Esti interesat de un imprumut cu istoric negativ?

Te gandesti sa accesezi un credit cu istoric negativ dar nu stii la ce institutie sa apelezi? Iata cateva solutii concrete, verosimile.

Suntem la un nivel scazut in privinta numarului de persoane ce se regasesc pe listele BC. Dupa ultima raportare din decembrie 2022, numarul debitorilor era in jur de 475.000.

Totusi, numarul acestor persoane este unul mare, mai ales daca luam in calcul faptul ca numarul propriu zis al creditelor cu restante se apropie de 700.000.

In mod clar sunt multe persoane care aspira la un credit cu istoric negativ, de aceea ne-am propus sa tratam acest subiect arzator.

Din start va spunem ca, desi bancile nu-i resping pe cei cu istoric negativ, totusi, e dificil pentru aceste persoane sa indeplineasca conditiile de eligibilitate. Pentru ca istoricul are o pondere mare in determinarea scoringului de client, este intr-un fel definititoriu pentru aprobarea unui credit.

Din acest motiv, putem sa spunem ca IFN-urile sunt singurele posibilitati pe care aceste persoane datornice le au de a mai face rost de bani. Cei inscrisi in Biroul de Credit cu istoric negativ sunt respinsi de regula de banci, deci nu au prea multe alternative.

Daca dintr-un motiv sau altul ai intarziat candva la plata ratei unui credit mai mult de 30 de zile, banca te-a raportat catre BC, iar scoringul tau a scazut.

Prezenta pe lista neagra a datornicilor bancilor inseamna pentru aceste persoane ingreunarea accesului la un nou imprumut.

Acorda bancile credite cu istoric negativ?

Bancile au in privinta creditarii reguli destul de drastice, fiecare client trebuie sa aiba un scor pentru a i se aproba cererea de imprumut.

La nivelul lui 2023 putem spune ca bancile acorda credit cu istoric negativ celor care si-au achitat datoriile, iar venitul actual este superior.

Scorul acesta este calculat de fiecare banca in parte, in functie de politica de creditare a fiecarei institutii in parte.

Acest parametru se determina in functie de: istoricul din BC, venit, grad de indatorare, vechime in munca, tip de contract de munca, tip de societate anagajatoare, localitate de domiciliu, etc.

Pe de lata parte, bancile acorda si credite fara loc de munca, atata timp cat clientii pot dovedi ca au venituri. Spre exemplu persoanele ce obtin venituri din activitati independente au inceput sa fie acceptate de banci la creditare, daca dovedesc ca au un venit stabil in timp.

Bancile sunt riguroase in privinta determinarii bonitatii clientilor si destul de reticente fata de persoanele cu istoric negativ, chiar daca restantele acestora nu sunt vechi, nici mari si nici de lunga durata.

Unele banci mai fac totusi rabat de la aceste reguli si accepta unele dintre aceste persoane cu istoric negativ, cu conditia sa-si fi achitat intre timp datoria, aceasta sa nu fi avut valoare mare, iar perioada de intarziere sa fi fost si ea scurta.

Sunt cateva posibilitati ca unele banci sa acorde creditul chiar daca ai un istoric negativ, in special daca in prezent ai o bonitate buna si nu mai ai datorii vechi.

Spre exemplu cei de la Banca Transilvania spun ca nu dezaproba din start persoanele cu scoring slab de creditare caci tin cont de mult mai multe aspecte ce alcatuiesc bonitatea unui client.

De asmenea si alte banci si-au manifestat deschiderea pentru cei care au avut candva restante (nu in cuantum mare) dar le-au achitat intre timp. Dintre acestea fac parte: BCR, BRD, Alpha Bank, ING Bank, Raiffeisen, OTP Bank etc.

Ce pozitie au IFN-urile fata de cei cu scoring slab de creditare?

Pentru obtinerea unui imprumut urgent de bani poti apela la una dintre IFN-urile care acorda credite fara consultarea Biroului de Credit, insa nu te astepta la sume mari.

Vestea buna este ca IFN-urile sunt extrem de promte in privinta creditarii, nu au cerinte prea multe si nici nu solicita acte numeroase.

Spre exemplu, cei de la Credius solicita pentru acordare sa ai venituri care sa-ti permita o rambursare in bune conditii a creditului si minim o luna vechime in munca. Credius este un caz fericit pentru ca de la ei poti imprumuta sume de pana la 50.250 de lei pe cinci ani.

Pe termen mai lung gasiti si la CreditFix – un alt IFN permisiv in privinta creditarii. De la ei puteti accesa pana la 10.000 de lei.

Creditele Ferratum sunt urmatoarele: linia de credit de maxim 10.000 de lei si creditul in rate cu valori intre 1500 si 19.000 de lei.

In rest, IFN-urile care accepta persoane cu istoric negativ acorda sume mai mici de bani: CreditPrime ofera imprumuturi pana la 10.000 de lei, Viva Credit acorda maxim 3.000 de lei (noutatea este linia de credit de pana la 20.000 de lei), etc.

Ce conditii trebuie sa indeplinesti?

Cerintele acestor societati care accepta persoane cu istoric negativ sunt destul de asemanatoare:

  • cetatean roman
  • varsta, in general intre 18 si 65 de ani (unele IFN-uri accepta si pensionari la creditare)
  • sa obttii venituri justificabile (extras de cont ori verificare la ANAF)
  • ai un grad de iindatorare sub pragul minim admis

Cum aplici pentru un credit?

Majoritatea acestor societati accepta accesarea online ori prin telefon, deci sunt proceduri simple, usor de realizat. Timpul de accesare este scurt – nu-ti ia mai mult de cateva minute sa completezi un formular online.

Daca aplici online, vei avea nevoie de fotografii ori scanuri dupa buletin si extras de cont.

Daca nu vrei sa primesti banii in contul bancar, poti opta la unele dintre institutiile financiare amintite mai sus (de exemplu Ferratum ofera aceasta facilitate), pentru ridicarea banilor de la ghiseul unei banci agreate de creditor.

Obtinerea unui imprumut cu istoric negativ poate fi destul de simpla, daca in prezent ai un venit sustenabil, nu ai un grad de indatorare mare si ai un serviciu stabil cu un contract de munca.

Daca nu stiti ce istoric de creditare aveti, puteti lua legatura cu cei de la Biroul de Credit pentru a obtine aceasta informatie.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies