De la A la Z despre Monese

Monese este o solutie buna (zic unii!) de a gestiona un cont utilizand smartphone-ul, cu acces permanent la bani oriunde in lume.

Ce inseamna Monese?

Pentru cine nu a auzit de Monese, va spunem ca acesta este un serviciu financiar – o aplicatie digitala care iti permite efectuarea de transferuri de bani cu ajutorului telefonului mobil.

Monese a luat nastere in 2015 – practic din acel an s-a lansat oficial in Marea Britanie, reusind in scurta vreme sa se faca cunoscut in multe colturi ale lumii.

Lucrurile au evoluat foarte bine pentru ei, astfel ca, nu trecuse nici un an de la inaugurare, cand au primit un mare premiu Fintech, si anume, „Best Challenger Bank”.

In 2020, cei de la Monese au lansat in piata conturile RON, si au trecut la propriu de 2.000.000 de inscrieri.

Asadar, in 2020, acest fintech britanic a intrat si pe piata romaneasca, inclusiv cu lansare de conturi cu IBAN romanesc.

Treaba sta in felul urmator: la Monese nu conteaza daca au un istoric negativ ori pozitiv, daca esti dator ori ba. Aici conteaza sa ai un telefon pe care il poti oricand folosi pentru a-ti deschise un cont si sa incasezi bani in acel cont.

In doar cateva minute poti trimite banii unde doresti cu costuri minimale.

Rapiditatea cu care se executa transferul este aproape instanta, tu detinand controlul real al cheltuielilor.

Poti deschide un cont in doi timpi si trei miscari. Intr-un interval scurt ai acces la el, usor, rapid si transparent.

Poti solicita oricand de la ei detalii, au echipe in toate tarile in care activeaza. Cei din Romania pot gasi asistenta pentru clienti in limba romana, asadar si noi am intrat in randul „tarilor Monese”.

Care sunt beneficiile acestui serviciu?

In primul rand, procedurile lor sunt ultra rapide, nu ti se solicita dovezi de venit ori de domiciliu.

Apoi, toate costurile lor sunt transparente, fara costuri ascunse.

Poti integra Apple Pa, Google Pay precum si PayPal pentru a plati.

Daca doresti sa realizezi un transfer dintr=un cont in altul – Monese, acesta se efectueaza instant si nu te costa nimic.

Si vestea cea mai buna este ca transferul valutar se realizeaza la scursul real din piata.

Daca doresti sa alimentezi contul pe care il ai la Monese o poti face oricand, instant si gratuit.

Ce dezavantaje are?

Principalul neajuns al acestui serviciu este acela ca ti se limiteaza extragerile la doar 200 de euro pe luna, pentru ca sa obtii grauitate.

Deocamdata Monese este disponobil doar in Spatiul Economic European, din care face parte din fericire si Romania si in Marea Britanie.

Nu poti sa deschizi un al cont de economii, sperat.

Monese din fericire iti permite sa tranzactionezi o suma destul de mare, de maxim 40.000 de euro, cu o conversie valutara de 0,75%.

Ca un nivel de comparatie, de exemplu cardul Revolut permite doar 5.000 de euro maxim (e adevarat ca fara comision de livrare), pe cand PayPal are limita de 10.000 de euro, cu un comision de 1,7 – 3,4%.

Cum se deruleaza serviciul Monese?

acest sistem se deruleaza online prin intermediul aplicatiilor mobile. Pracic, pentru a-ti deschide un cont, iti trebuie un smartphone si o conexiune buna la internet.

Contul Monese are atasat un cod de identificare precum si un numar, cele doua lucruri necesare pentru a accepta transferuri catre contul tau si de a efectua transferuri dinspre caontul tau spre al altora.

Cu ajutorul contului Monese poti avea acces la un cont bancar clasic, dar cu o eficienta sporita: ai acces online cu aplicatia mobila, poti efectua plati oriunde si oricand, poti transfera, poti urmari tranzactiile in timp real, poti sa retragi de la bancomat, poti efectua plati etc.

Instrumentul de plata atasat acestui serviciu este un card de debit preplatit Monese. Acesta functioneaza ca orice alt card de debit.

Cardul fizic va este livrat acasa, dupa ce accesezi serviciul Monese. Timpii de livrare sunt de pana la 14 zile, cu exceptia Marii Britanii, unde timpii sunt mai scurt – de pana la 5 zile.

Cardul Monese te poate ajuta la deplasarile in straintate daca vrei sa efectuezi plati la comercianti. Cu el poti efectua schimburi interbancare.

Ce tipuri de cont permite Monese?

Exista trei tipuri de cont disponobile cu acest serviciu:

 • contul Simplu – gratuit, cu plati mai mici de 2000 de euro lunar (comision de 2% ulterior), extrageri la ATM gratuite pana la 200 euro pe luna (2% ulterior este comisionul) si comisionul de transfer care este de 2% daca e vorba de transferuri in conturi diferite, pentru conturi in sistem Monese transferul este gratuit.
 • contul Clasic – costa 5,95 lire sterline, are o gratuitate pana la 9.000 euro transfer lunar (comisioanele se pastreaza peste depasirea limitei, ca si in cazul contului simplu). are gratuitate pentru retrageri cash de la bancomat de pana la 800 euro lunar, si 0,5% comision de transfer (transferurile intre conturile Monese este in continuare gratuit)
 • contul Premium – vine cu gratuitate totala, cu exceptia retragerii de la ATM-uri, unde exista o limita de 300 de euro pe zi.

Transfer, reincarcare, deschidere cont

Dupa cum v-am spus anterior, ratele de schimb valutar sunt usor de inteles. Conversia valutara se face la cursul de schimb interbancar – adica la rata de schimb reala din piata.

Pentru a-ti reincarca contul Monese, poti folosi o aplicatie gratuita, este vorba de Top up, cu ajutorul caruia poti alimenta instant folosind carduri Visa ori Mastercard, indiferent de banca.

Deschiderea contului se face deosebit de rapid si simplu.

Iata care este algoritmul deschiderii unui cont Monese:

 • descarci in telefon aplicatia Monese (vedeti ca cea pentru iOS o luati din App Store, iar cea pentru Android din Google Play).
 • Intri in aplicatia ce trebuie ulterior instalata in telefon si alegi ‘deschide un cont gratuit”.
 • iti introduci informatiile solicitate: numar de telefon si selectezi ‘verifica numarul’
 • primesti un cod din patru cifre pe care trebuie sa-l introduci in aplicatie
 • alegi moneda contului tau (RON, EUR ori GBP)
 • completezi formularul cu adresa de domiciliu
 • urmeaza sa ti se verifice identtatea – trebuie sa realizezi o fotogragie a CI, a pasaportului ori a permisului de sedere. Aceasta fotografie trebuie sa fie clara.
 • urmeaza sa te inregistrezi untr-un video scurt, urmand instructiunile oferite
 • alegi tipul contului dorit si te bucuri de avantajele contului Monese.

Cat de sigur este serviciul Monese?

Tinand cont ca multi dintre noi sunt ingrijorati cand vine vorba de tranzaactii online de orice fel, este normal sa ne punem si o astfel de intrebare.

Va spunem in primul rand ca Monese a fost licentiata de catre Autoritatea de Conduita Financiara, lucru ce garanteaza fondurile utilizatorilor. Chiar in cazul in care ar exista un faliment al companiei, banii tai sunt in siguranta.

In primul rand, Monese este un serviciu de transfer utilizand moneda electronica, nu este o banca fzica.

Chiar daca compania intra in insolventa, conturile clientilor sunt protejate prin Directiva UE privind moneda electronica (110/2009). din regulamentul referitor la Moneda Electronica.

Noi am citit multe pareri despre Monese, majoritatea postate pe facebook, pe bloguri de specialitate si pe forumuri cu subiect financiar.

Clientii lor par a fi multumiti. Am vazut ca multi considera acest serviciu ca unul rapid, usor de manevrat. Multe pareri pozitive au ca obiect transferurile rapide de bani prin intermediul smartphone-ului, lucru care ii incanta pe multi.

Opinia noastra este una deocamdata formata pe baza experientei altora. Insa, Monese pare a fi o alternativa buna, mai ales pentru cei ce calatoresc des in straintate, ori cei care lucreaza in straintate si efectueaza des transferuri catre familia din Romania.

Fireste ca si faptul ca obtii gratuitate pentru transferarea unor sume de bani reprezinta un aspect pozitiv imbratisat de multi.In fapt, multe dintre pareri subliniaza aceste gratuitati ale contului Monese.

Informatii detaliate veti gasi pe platforma lor online monese.com/ro/ro, unde veti gasi si un chat in aplicatie si posibilitatea de a le scrie.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies