Despre sistemul financiar si intermedierea financiara
Ce inseamna sistem financiar si intermediere financiara si ce actiuni au asupra noastra
Specialistii au definit sistemul financiar ca pe totalitatea alcatuirilor si intelegerilor care usureaza transferul de bani de la cei ce ii detin catre cei aflati in nevoie de ei.
La nivel macroeconomic si microeconomic, sistemul financiar isi bazeaza existenta pe legaturile dintre elementele sale, contribuind astfel la realizarea valorii economice, la crearea de bunuri si servicii implicit, lucruri ce pot fi valorizate cu ajutorul banilor.
Intr-un sistem financiar cei care actioneaza ca intermediari sunt: bancile, firmele de leasing, firmele de asigurari, fondurile de pensii, bursa, fondurile de investitii si altele.
La baza, sistemul financiar este cel ce garanteaza investirea ori distribuirea banilor intre diversele ramuri de activitate ale economiei. Aceasta increngatura financiara determina beneficii dar si riscuri, atat pentru agentii economici cat si pentru populatie.
Cand veniturile sunt diferite de cheltuieli, fie are loc loc surplusul, cand venitul este mai mare decat cheltuielile, fie are loc deficitul, cand cheltuielile sunt mai mari decat veniturile.
De regula, cand are loc un deficit, exista tendinta de a fi acoperit, si de regula acoperirea se traduce printr-un credit. Fondurile necesare sunt asigurate de intermediarii financiare prin ofertele de produse specifice.
Pe langa intermedierea financiara, intr-un sistem financiar bine pus la punct, intervine si intermedierea informatica, adica acea parte care are rolul de a emite pareri avizate drspre ofera atat informatii financiare cat si sfaturi ori idei de afaceri.
In mediul online sunt foarte multe categorii de intermedieri informationale: firme de audit, analisti financiari, asociatii diverse, agentii de rating, funrizori de informatie educatonala, presa de specialitate, etc.
Daca discutam de sisteul financiar al unei tari acesta are elemente specifice cu categorii financiare specifice si legaturi specifice. In esenta depinde foarte mult de sistemul socio-economic adoptat de fiecare tara in parte.
La nivel european exista un sistem bine pus la punct de supraveghere financiara cu atributii in asigurarea supravegherii financiare la nivelul tuturor tarilor din UE.
Si la noi in Romania a inceput, firav dar a inceput, sa se puna accent pe supraveghere financiara. Insusi BNR este mult mai atent la aceste aspecte in ultimii ani.
Plus de asta, au inceput sa se intareasca si celelalte institutii de supraveghere fiscala si financiara din Romania.