duce la economii substantiale
 • ai program flexibil de munca lucru care iti da si linistea necesara
 • este mai linistitor sa lucrezi de acasa atunci cand la birou ai multi colegi iar atmosfera este de regula agitata si zgomotoasa
 • poti folosi diverse aplicatii pentru a socializa, deci izolarea nu este una completa (exista platforma de conferinte, exista diverse aplicatii pentru convorbiri video si asa mai departe).

Dezavantajele lucrului de acasa

Pe langa avantajele enuntate anterior, exista si o serie de dezavantaje ale muncii de acasa. Deocamdata nu avem o experienta fabuloasa la scara cat sa putem sa vedem toate aspectele negative (dar si in cazul celor pozitive este valabila aceasta afirmatie).

Deocamdata putem doar sa aducem in atentie acele aspecte mai putin placute legate de munca la domiciliu.

Iata cateva dintre aceste dezavantaje:

 • lipsa socializarii si izolarii care pentru multe persoane inseamna o scadere substantiala de randament
 • nu participi direct la luarea deciziilor in firma
 • lipsa concentrarii de acasa din cauza galagiei copiilor ori a altor aspecte ale vietii de familie
 • familia iti cere mai mult timp decat atunci cand iti petreceai cele 8 ore (10 – 12 uneori) la birou
 • te implici mai mult in treburile casei, lucru care poate fi placut dar duce la neglijarea sarcinilor de serviciu (curatenie, cumparaturi, ingrijire copii etc).

Cum spuneam anterior, este dificil sa analizam la o scara larga aceste aspecte, tinand cont ca nu suntem tocmai experimentati cu privire la munca de acasa, insa cu siguranta lucrurile se vor schimba drastic dupa aceasta perioada petrecuta de atata lume la domiciliu.

Noi previzionam ca angajatorii vor dori sa pastrece cel putin o parte din angajati ca lucrand de acasa. Angajatii, la randul lor, vor dori sa lucreze de acasa redescoperind placerea vietii de familie – placuta de cele mai multe ori.

Sa-ti petreci mai mult timp cu copiii poate fi chiar placut. Joaca este un sentiment de bine care iti schimba si dispozitia si optimismul.

Apoi, pe langa faptul ca suntem nevoiti sa petrecem mai mult timp acasa, lucrand pe internet, exista sansa sa ne dezvoltam propriile afaceri in online.

Fireste ca si inainte oamenii faceau bani pe net, investind, vanzand, oferind cursuri, oferind informatii, etc.

Noutatea acestor vremuri deriva din faptul ca munca de acasa nu este neaparat o alegere personala ci o necesitate, uneori chiar o obligatie, tinand cont de situatia de urgenta pe care am traversat-o.

Putem sa privim aceasta perioada ca pe o oportunitate si putem incerca sa o transformam in avantaj, dezvoltandu-ne profesional, facand cursuri extra, invatand lucruri noi etc.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies