De ce economisim?
Ce ne determina sa economisim, ce informatii trebuie sa cunoastem, ce depozite alegem?
Este o vorba in popor – ‘sa-ti faci iarna car si vara sanie’, cam asa e si cu economisirea, in sensul in care, atunci cand avem bani ar trebui sa punem de-o parte pentru a ne asigura in momentul in care acestia se imputineaza.
Cam aceasta ar fi ideea in mare cu economisirea, anume, sa adunam bani pentru a ne apara candva de pericolul diminuarii veniturilor si schimbarilor bruste.
Fireste ca trebuie sa luam in calcul, pe langa ideea de a strange bani pentru a ne proteja de eventuale scaderi ale veniturilor, si pe aceea a obtinerii unui profit din economisirea noastra.
Dobanzile aferente economiilor noastre depuse la banci, pot reprezenta sume frumoase in timp, si ne pot spori depozitele.
E adevarat ca in ultimii ani dobanzile la depozite au fost foarte mici, ba unele banci au luat chiar masura sistarii primirii de noi depozite de la populatie.
Sa nu ne plangem, ca in alte tari bancile merg si pe dobanda negativa pentru dezpozite. Deocamdata noi nu am ajuns acolo.
Argumentul pana la urma, indiferent de felul cum evolueaza dobanda la depozitele bancare intr-o anumita perioada de timp, ar fi acela de a strange niste bani care sa le foloseasca la nevoie.
Din pacate noi, romanii, nu avem un cult al economisirii. Si totusi, exista dorinta de a te pune la adapost in anumite situatii.
Nu putem insa sa ne plangem ca romanii nu economisesc. Pana la urma, la acest capitol nu stam rau deloc. Exista o patura destul de activa de cetateni care mizeaza foarte mult pe economisire.
Se poate mai bine? Cu siguranta!
Se poate si mai rau? Se poate! Nu vreau sa-mi amintesc de obiceiurile bunucii de a pune banii la ciorap, ori de a-i ascunde sub saltea.
Va intrebati cand economisesc oamenii, ce ii determina sa o faca? De regula economisesc cand le merge bine d.p.d.v. economic.
Nivelul de economisire la nivel de populatie este strans legat de puterea economica a unei tari, tradusa in evolutia PIB-ului pe cap de locuitor.
Iata si cateva dintre motivele care te-ar putea determina sa economisesti:
- avem un castig actual bun, mult mai mare decat cheltuielile
- nu ne angajam in cheltuieli inutile acum si strangem banii pentru ceva major mai tarziu (strangem bani pentru achizitia unei case, a unei masini, etc)
- constituim rezerve pentru perioade de restriste
- strangem bani acum fara vreo motivatie specifica, doar de teama de a nu ramane candva fara venituri
- strangem bani mai multi pentru a stinge un credit, pentru a-l rambursa anticipat
- facem economie la tinerete ca sa avem la batranete – strangem bani acum pentru a ne completa pensia de mai tarziu.
Si pe tine ar trebui sa te intereseze siguranta zilei de maine si confortul tau de acum si de mai tarziu.
Cel mai sigur mod de economisire este cel al depozitului bancar.
Nu are rost sa discutam aici de stransul banilor la ciorap ori la saltea. Sunt atat de multe argumente contra ca nu ne-am opri prea curand din scris (tentatia de a-i cheltui, nesiguranta in caz de furt, etc).
Daca si tu te numeri printre cei care risipesc banii si nu reusesc sa economiseasca, ar trebui sa iti revizuiesti poate atitudunea vis-a-vis de economisire.
Lansand la o parte dobanzile care pot varia mult in anumite perioade de timp, banca iti ofera siguranta sumelor de bani depus. Plus de asta, mai intervine si statul in unee cazuri pentru garantarea unei parti din depozit.
Asadar, banca ramane un mijloc sigur de pastrare a banilor, cu toate neasjunsurile acestei cai de economisire: rata mica a dobanzii, pierderi generate de inflatie etc.
Depozitele sunt cai sigure si din acest punct de vedere avantajoase de economisire, atat pentru persoanele fizice cat si pentru cele juridice.
Ce tipuri de depozite intalnim in piata?
a. conturi curente ori depozite la vedere – cele mai folosite de altfel produse oferite de banci. Prin astfel de conturi se incaseaza salariul, pensia si se executa plati de utilitati, rate la credit, etc. Detinatorul contului are acces nelimitat la cont.
b. depozitele la termen, cunoscute in piata si ca depozite clasice ori standard – sunt deschise pe o anumita perioada fixa de timp, cu scadenta lunara ori pe mai multe luni. Dobanda aferenta poate fi fixa ori variabila.
c. conturile de economii – au flexibilitate mai mare decat ceea ce ofera depozitele la termen, pentru ca poti sa folosesti fondurile fara sa astepti o data scadenta si fara teama ca vei pierde dobanda stransa pana la acel moment.
Care sunt informatiile pe care ar trebui sa le ai cand alegi un tip de depozit?
- ce dobanda ti se ofera
- ce comisioane ai de plata
- care sunt consecintele in caz de desfiintare a depozitului
- daca exista costuri ce-ti pot afecta depozitul, asa cum este comisionul de retragere numerar
- daca poti efectua operatiuni pe toata perioada de activare a contului
- ce dobanda ai la scadenta
- poti obtine un extras de cont online
- daca poti imputernici o alta persoana sa execute operatiuni pe cont.
Retineti: In Romania se plateste orice venit obtinut, asadar si dobanda este supusa taxarilor. Pe partea de depozite, venitul se retine la sursa, deci nu trebuie sa faci tu nimic in aceasta directie, nu trebuie sa informezi ori sa depui vreun act la ANAF. Banca unde ai depozit iti retine impozitul si il vireaza in numele tau.
De stiut: exista in Romania un Fond de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) ce a luat fiinta in 19966 si care ofera garantarea depozitelor bancare.
Pe platforma online a celor de la FGDB gasiti si multe statistici interesante. Spre exemplu, care este valoarea totala a depzitelor la institutiile de credit participante la fond. Asa am aflat ca in primul semestru din 2019, totalul depozitelor pentru rezidenti era de 319,925,1 mil lei, cumulat depozite in lei si depozite in valuta.
Continut