Finantarea retragerii la pensie. Ce e nou in 2023
Iesirea la pensie este un aspect important al vietii noastre care trebuie avut in vedere si pregatit temeinic.
Stim cu totii ca pensionarii nu sunt deloc privilegiati in Romania. Iesirea la pensie reprezinta din acest punct de vedere pentru multi dintre noi un moment dificil.
Sunt multe persoane care isi amana iesirea la pensie tocmai din cauza pensiei prea mici pe care o anticipeaza. Se gandesc ca astfel nu vor face fata cheltuielilor, bazandu-se doar pe banii din pensie.
Rtragerea la pensie ar trebui pregatita pentru ca sa nu existe probleme financiare ulterioare, iar acest pas sa ni se para unul firesc, bogat in momente frumoase, fara restrictii financiare majore.
Un aspect foarte important, inainte de a iesi la pensie este sa va organizati inainte toate actele si sa va calculati singuri anii pe care i-ati lucrat in campul muncii.
Vechimea in munca trebuie sa o stiti voi in primul rand, si pe cat posibil sa aveti acte care sa o justifice, eventual de la fostii angajatori. Acest lucru este foarte util, mai ales daca nu considerati ca pensia v-a fost calculata corect si doriti o recalculare, ori daca veti ajunge la concluzia ca un angajator nu v-a raportat corect antii de vechime.
Intr-un caz de litigiu, ar fi bine sa aveti toate actele puse la punct, astfel incat calculul pensiei sa fie facut in acord cu vechimea reala in munca pe care o aveti.
Ce aduce nou 2023 pentru pensionari?
Limita de varsta pentru pensionare in 2023 este reglamentata in continuare prin legea 263/2010. Noua legislatie a fost amanata pentru 2023.
Varsta minima de pensionare este astfel calculata in functie de data nasterii.
Spre exemplu, daca tu indeplinesti stadiul de cotizare de minim 15 ani si cel complet de cel putin 35 de ani, cei care ajung in 2023 la varsta de pensionare pot solicita sa iasa la pensie.
Varsta de pensionare in 2023 este pentru barbati de 65 de ani, iar pentru femei de 63 de ani.
Pentru pensionari este destul de dificil sa contracteze un credit, de exemplu, pentru ca varsta maxima admisa de multe institutii este varsta limita de pensionare. Iata de ce, unele dintre aceste persoane se indrepta mai degraba catre un imprumut doar cu buletinul fara loc de munca pentru a nu trebui sa-si justifice veniturile din pensii.
Schemele de pensii existente in Romania
In Romania, dupa cum bine stiti, exista doua scheme de pensii, clasificate pe piloane, iar cea obligatorie este poate fi in totalitate de stat ori cu contributie la stat si la privat. Exista, fireste, si pensia privata, facultativa, pentru care multi oameni opteaza.
Pensia privata este o varianta demna de luat in seama pentru a-ti trai perioada de pensionar intr-un mod decent, fara restrictii financiare majore.
Planul obligatoriu de pensie la care trebuie sa adere toti angajatii din sectorul public si privat de munca.
Pilonul 1 de pensii in sistemul clasic se adreseaza tuturor salariatilor activi din Romania. Acesta va fi din ce in ce mai comprimat pe masura ce numarul angajatilor scade dramatic. Dupa cum bine stiti, pe langa faptul ca rata natalitatii a scazut dramatic in ultimii ani, multi romani au plecat in afara in cautarea unei vieti mai bune.
Asadar, in dreptul Pilonului 1 de psneii avem sistemul public de pensii, cu un numar din ce in ce mai mare de pensionari.
Urmeaza Pilonul 2 de pensii, este vorba de pensia administrata privat, care era obligatorie pentru persoanele de pana in 35 de ani. In prezent oamenii pot opta pentru Pilonul 2 ori pot merge exclusiv pe Pilonul 1 de pensii.
Si in fine, Pilonul 3 de pensii, care este un sistem administrat de companii private in totalitate, este vorba de pensia facultativa (optionala, care nu este obligatorie).
Anii studiilor superioare se iau in calcul la pensia standard
La calculul vechimii in munca, trebuie sa stiti ca se iau in calcul si anii studiilor superioare de licenta si master, daca este vorba de iesirea la pensie la termenul stabilit de lege. Anii de doctorat se iau in considerare in orice situatie, chiar si la pensionarea anticipata.
Astfel, antii aferenti studiilor superioare sunt luati in considerare in urmatoarele cazuri:
- pensia la termen pentru limita de varsta
- pentru pensia de invaliditate
- pensia de urmas
Pentru cei care au mai multe facultati urmare, anii de studii se cumuleaza intr-unul singur, asadar se ia in calcul doar una dintre perioade, la alegere (asadar puteti opta pentru facultatea cu durata cea mai mare).
In prezent limita de pensionare este de 65 de ani in cazul barbatilor si 63 de ani in cazul femeilor. Stagiile de cotizare variaza intre 15 minim si 35 stagiul complet de cotizare, indiferent de sex.
Care sunt noutatile in materie de pensie anticipata?
Dupa noua lege a pensiilor nu vom mai avea iesire la pensie anticipat, fara penalizari.
In cazul barbatilor, pensia anticipata poata fi solicitata daca exista un stadiu de cotizare de minim 43 de ani si o varsta de minim 60 de ani.
In cazul femeilor, pensia anticipata se poate solicita daca stadiul de cotizare este de minim 39 de ani si o varsta de cel putin 58 de ani.
Pensia anticipata se stabileste insa cu penalizari, in functie de stagiul de cotizare si cu lunile scazute din varsta standard de pensionare.
Penalizarile variaza intre 0,5% pentru fiecare luna de anticipare, daca perioada de cotizare este peste stagiul de cotizare cu pana la un an si 0,15%, daca perioada de cotizare este cu intre sapte si opt ani peste stagiul normal de cotizare, pentru fiecare luna de anticipare.
Ce trebuie sa faci daca esti aproape de limita de pensionare?
Pentru cei ce se apropie de varsta de pensionare este important sa nu lase pana in ultima clipa obtinerea unor informatii. Organizati-va inainte, verificati la casa de pensie ce vechime in munca va este inregistrata, faceti demersurile necesare pentru obtinerea dovezilor de vechime pe care le cunoasteti.
Intrebati la Casa de Pensie daca aveti nelamuriri, cel mai bine este sa purcedezi in aceasta actiune cu cateva luni inainte de pensionare, pentru a nu avea suprize ulterioare.
Cunosc cazuri in care oamenilor nu li s-a luat in calcul toti anii de vechime si au trebuie sa alerge dupa acte pe la fostii angajatori. Fireste ca lucrurile au durata, iar el a avut de asteptat pana sa obtina o pensie in acord cu stagiul real de cotizare.
Exista posibilitatea, atingand varsta iesirii la pensie, sa nu indepliniti perioada minima de cotizare, iar atunci, aveti posibilitatea sa va achitati restul perioadei ramase pana la stagiul minim de cotizare, pentru a iesi la pensie in mod standard.
Puteti sa va rascumparati cum ar venit anii de cotizare, beneficiind de o pensie aferenta nivelului minim de cotizare. Dar, decat deloc, mai bine asa.
Continut