Imprumuturi rapide nebancare – Solutii de compromis?

Last update: martie 27, 2023

Cand esti intr-un impas financiar, creditele rapide de la IFN pot fi de real ajutor. Atentie mare la conditii, costuri si penalizari!

In zilele noastre, tot mai multi oameni se confrunta cu situatii financiare dificile, iar imprumuturile rapide nebancare devin o optiune atractiva pentru a depasi aceste probleme. Cu toate acestea, multi se intreaba daca aceste imprumuturi sunt cu adevarat solutii de compromis sau nu.

Aceste imprumuturi sunt, de obicei, disponibile pentru o perioada de timp scurta, cum ar fi 30 de zile sau mai putin, si sunt utilizate pentru a acoperi nevoile financiare urgente, cum ar fi facturi neasteptate, reparatii auto sau alte cheltuieli neprevazute.

Nevoile oamenilor sunt din ce in ce mai diversificate. Intr-o societate bazata pe consum este normal sa apara discrepante intre venituri si cheltuieli, atata timp cat nivelul educatiei financiare este la o cota foarte scazuta.

Apar astfel frevent situatii nedorite in care oamenii nu se ajung cu banii de la un salariu la altul.

Contextul in care imprumuturile acordate de IFN-uri au luat o asemenea amploare a fost prielnic imediat dupa criza economica de acum peste zece ani in urma.

Imediat dupa criza bancile au strans cureaua creditarii, iar golul creat a fost umplut de IFN-uri.

Chiar daca in timp creditele bancare s-au relansat, IFN-urile isi formase deja un public tinta destul de numeros.

In acelasi context post criza, in care foarte multi clienti au ajuns inscrisi in Biroul de Credit ca restantieri, ca urmare a multiplelor credite acordate doar cu buletinul, s-au intarit aceste societati nebancare in piata.

Avand conditii de eligbilitate mult mai relaxate, acceptand-i pe rau platnicii cu istoric negativ in Biroul de Credit, IFN-urile au capatat popularitate.

Iata cum astazi imprumuturile rapide nebancare au devenit atat de simpatizate de romani.

Oamenii au fost multimiti ca puteau sa imprumute o suma mica de bani pe o perioada scurta de timp, echivalentul perioadei de la un salariu la altul – de unde si numele sugestive sub care s-au lansat atunci in piata ‘creditele pana la salariu’.

Din randul creditelor rapide nebancare, cele acordate in cuantum redus pe perioade scurte de timp sunt catalogate drept microcredite.

Printre cele mai cautate microcredite sunt cele acordate fara acte fizice.

Imprumuturi rapide nebancare – solutii la indemana

La BNR, IFN-urile sunt inscrise intr-un registru, unde, pe langa informatiile legate de adresa, numar de telefon si numar de inregistrare, le apar si tipurile de produse aflate in portofoliu. Majoritatea IFN-urilor iregistrate la BNR au ca obiect activitati multiple de creditare si microcredite.

In momentul in care au luat amploare creditele nebancare rapide ele erau populare datorita conditiilor usoare de accesare si faptului ca si restantierii erau acceptati.

In trecut erau numeroase IFN-uri care nu consultau Biroul de Credit. Astazi au ramas putine – le numeri pe degetele de la o mana pe cele vizibile in piata (Viva Credit, CreditFix, Fast Finance etc). Devine din ce in ce mai dificila accesarea unui astfel de imprumut fara verificare.

Intre timp imprumutul pana la salariu nu mai este la moda, societatile ce-l aveau in portofoliu renuntand la el in detrimentul altor produse. Celebrul de altfel credit pana la salariu al celor de la Viva Credit, societate promotoare a acestui produs in piata romaneasca, si-a transformat acest produs intr-o linie de creditare pe termen de 5 ani.

Alte IFN-uri au urmat exemplul celor de la Viva Credit, marindu-si perioadele de creditare (CreditFix, Ferratum) cele mai multe, iar cateva crescand chiar nivelul sumelor maxime acordate (IFN Extra Finance, Ferratum, CredtiFix, Provident).

Produsele pe termen scurt sunt cele mai accesibile pentru persoanele cu eligibilitate scazuta.

Sumele maxime ce pot fi accesate printr-un imprumut rapide nebancar nu depasesc de regula 10.000 de lei, insa, in medie sunt mult mai mici.

Tipurile de credite oferite de IFN-uri sunt variate. Sub denumirea de activitati multiple de creditare se pot intelege foarte multe tipuri de imprumuturi.

In general numele sub care sunt lansate produsele nebancare evoca o anumita permisivitate, un serviciu avantajos pentru clienti etc.

Exista multe institutii financiare care va pot acorda credite nebancare pentru persoane fizice ori juridice.

Majoritatea lor acorda credite in intervale mai mici de 24 de ore.

Imprumuturile de la IFN sunt oportune in anumite situatii (reparatii diverse, cheltuieli urgente de reala necesitate, amenzi etc) si sunt inportune in altele (vacante costisitoare, achizitii auto, cumparaturi nenecesare etc).

Conditii pentru solicitarea imprumuturilor nebancare rapide 2023:

  • varsta variind intre 18 si 65 de ani
  • cetatenia romana
  • CI valabil
  • numar de telefon
  • cont bancar
  • existanta unui venit stabil
  • grad de indatorare sub cel legal admis

Cum procedezi pentru a accesa astfel de produse?

  • alegi un creditor serios
  • intri pe patforma online a IFN-ului ales
  • selectezi suma dorita pe care vrei sa o imprumuti
  • alegi perioada de creditare
  • aflii costurile aferente sumei si perioadei alese
  • citesti informatiile puse la dispozitie de creditor
  • completezi formularul online cu datele solicitate: date personale, informatii legate de venit, alte credite aflate in derulare
  • semnezi acordul de verificare ANAF pentru identificarea veniturilor
  • semnezi acordul de cosultare a Biroului de Credit.

Ce se intampla dupa ce iti este aprobata cererea de creditare?

Odata ce ai primit aprobarea, veti primi prin SMS un cod pe care trebuie sa-l introduceti in contul dumneavoastra din platforma creditorului unde v-ati inregistrat. Odata introdus acel cod, este important sa verificati daca ati introdus datele corecte, daca ati luat la cunostinta despre toate drepturile si obligatiile contractului de imprumut, daca cunoasteti toti termenii generali dar si cei specifici, astfel incat sa semnati ulterior in cunostinta de cauza contractul de credit.

Daca accesati online, veti download-a contractul il veti semna si apoi il veti fotografia si incarca din nou in platforma.

Veti primi ulterior o notificare cu privire la suma pe care va trebui sa o rambursati la data scadenta trecuta in contract.

Daca nu poti rambursa la timp este mai bine sa iei legatura cu creditorul inainte de data scadenta. Intarzierile vor duce inevitabil la plata de penalizari, care in unele cazuri sunt deosebit de ridicate.

IFN-urile sugereaza de multe ori sa faci reesalonari atunci cand ajungi in imposibilitate de plata. Nu este deloc o idee buna sa apelezi la reesalonari, insa daca este o situatie complicata, mai bine alegi aceasta cale decat sa platesti penalizari.

Orice prelungire a contractului presupune plata unui comision, a unei taxe de prelungire in cele mai multe dintre cazuri.

Este important sa cunoasteti toate aceste aspecte contractuale, sa stii care sunt conditiile de prelungire, cat de mari sunt penalizarile, etc.

Cei care cunosc toate aceste aspecte sunt mai putin surprinsi de situatiile neplacute ce pot aparea la accesarea unui imprumut rapid nebancar. Si nu doar ca nu sunt surprinsi, dar sunt si pregatiti sa faca fata acestor situatii.

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies