Esti in cautarea unui credit pentru constructie casa?
Last update: aprilie 4, 2023
Vrei sa-ti ridici o locuinta dar nu ai banii necesari? Un credit pentru contructie casa poate fi de ajutor in acest caz.
Probabil vrei sa-ti ridici o locuinta si nu ai banii necesari? Un credit pentru contructie casa poate fi de ajutor in acest caz.
Aveti de gand sa construiti o casa? Sau poate ca sunteti in cautarea unor sfaturi despre cum sa va finantati casa de vis. Daca da, avem vesti bune pentru tine: am alcatuit o lista cu cele mai bune banci care ofera credite pentru constructia de locuinte in Romania.
Imprumuturile ipotecare pentru constructia de case sunt o modalitate populara de a finanta constructia casei tale de vis. De fapt, in Romania, multi clienti folosesc acest tip de finantare. Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le luati in considerare atunci cand alegeti un credit ipotecar pentru constructia casei:
- Cat de mult va puteti permite?
- Doriti o rata a dobanzii fixa sau variabila?
- Ce fel de istoric de credit aveti?
Daca ai raspuns „da” la toate aceste intrebari si vrei sa afli mai multe despre cum sa aplici pentru un credit ipotecar pentru constructia unei case in Romania, citeste mai departe!
Caracteristici credit constructie casa
Cautati un imprumut ipotecar pentru a va ajuta sa va construiti casa de vis? Ati ajuns la locul potrivit.
Dupa cum probabil stiti, exista multe tipuri diferite de optiuni de finantare disponibile pentru constructia unei case. Puteti lua un imprumut pentru a plati materialele si echipamentele de care aveti nevoie sau unul care sa acopere doar costurile cu forta de munca, daca o faceti singur. Sa construiesti singur o casa, inseamna in regie proprie.
In acest caz, puteti apela la un credit constructie casa regie proprie 2022. Exista si astfel de produse care va ofera posibilitatea de a va ridica singuri locuinta.
Dar ce se intampla daca doriti sa imprumutati bani pentru a va construi propria casa de la zero? Aici intervenim noi! Va punem la dispozitie mai multe oferte de credite ipotecare bancare pentru constructia de case pe tot teritoriul Romaniei, asa ca, indiferent unde locuiesti, vei avea la la indemana o solutie care sa ti se potriveasca.
Creditul pentru constructia de locuinte poate fi obtinut de la banci sau de la alte institutii financiare. Termenii si conditiile variaza, dar, de obicei, aceste credite vin cu un anumit grad de flexibilitate in ceea ce priveste ratele dobanzii si perioadele de rambursare.
Cel mai frecvent tip de credit ipotecar pentru constructia de case este cel cu o rata a dobanzii fixa pe toata durata acestuia. Acest lucru inseamna ca suma pe care o platiti in fiecare luna va ramane constanta pe toata durata imprumutului (cu exceptia cazului in care se fac modificari ale acesteia). Durata este de obicei intre cinci si zece ani, desi poate fi mai scurta sau mai lunga, in functie de ceea ce functioneaza cel mai bine pentru dvs. si pentru nevoile dvs. bugetare in acest moment – asigurati-va doar ca ramane suficient dupa ce achitati impozitele pe proprietate in fiecare an, astfel incat nimeni sa nu ramana blocat cu o factura neasteptata pe drum!
Imprumuturile ipotecare pentru constructia de locuinte pot fi utilizate pentru a finanta achizitionarea unui teren sau a unor cladiri existente, dar de obicei sunt destinate celor care doresc sa isi construiasca propria locuinta. Puteti apela la o adica si la finantarile oferite de constructor. Acest tip de imprumut are multe avantaje fata de finantarea bancara traditionala:
- Nu aveti nevoie de un avans sau de garantii;
- Puteti solicita un imprumut chiar daca nu aveti venituri suficiente;
- Ratele dobanzilor sunt mai mici decat cele ale imprumuturilor bancare traditionale;
- Rambursarea incepe dupa ce proprietatea este construita.
Aveti de gand sa construiti o casa?
Primul lucru pe care trebuie sa il luati in considerare este finantarea. Puteti alege intre diferite tipuri de credite, in functie de situatia financiara si de obiectivele dumneavoastra.
- Credit ipotecar pentru constructia unei case
Cu acest tip de imprumut, puteti obtine bani de la banca pentru a cumpara un teren sau un apartament. Va trebui sa rambursati imprumutul cu rata dobanzii pe o perioada de 15-30 de ani. Daca aveti un istoric de credit bun si efectuati plati regulate, veti putea obtine o rata a dobanzii mai buna decat daca ati avut un istoric de credit prost sau daca ati ratat unele plati in trecut. De asemenea, este posibil ca banca sa ceara anumite garantii, cum ar fi bunuri imobiliare sau alte active, inainte de a acorda acest tip de imprumut.
Exista doua tipuri principale:
- Ipoteca cu rata fixa
Acest tip de credit ipotecar are o rata a dobanzii care nu se modifica pe toata durata de viata a imprumutului. In general, creditele ipotecare cu rata fixa sunt mai bune decat cele cu rata variabila, deoarece va ofera certitudinea cu privire la suma de bani care va fi rambursata in timp.
- Ipoteca cu rata variabila
Spre deosebire de ipotecile cu rata fixa, cele variabile au o rata a dobanzii care se modifica in functie de conditiile pietei si de rata inflatiei, care creste in fiecare an ori depinde ce fel de dobanda ati negociat.
Creditele pentru constructia de locuinte sunt din ce in ce mai populare in Romania. In prezent, exista peste 20 de banci care ofera credite pentru constructia de locuinte; printre acestea se numara Banca Transilvania, BRD, BCR, ING, Raiffeisen si OTP. Rata dobanzii la aceste credite este fixa pe perioada scurta sau variabila si depinde de tipul de proprietate si de locatia acesteia.
Cele mai frecvente tipuri de credite pentru constructia de locuinte sunt: credit ipotecar pentru constructia de case si credit pentru constructia de locuinte in regie proprie 2022. Principala diferenta intre aceste doua tipuri de imprumuturi este ca, in cazul creditului ipotecar pentru constructia de locuinte, lucrarile se vor executa cu firme specializate, iar facturile se deconteaza prin banca, pe cand in cazul creditului de autoconstructie a locuintei (adica in regie proprie) va trebui sa va executati singuri lucrarile, neexistand posibilitatea de a angaja varii firme si de a deconta facturile primite de la acestea.
Banca Transilvania, BRD, BCR si ING sunt cateva dintre bancile care ofera credite pentru constructia de locuinte. Printre alte banci se numara Raiffeisen si OTP.
Ce parere aveti despre un credit pentru constructia unei case?
Pe diverse forumuri si alte site-uri exista multe discutii, unele chiar aprinse despre un astfel de produs financiar.
Parerile sunt cumva impartite, unii fiind opinand ca este un imprumut avantajos, altii dimpotriva ca nu ar fi.
Daca analizezi astfel de discutii, vezi ca cele mai multe indoieli le au cei care nu sunt informatii.
Exista o discutie activa pe forum despre avantajele si dezavantajele contractarii unui credit pentru constructia unei locuinte. Iata cateva lucruri pe care le-au spus oamenii:
- „Este mai bine sa ai propria casa decat sa o inchiriezi”.
- „Nu am stiut in ce ma bag”.
- „Rata dobanzii era prea mare”.
Asta cu ”nu mai stiut in ce ma bag” este destul de comuna celor care ajung datornici la banci pentru neplata unor rate. Iar totul deriva din neinformare.
Unde construiesti o casa?
Exista multe incertitudini legate de locul unde ai putea sa contruiesti o casa. Exista zone orasenesti, exista zone preorasenesti si exista zone rurale.
Bineinteles ca pretul isi are rolul sau, insa trebuie sa cantaresti foarte bine si avantajele si dezavantajele unei astfel de alegeri.
Tinand cont ca multi oraseni vor sa se mute la tara, exista un curent destul de serios care aleg ruralul in detrimentul urbanului.

Acum cativa ani alegerile erau mai degraba catre zonele preorasenesti. Astazi se pare ca ruralul a castigat teren.
Intr-un studiu efectuat pe mai multe tari europene, printre care Germania, Polonia, Italia, Franta, Grecia, Romania, etc, s-a relevat faptul ca in jur de 60% dintre cei care au raspuns si-au exprimat dorinta de a locui la tara.
Multi aleg aceasta optiune pentru a scapa de costul mari al chiriilor si al traiului in general.
Cei mai multi au fost de parere ca principalul dezavantaj al locuirii in zonele rurale il reprezinta conexiunile nu tocmai bune la internet. De aceea multi dintre cei care cauta sa construiasca ori sa cumpere o casa la tara, se asigura ca in zona exista o conexiune buna la internet.
Cum se deconteaza chletuielile la banca?
Teoretic, daca nu ai timp sa te ocupi de constructia casei, poti apela la profesionisti.
De altfel, nu doar pentru constructie in sine poti solicita ajutor, ci chiar si pentru accesarea unui credit constructie casa.
Exista brokeri de credit care te pot ajuta in aceasta directie. Ei pot sa iti formeze dosarul, sa se ocupe de formalitatile complicate.
Daca ai ales sa accesezi un credit constructie casa, trebuie sa stii ca banca iti va fi partener. Din acest motiv e bine sa te asiguri din start ca ai negociat bine contractul.
E foarte important mai apoi sa justifici banii cheltuiti. Iti trebuiesc facturi pentru sumelele cheltuite acordate de banca.
Optand pentru un credit constructie casa in regie proprie, va trebui sa justifici doar partial sumele. Banca iti va impune un procent al cheltuielilor ce trebuie decontate.
Preuspunand ca vei lucra cu o firma de constructie, sumele platite se deconteaza complet.
Bancile acorda credite pentru perioade mari, unele ajungand chiar si la 30 ori 35 de ani.
Un mare avantaj al contruirii unei case de la 0 este acela de a-ti face singur planurile, de a adapta respectiva locuinta nevoilor tale si ale familiei tale.
Bineinteles, nu trebuie sa construiesti o casa daca ti se pare complesitor, poti sa cumperi o locuinta.
Care sunt etapele finantarii?
Merita pana la urma sa faci un credit pentru contructia unei case?
Ca sa accesezi un credit pentru constructia unei case nu este asa de complicat, indiferent daca alegi constructia cu firme sau in regie proprie.
Banca iti acorda banii in transe odata ce dispui de facturi acoperitoare.
Principalul lucru pe care trebuie sa-l stii este ca ai nevoie de un teren pe care sa-ti construiesti casa.
Exista o solutie si daca nu ai terenul – poti apela tot la banca pentru finantare. Insa, sansele se diminueaza pentru obtinerea rapida a unui credit de constructie.
Apoi, va trebuie sa prezinti bancii si un proiect de casa cu tot ce inseamna autorizatie de constructie, devize, cheltuieli.
In cazul in care alegi constructia in regim propriu, banca nu o sa-ti acorde intreaga finantare din start, ci iti va da banii in transe.
Se practica urmatorul calendar:
- in prima faza se elibereaza banii pentru fundatie
- urmeaza banii pentru ridicarea primului nivel
- apoi alte transee pentru alte nivele, daca sunt in plan
Fiecare transa trebuie justificata cu facturi, altfel banca iti va bloca finantarea si tu trebuie sa dai inapoi sumele primite pana la acel moment.
Poti sa pierzi finantarea si daca nu ai folosit la timp banii alocati dintr-o anumita transa.
Inainte de a obtine insa o finantare, asigura-te ca vei gasi cel mai bun credit bancar posibil, din punct de vedere al eligibilitatii, costurilor prezente si viitoare.
Oferte de credite constructie casa banci
- Alpha Housing constructie – credit pentru constructia unei locuinte ori a unei case de vacanta, remenajare, consolidare.
- Creditul pentru proiecte rezidentiale de la Banca Transilvania
- Raiffeisen acorda creditul imobiliar, Casa Ta, cu valoare de pana la 300.000 de euro. Banii pot fi folositi pentru achizitia unui teren, pentru constructia unei locuinte ori pentru renovare. Perioada maxima de imprumut de pana la 30 de ani.
- Credit ipotecar pentru construirea unei locuinte de la CEC Bank
- ING ofera un credit pentru investitii imobiliare prin care poti sa si construiesti o locuinta
- Banca Romaneasca ofera creditul de constructie cu o finantare de pana la 100% din valoarea devizului dat de constructor. Trebuie sa prezinti un avans de cel putin 35% din valoarea garantiei.
- BCR ofera de asemenea creditul ipotecar Casa Mea prin care iti poti construi ori amenaja o locuinta.
IFN-uri care ofera credite pentru constructia unei case
- Claret – va pune la dispozitie un credit constructie casa usor de accesat, avans minim de 15%, finantare pana la 15 ani, rate lunare fixe, poti contracta si cu scor slab.
- Easy Credit ofera un credit ipotecar pentru investitii imobiliare, cu care poti achizitiona un imobil, poti sa construiesti, sa reabilitezi, sa consolidezi, sa extinzi ori sa termini o constructie deja inceputa. Suma maxima poate urca pana la 1.000.000 lei in functie de capacitatea fiecaruia de rmabursare.
Continut