Deprinderi financiare sanatoase. Bani mai multi, griji mai putine.

Last update: februarie 6, 2023

Cum sa economisesti, cum sa-ti creezei deprinderi financiare sanatoase. Vrei sa ai bani mai multi si griji mai putine?

Toti ne dorim sa avem stabilitate financiara, sa avem conturi generoase in banca, sa o ducem bine, mai pe scurt spus.

Cine n-ar vrea sa scape de necazurile financiare, sa aiba solutie atunci cand apare ce se poate rezolva cu bani.

La noi, la romani, nu exista un cult al banilor, al economisirii. Educatia financiara este si ea rudimentara, doar ce se invata din familie. Scoala, din pacate, ocoleste acest subiect.

Lectiile de economie din liceu sunt un preambul la economia teoretica ce se invata in facultate. Neavand nicio baza solida de cunostinte financiare, acele lectii sunt de cele mai multe ori nefolositoare, in afara celor ce urmeaza o specialitate.

Cum sa nu risipim banii? N-am prea invatat! Si cum ofertele vin peste noi ca un tavalug, suntem tot mai tentati sa cumparam. Ne foloseste, nu ne foloseste, noi cumparam! Promotii! Reduceri! Black Friday! Craciun! Paste! Ce sa mai, o valtoare a cumparaturile in care intri usor si iesi teribil de greu.

Ideea acestui articol este sa invatam cum sa ne dramuim economiile, astfel incat sa putem economisi, nu neaparat pentru a ne imbogati, ci pentru a ne putea rezolva niste probleme aparute la un moment dat in viata noastra, probleme ce implica o suma mai mare de bani.

De voi depinde sa va controlati mai bine bugetul cat sa puneti cativa banuti deoparte lunar, pentru a crea acel mic buget buffer atat de eficient intr-o familie.

Tu ai un control asupra bugetului tau lunar? Familia ta poate rezista unei intemperi financiare de durata?

Sunt obiceiuri financiare care ne pot imbogati, asa ne spun cel putin specialistii. Este dificil sa te imbogatesti cand ai un venit minim de subzistenta, insa, economisind, s-ar putea sa nu mai fii nevoit la un moment dat sa apelezi la imprumuturi pentru a-ti rezolva o problema aparuta.

Primul pas in controlul bugetului este sa va stabiliti tipurile de cheltuieli lunare esentiale: obligatorii si prioritare.

Cand v-ati stabilit un buget strict pentru anumite cheltuieli, va puteti organiza mai bine si puteti scapa astfel de cosmarul de a ramane fara bani pana la urmatorul salariu. Viata pe datorie nu e placuta.

O cale simpla de a va organiza este sa stabiliti prioritati clare pentru destinatia banilor ramasi, dupa ce scadeti cheltuielile de subzistenta si cheltuielile cu prioritate.

Din banii ramasi puteti sa intreprindeti diverse actiuni care sa va conduca pe drumul catre imbogatarie.

Cel mai important lucru este sa puneti deoparte lunar un procent din ceea ce castigati, oricat ar fi de mic. Iar din acel procent sa-l distribuiti in varii directii de inmultire a banilor. Nu va puneti ouale in acelasi cos. Nu directionati banii ramasi intr-o singura directie.

Alegeti-va cu prioritate cateva directii in care sa va orientati sumele ramase de bani:

  • Economisiti prin depozite!
  • Cumparati obiecte de arta!
  • Investiti, daca va pricepeti!
    etc.

Important de retinut este urmatorul lucru: din suma de bani presupusa a ramane dupa ce va stabiliti bugetul lunar de cheltuieli, puteti sa optati pentru a-i directiona in inmultirea lor, dar nu uitati sa pastrati o suma cat de mica pentru nevoi imprevizibile.

Orice ati alege este bine sa va ganditi sa economisiti. Nu zice nimeni sa nu mai mergeti in vacante, sa nu mai iesiti la restaurant. Totul sta in echilibru. Placerile personale sunt si ele utile vietii, ne dau motivarea de a merge inainte. Insa, echilibrul este cuvantul de ordine.

Un control mai atent asupra bugetului familiei reprezinta calea spre stabilitate si de ce nu chiar linistea caminului vostru.

Pentru a va organiza mai bine, puteti sa folositi tabele, puteti sa scrieti pe caiete, indiferent de calea pe care o alegeti, este important sa fiti constant si practic.

Un pas important in mentinerea unei linii de cheltuieli constant este aceea de a ne verifica periodic contul bancar si de a ne confrunta cu calculele noastre. Stiti ca aparentele inseala de multe ori, iar cumparaturile online sunt atat de usor de facut. Nu mizati pe stapanirea de sine in aceste cazuri. Verificati-va contul bancar cat mai des cu putinta.

Ofertele sunt bune, sunt atractive, dar in limitele decente, ori ale placerii daca doriti. Daca sunteti un cumparator impatimit, puteti sa le considerati simple placeri, si exact la acest capitol sa le transpuneti in buget.

Nu exista oferte uimitoare, dupa cum nu exista lucruri care sa necesite de urgenta achizionarea, decat daca au legatura directa cu traiul de zi cu zi.

Tentatiile sunt mari, mai ales la cumparaturile online. Evitati pe cat posibil sa picati in fraja lor, mai bine gandit-va ca ramanand fara bani o sa treceti prin corvoada indatorarilor.

Cand economisiti, fiti atenti sa alegeti ofertele cele mai prielnice voua. Dobanzile nu sunt cu mult diferite de la o banca la alta, dar ele exista. Cautati depozitele bancare cele mai profitabile pentru voi, cele care ofera si servicii atractive la preturi minime. Un cont de economii poate fi foarte util si spornic pentru voi, daca banca ofera dobanzi bune.

Daca sunteti o persoana intreprinzatoare, puteti sa optati si pentru conturile de investitii. Deschiderea unui cont de investitii este un lucru asigurator intr-o economie ce variaza destul de mult, asa cum este cea romaneasca.

Cautati ofertele cele mai profitabile de investititii. Nu va aruncati cu sume mari de la inceput. Pe masura ce invatati si capatati depinderi utile in acest scop, puteti sa mariti mizele.

Puteti sa va implicati voi insiva intr-o afacere, dar fara sa va subminati bugetul. Incercati la inceput cu sume mici, care sa nu va destabilizeze financiar pe termen mediu si lung.

Tu ce relatie ai cu banii? Stii cum sa-i gestionezi? Ori te gestioneaza ei pe tine?

Reducerile de costuri trebuiesc avute in vedere de orice bun gospodar pus pe economisire. Diverse costuri utilitare cum sunt abonamente lunare, costuri curente, etc, pot fi reduse daca sunteti chibzuiti. Este important sa si verificati in timp diverse oferte pe la abonamentele la care sunteti inscris pentru ca in timp apar oferte oi, mult mai profitabile. Sunt campanii profitabile pe care companiile de televiziune, de telefonie, le lanseaza din cand in cand, care s-ar putea sa va aduca economii importante la bugetul lunar.

Va dau un singur exemplu, familia noastra a reusit sa reduca la jumatate costul abonamentului TV profitand de una din campaniile avut de furnizorul de astfel de servicii.

Din acest punct de vedere, un om informat nu este doar un om puternic, ci si un om mai bogat.

Intr-un alt articol va spuneam ca depinde de voi cum vreti sa fiti tratat din punct de vedere al conditiei financiare. Aparente insala de multe ori in aceste situatii.

Daca sunteti determinat sa va ridicati conditia financiara puteti sa incepeti de la munca de jos cum ar venit, informandu-va. Cititi carti de specialitate, urmariti emisiuni de specialitate, urmariti forumuri de specialitate, urmariti pagini de specialitate pe facebook, etc.

Pentru a va imbunatatii conditia financiara este esential sa va doriti asta. Sa aveti motivatie suficienta. Ca si in slabire, si economisirea necesita o vointa de fier. Nu ai cum sa rezisti altfel tentatiilor fel de fel ce apar la tot pasul.

Eu unul sunt un impatimit al cartilor. Cumpar carti. Sunt inconjurat de carti. Nu ma opresc. Nu cred ca este o supriza pentru nimeni ca orice carte costa. Si, aparent, poate ca nu ar insemna un cost foarte mare, daca obsesia mea nu ar fi una adanc infiripata. Meteahna mi-a fost scrijelita in fiinta de pe vremea regretatului cand cartile erau pasari rare pe piata romaneasca.

Indiferent de motivul care va determina sa vreti sa economisiti, va spunem ca nu este niciodata prea tarziu sa urmati aceasta cale. Din fericire, se poate invata la orice varsta.

Vrei sa economiseti pentru o vacanta, pentru o casa ori o masina nou? Nu stii cum? Invata! Niciodata nu e prea tarziu!

Depinderile financiare se pot antrena, va puteti imbunatatii traiul in mod suprinzator. Nu trebuie sa fii considerat un Hagi Tudose al timpurilor noastre, pentru ca inveti sa economisesti!

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies