Imprumuturi rapide fara garantii 2023

Last update: martie 27, 2023

Obtinerea unor imprumuturi fara garantii este simpla, documentele sunt minime, conditiile sunt usor de indeplinit. La ce trebuie sa fii atent?

Aceste tipuri de imprumuturi se regasesc de regula in portofoliul IFN-urilor, fiind usor de accesat. Institutiile Financiare Nebancare functioneaza in acord cu legislatia, deci sunt societati legitime, autorizate si verificate de catre BNR.

In urma cu ceva timp erau singurele institutii financiare ce acordau astfel de credite, insa, de cand bancile si-au simplificat conditiile de acordare si si-au diminuat timpii, putem spune ca astazi exista posibilitatea sa apelam si la banci pentru un astfel de imprumut.

Pe de alta parte, nici nu trebuie sa ne ferim de IFN-uri, aceste firme sunt reglementate in piata, ofera credite ca si bancile clasice, insa conditiile de accesare sunt mai flexibile.

Ce sunt imprumuturile rapide fara garantii?

Asa cum le spune si numele este vorba despre credite pentru care nu se solicita vreo garantie sau vreun gaj. Riscurile asociate acestor imprumuturi fiind echilibrate in general de verificarile de bonitate si de costurile mai ridicate.

In tarile occidentale, bancile acorda credite fara garantii celor care au o capacitate buna de plata, precum si firmelor cu solvabilitate superioara si scor bun.

Sunt mai multe tipuri de credite incadrabile in aceasta categorie. Spre exemplu, creditele pentru studenti, cardurile de credite, credite de achizitii pentru care nu se percep garantii materiale.

Avand in vedere ca imprumutul nu este garantat, va intrebati ce se intampla cand nu poti returna banii? Aici intervi doua aspecte importante: pe de-o parte solvabilitatea creditorului (creditorul poate sa-l dea in judecata si sa castige in instanta inapoierea sumei prin executare silita a bunurilor detinute de acesta) si pe de alta parte dobanzile mari practicate pentru aceste imprumuturi.

Fiind negarantate, aceste produse sunt cu risc pentru creditori. Din acest motiv costurile lor sunt mari, la fel ca si penalizarile in caz de neplata.

In Romania aceste imprumuturi rapide fara garantii au cunoscut mai multe fatete: de la celebrul credit doar cu buletinul, la creditul pana la salariu, ori cel la domiciliu. Exista varii forme, majoritatea diferentiate prin nume sugestive pentru avantajele pe care le ofera.

Cum obtii credite fara garantii?

Primul pas pe care trebuie sa-l faci pentru a obtine un imprumut rapid nebancar fara garantii este sa cauti societati financiare pentru care esti eligibil.

De principiu, vei avea nevoie de o carte de identitate, de o dovada de venit si de un extras de cont unde sa incasezi banii.

Pentru a te imprumuta in avantajul tau, e bine sa cunosti termenii si conditiile accesarii, ca sa nu ai surprize ulterioare.

Nu te avanta neaparat spre societatile care par sa aiba cele mai bune oferte de creditare, verifica, compara, informeaza-te.

Daca ti-ai selectat mai multe oferte de imprumuturi rapide fara garantii pentru care te-ai califica, treci la compararea costurilor.

Pentru comparatia costurilor foloseste intotdeauna dobanda anuala efectiva – DAE-ul prin care ai o imagine de ansamblu asupra costurilor totale implicate.

Poti sa accesezi un astfel de credit prin telefon, online, prin SMS ori adresandu-te la sediul institutiei unui reprezentant. Mai ai si posibilitatea de a chema un consilier de credit la tine acasa, acolo unde societatea ofera si credite la domiciliul clientului.

Cum se folosesc aceste imprumuturi fara garantii?

Nu exista limitari in privinta utilizarii banilor contractati prin astfel de produse. Practic, soliciti un imprumut rapide nebancar fara garantii, il obtii si apoi e treaba ta ce faci cu banii, atata timp cat iti platesti ratele la timp.

Fireste, inainte de accesare este bine sa iei in calcul toate aspectele. Spre exemplu, nu trebuie sa te uiti doar la cat de simpla si rapida e accesarea, ci sa te intereseze si care sunt costurile asociate, care sunt penalizarile in caz de neplata.

Daca ai nevoie de sume mai mari de bani, probabil ar trebui sa te uiti si catre creditele garantate pentru ca vin cu costuri asociate mai mici. Acest lucru se intampla atat din cauza garantiilor, cat si din cauza perioadei mai mari de creditare.

Daca insa, nu doresti sa pui la bataie garantii, ori ai un scor FICO slab, nu prea ai incotro. Exista multe situatii in care apelarea la imprumuturi rapide nebancare fara garantii este singura solutie.

Apelam la credite pentru a depasi o situatie critica, dificila din punct de vedere financiar. Cand avem nevoie de bani si suntem intr-o situatie disperata, incercam sa facem rost urgent. Sunt cazuri in care nu ai timp, cum este de exemplu situatia in care ai o urgenta medicala, ai un accident rutier, ai primit o amenda ce nu suporta amanare etc.

Din fericire, aceste imprumturi rapide nebancare fara garantii 2023 sunt nenominalizate, deci putem sa folosim banii asa cum ne dorim. Putem sa cheltuim cand avem nevoie, pe ce avem nevoie: sa plecam intr-o vacanta, sa ne reparam masina, sa cumparam un frigider nou sau sa pregatim copilul de scoala.

Eu pot accesa un imprumut fara garantii?

Da! Conditia este sa ai o varsta in general intre 18 si 75 de ani, sa ai un venit stabili justificabil prin acte (poti sa-ti dai acordul de verificare la ANAF a ventiurilor ca sa scapi de completat adeverinte de venit la serviciu), sa ai o vechime in munca de cel putin o luna (cazul Credius), ori de cel putin trei luni (BRD Finance, UniCredit Consumer Financin, etc).

Din fericire nu ai nevoie de garantii pentru accesare, deci nu ti se solicita nici garantie imobiliara, nici auto, nici de alta natura.

In lumea finantistilor aceste credite poarta numele de credite nesecurizate. Se numesc astfel pentru ca nu trebuie sa garantezi pentru ele pentru a le obtine. Creditele securizate nu necesita garantii, nici avansuri.

Dezavantajul unor astfel de imprumuturi este acela ca nu poti obtine sume prea mari, iar perioadele de contractare nu pot depasi 5 ani. La creditele ipotecare de exemplu perioada de creditare poate ajunge si la 30 – 35 de ani.

Poti accesa un credit fara garantii de la foarte multe IFN-uri din piata, dar si de la unele banci.

La banci este mai ieftin, dar trebuie sa ai un istoric bun de creditare. La IFN este mai scump dar conditiile sunt mai simple si istoricul nu este primordial.

De ce cauta romanii credite fara garantii?

Romanii sunt speriati ca-si pierd locuintele, de aceea nu se dau in vant dupa creditele rapide cu garantii.

Criterii de alegere a unui astfel de produs

Cand vine vorba de a imprumuta bani, se pare ca oamenii sunt tentati mai degraba sa apeleze la imprumuturi rapide fara acte si fara garantii, din teama de a nu-si pierde locuintele ori sa trebuiasca sa gireze sumele de bani contracte cu bunuri personale.

Chiar daca credite cu garantie sunt cu mult mai ieftine decat simplele imprumuturi rapide fara acte si fara garantii, totusi, oamenii prefera mai degraba sa plateasca in plus decat sa riste.

Unde se stabileste balanta aceasta intre dobanzile uriase si frica de garantiile ce pot fi pierdute nu se stie cu exactitate, insa, povestile de acum cativa ani in urma, cu oameni care si-au pierdut locuintele din cauza nerambursarii imprumuturilor sunt inca de actualitate si persisita in memorie.

Evident, nu este deloc placut sa stai cu sabia la gat si sa-ti risti casa, cand tu nu ai garantia ca-ti poti rambursa imprumutul. Aici intervine si riscul pe care si-l asuma societatile nebancare ce acorda astfel de imprumuturi rapide fara acte si alte garantii.

Cat este diferenta de dobanda de la un credit garantat la unul rapid fara multe acte?

Parca nici nu-mi vine sa va spun… Sa vedem un calcul sumar: un credit pana la salariu are dobanda anuala efectiva in jurul valorii de 3000-4000%, pe cand un credit cu garantie nu depaseste de regula o dobanda anuala efectiva de 20%.

Ce inseamna asta?

Spre exemplu, pentru un credit de 1000 de lei contractat pe o perioada de 2 luni, daca dobanda anuala efectiva este de 3000%, vom avea de rambursat la finalul celor doua luni o suma impresionanta, de 6000 de lei, dintre care doar 5000 de lei doar dobanda. Pe cand daca as lua un credit cu garantie, cu o dobanda anuala efectiva de 10% pe an, suma totala de rambursat in urma imprumutului de 1000 de lei, pe doua luni, va fi de 1016.67 lei, din care dobanda este de doar 16,67 lei.

Si atunci, te intrebi, oare merita riscul sa garantezi cu un imobil un imprumut, mai ales daca este vorba de o suma mai mare de bani? Raspunsul nostru este unul clar pozitiv, mai ales ca ati vazut mai sus un calcul grosier este adevarat, insa, destul de aproapiat de realitate.

Asadar, nu zice nimeni sa nu apelati la aceste imprumuturi rapide fara acte si fara garantii, insa, daca nu vreti sa platiti niste dobanzi uriase, puteti sa luati in calcul si un credit cu garantie, este mult mai ieftin.

Oricum, daca mizati doar pe faptul ca nu veti rambursa un imprumut rapid fara garantii, si nu veti pati nimic, va inselanti, pana la urma, societatea nebancara isi va recupera creantele.

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies