Ingrijorat de diminuarea veniturilor? Iata ce trebuie sa faci

Fluctuatiile veniturilor ne pun in dificultate uneori, mai ales cand avem rate lunare sau cand apar cheltuieli neprevazute.

Cand ni se dimineaza veniturile si nu mai facem fata cheltuielilor curente, trebuie sa nu asteptam cu mana intinsa sa na sa pice ceva din cer, este bine sa actionam rapid pentru a reduce dezastrul.

Important ar fi sa aveti deja un buffer (o suma de bani economisita pentru zile negre) cu care sa va descurcati pana vi se reintregesc ventiurilor.

Din act punct de vedere, toti trebuie sa fim precauti si sa profitam de momentele in care obtinem venituri net superioare cheltuielor, pentru a economisi si a ne pune la adapost tocmai pentru a nu intra in degringolada atunci cand ni se diminueaza subit venitul.

Crizele economice, recesiunile, sunt in general perioade neprielnice pentru veniturile multora dintre noi. Nu tin de noi si nu le putem controla. Dar, le putem preveni, la scara mai mica ori mai mare.

Revenind la subiectul de astazi si anume la ce actiuni putem intreprinde atunci cand ni se diminueaza brusc veniturilor, haideti sa vedem care ar fi caile de urmat in aceasta situatie.

Prima intrebare pe care trebuie sa ti-o pui si sa fii realist este „cat de mult poti rezista cu economiile pe care le ai, in conditiile actuale de venit?”.

In functie de timpul pe care il avem la dispozitie stim si ce avem de facut ulterior.

Cum procedam ca sa depasim criza?

Daca timpul este extrem de scurt, putem incerc sa ne luam un al doilea job, pana ne reechilibram bugetul, un serviciu eventual sub pozitia noastra actual dar bine platit. O alta optiune ar fi sa incercam o renegociere a veniturilor, daca situatia economica o face posibila (in plina criza niciun angajator nu iti va mari salariul).

Fiecare dintre aceste masuri comportar riscuri.Un al doilea serviciu inseamna o estenuare pe termen mediu si lung, deci in niciun caz nu o poti lua in considerare ca o optiune viabila pe termen indelungat.

O negociere directa cu sefii dupa ce tot iei ti-ai diminuat veniturile te-ar putea lasa fara serviciu, deci, ca sa urmezi aceasta cale ar trebui sa cunosti foarte bine ce se intampa in firma, sa cunosti oamenii, sa iti cunosti posibilitatile tale si potentialul tau de negociator.

Daca rezisti cu economiile pe care le ai un timp mai lung, poti incerca sa-ti cauti un nou serviciu ori sa-ti deschizi o afacere pe cont propriu.

La un moment dat s-ar putea sa iei in calcul si obtinerea unui credit bancar ieftin ca solutie la problemele tale.

Mai exista si posibilitatea de a investii, daca ai bani pentru zile negre, insa aici fireste ca nu oricine se pricepe si este mai bine sa nu te bagi daca nu esti familiarizat cu domeniul. Risti astfel sa pierzi si bruma de agoniseala care iti permite sa cauti solutii pentru un timp.

Pe timp de criza se vad caracterele puternice, cei care pot rezista la fluctuatii majore. Si tu, cel aflat intr-o astfel de situatie trebuie sa-ti descoperi potentialul, sa aflii cat poti rezista, nu din punct de vedere financiar, ci mental.

Care sunt asteptarile intr-o astfel de situatie?

Cand intreprinzi o actiune din postura unei persoane careia i s-au diminuat veniturile, nu te astepta la rezultate imediate.

Disperarea ne transforma in cei mai aprigi dusmani. Un om disperat nu va reusi niciodata nimic.

Putem sa fim suparati ca am pierdut niste bani, ca pierdem timp sa recuperam timpul pierdut, ca suntem stresati, insa, trebuie sa ne punem repede pe picioare pentru a face lucrurile sa mearga.

Toti suntem ingrijorati cand suferim o pierdere, de orice natura ar fi aceasta. Este normal sa ne ingrijoreze perspectiva zilei de mana in aceste conditii. Insa, trebuie sa ne adunam, caci altfel nu facem decat sa adancim situatia dificila in care ne gasim.

Trebuie sa si riscam, caci fara riscuri nu vom reusi niciodata nimic. Trebuie sa incercam sa ne depasim ca profesionisti, ca oameni.

Daca vom sta tot timpul la ‘caldurica’, cu teama de pierderi, cu teama de riscuri, nu vom reusi niciodata sa intreprindem ceva.

Speranta se indreapta, in mod firesc, catre tineri, in ideea ca acestia vor avea o mentalitate mult mai optimista decat noi restul, cei ce am prins macar cativa ani de comunist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GDRP | T&C | Privacy | Cookies