Exista banci care nu lucreaza cu Biroul de Credit?

Persoanele care se inghesuie sa caute bancile ce nu colaboreaza cu Biroul de Credit se tem de refuz din cauza scoringului slab.

Care sunt bancile care nu lucreaza cu Biroul de Credit?

Cei care cauta sa obtina bani de la banci, desi au avut probleme in trecut cu rambursarea unui rate, sunt numerosi.

Nemerosi sunt si cei care spera cu orice pret ca nu li se va analiza intr-un fel sau altul scoringul.

O astfel de actiune este totusi una destul de riscanta.

Imprumuturile aprobate rapid sunt usor de accesat, dar scumpe. Astfel de produse presupun un minim proces de analiza, mai mult de forma.

Insa, nu toate IFN-urile considera procesul de accesare superficial. Sunt si institutii care pun mai mult pret pe eligibilitate.

Bineinteles, unele persoane aflate intr-o penurie de bani, in disperare de cauza, incearca pe cat posibil sa eludeze diverse verificari.

Iata de ce exista interes pentru gasirea unor banci care nu lucreaza cu biroul de credit. Astfel de imprumuturi insa sunt aproape mitice.

De ce?

Pentru ca printre partticipantii la biroul de credit se numara si 31 de banci.

In Romania exista 32 de banci, dintre care 7 sunt sucursale ale unor institutii straine de credit.

Cu alte cuvinte, cate banci nu lucreaza cu Biroul de Credit? Una!

Exista alte institutii care nu colaboreaza cu Biroul de Credit?

Da!

IFN-uri sunt mult mai putine inscrise in lista participantilor la Biroul de Credit.

Mai precis, sunt 43 de IFN-uri aflate pe lista participantilor.

Din totalul de 162 cate sunt inscrise la momentul actual in Registrul General al IFN-urilor Active, doar 43 lucreaza cu Biroul de Credit.

Ei bine, aici exista solutii pentru acele persoane ce vor sa scape de umbrele trecutului.

Insa, fireste, lucrurile nu sunt tocmai roz nici la IFN. Costurile mari s-ar putea sa nu-ti convina. Oricum ar fi, tot trebuie sa te preocupe dobanzile practicate de IFN-uri, pentru ca in timp ele se pot acumula si pot duce la unel datorii pe care sa nu le poti rambursa.

Si nici nu am adus in discutie eventuale penalizari in caz de intarzieri.

Nerambursandu-le, iarasi ajungi in situatia de a fi raportat la BC.

Si ciclul se repeta.

Mai exista solutia sa te stergi din Biroul de Credit, dar si aceasta actiune are repercursiunile ei, dupa cum am aratat noi intr-un alt articol.

Cum si-ar putea evalua clientii astfel de institutii?

Ei bine, in loc sa se bazeze pe rapoartele biroului de credit, institutiile financiare ar putea sa utilizeze ca metoda alternativa evaluarea mai stricta a capacitatii financiare.

  1. Verificarea veniturilor

Bancile pot sa evalueze veniturile si stabilitatea serviciului unei persoane pentru determinarea bonitatii si implicit a capacitatii de rambursare ori de mentinere a soldurilor contului. Extrasele de cont, declaratiile fiscale, scrisorile de verficare a angajarii pot fi solicitate ca parte a procesului de aplicare.

  1. Imprumuturi bazate pe garantii

Unele institutii financiare pot oferi imprumuturi garantate, unde garantii pot fi un vehicul ori o proprietate. In acest caz, valoarea garantiei ar putea juca un rolul major in decizia de creditare, in detrimentul istoricului imprumutatului.

  1. Colaborarea din trecut cu banca

In cazul in care solicitantul este client mai vechi al bancii, aceasta poate lua in considerare compartamentul contului trecut si modelele tranzactiilor.

Spre exemplu, aici se poate urmari mentinerea unui sold pozitiv si evitarea descoperirilor de cont.

Tipuri de credite acordate de institutiile care nu lucreaza cu Biroul de Credit

Aceste institutii, in general nebancare, ofera o gama variata de credite clientilor.

Produsele acestea sunt menite a acoperi in special nevoile personale, dar nu sunt excluse si alte categorii.

Iata cateva dintre aceste tipuri comune de credite:

Credite personale

Una dintre cele mai frecvente optiuni de credite ce pot fi utilizate in varii scopuri. Cu ajutorul unui astfel de imprumut se pot achizitiona bunuri, acoperi cheltuieli neasteptate, consolida datorii.

O alta solutie la care poti apela este o derogare de la banca, daca ai avut unele intarzieri. Acest lucru este posibil in cazul in care obtii venituri superioare.

Credite auto

Aceste credite sunt oferite in special de societatile de leasing (tot cu statut de IFN), dar si de societati de amanet (exista amanet auto).

Astfel de credite sunt disponibile atat pentru masini noi cat si pentru cele second-hand. Institutia evalueaza venitul si capacitatea de rambursare, dar se concentreaza cu precadere pe valoarea actuala de piata a masinii.

Credite ipotecare

Cei care vor sa achizitioneze o proprietate, un teren, dar nu doresc sa aiba de-a face cu institutii care lucreaza cu Biroul de Credit pot apela la IFN-urile ce au in portofoliu credite garantate pe termen lung.

Astfel li se permite clientilor sa isi cumpere o locuinta, fara sa fie evaluati strict in functie de istorul lor de credit.

In schimb, vor conta alti factori de eligibilitate, inclusiv valoarea imobilului achizitionat.

Credite de afaceri

Antreprenorii si micii intreprinzatori sunt si ei uneori tentati sa caute institutii ce nu lucreaza cu biroul de credit. Desi solutiile sunt limitate la banci, exista si IFN-uri care sunt preocupate de produsele destinate persoanelor juridice.

Aceste credite sunt de regula destinate dezvoltarii si sustinerii activitatilor comerciale, dar si achizitiilor de echipamente, extinderii afacerii ori gestionarii fluxului de numerar.

In orice caz, institutia se va concentra pe viabilitatea afacerii si pe perspectivele de rambursare a imprumutului.

In concluzie

Bancile care nu lucreaza cu biroul de credit sunt putine, dar exista si alte institutii la care poti sa apelezi in caz de nevoie.

Astfel de instituii iti dau acces la o serie de oferte de creditare, evaluandu-ti eligibilitatea si riscul in functie de alte criterii.

Pentru omiterea analizei istoricului, institutiile pun accent pe examinarea veniturilor, dar si pe o eventuala colaborarea avuta in timp cu clientii.

Ca un sfat de final, va recomandam sa nu incercati sa va eschivati de la aceste examinari, pentru ca, in functie de ele se evalueaza si capacitatea voastra de rambursare.

Chiar daca pare cinic, exista riscul sa nu poti sa rambursezi creditul pretins si atunci iti ingreunezi si mai tare situatia financiara deja afectata.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies