Cuvantul de ordine al creditelor 2023 – moderatia
Pentru creditele bancare cat si pentru cele bancare, anul 2023 va fi anul incetinirii ritmului de acordare
Daca ar fi sa descriem intr-un cuvant creditele bancare si nebancare in 2023, acesta ar fi modernatie.
Odata cu intrarea in vigoare a noii legislatii in domeniu, se intrevede o incetinire a acordarii catre populatie atat a creditelor bancare cat si a celor nebancare.
Incepand cu 1 ianuarie 2023, gradul de indatorare s-a diminuat in cazul unor credite ipotecare, lucru ce va conduce clar la o scadere a ritmului de acordare a creditelor. Indeosebi persoanele cu venituri mici vor fi cel mai tare afectate de aceasta masura.
Deocamdata nu avem ce analize comparative sa facem, nici pentru produsele bancare nici pentru cele nebancare. Desi, daca ar fi sa intram un pic in detaliu, pe partea de credite nebancare exista deja schimbari. IFN-urile au inceput sa prelungeasca perioadele de acordare pentru produsele lor, unele si-au diminuat si dobanda, altele au urcat pragul maxim al sumelor acordate.
Bancile, deocamdata, nu au lansat niciun produs nou in 2023. Este normal sa astepte pana ce se aseaza un pic lucrurile si dupa parerea mea, va mai dura un pic aceasta asteptare.
IFN-urile au renuntat in mare la creditele lor fara dobanda, au pastrat o forma intermediara de acordare, prelungind perioada creditarii si lansand clientului posibilitatea de a rambursa intr-un interval redus de timp fara sa plateasca dobanda. Alte IFN-uri si-au diminuat destul de mult DAE-ul. Deocamdata nu stim care este formula de succes, vom vedea care va fi evolutia in 2023.
Bancile, care tocmai ce incepusera in 2023 sa fie usor mai deschise catre populatie, au primit niste imbolduri negative, odata cu introducerea acestei taxe pe active, cazuta ca o ghiulea la finele anului trecut si intrata in vigoare, cum altfel, la inceputul anului acesta.
Pe partea de credite rapide nebancare inca exista oferte, clientii fiind deosebit de atrasi de accesarea online. Disponobilitatea creditelor nebancare online este inca suficient de ridicata, IFN-urile care au in portofoliu astfel de produse fiind numeroase. Nu prevede prea mult schimbari pentru 2023 din acest punct de vedere.
S-ar putea sa fie mai atractive imprumuturile rapide fara acte pe termen scurt, acordate online, din perspectiva perioadelor de acordare. Nu stim exact cum o sa fie resimtita in piata aceasta noua prevedere legislativa intrata in vigoare de la 1 ianuarie 2023 privind limitarea gradului de indatorare.
Nu stim daca va mai fi posibil sa accesezi un credit nebancar fara dobanda in 2023, dar, s-ar putea pentru o perioada scurta de timp sa fie posibil acest lucru (perioade de maxim 30 de zile). De exemplu, cei de la Viva Credit ofera clientilor o linie de creditare pe cinci ani, cu dobanda zero daca clientul isi ramburseaza creditul in primele 30 de zile de la acordare.
Nici restantierii nu vor fi uitati in 2023. S-ar putea ca si bancile sa fie interesate de aceasta plaja deosebit de larga de clienti (deja depasind 450.000 de mii). Deocamdata doar IFN-urile accepta restantieri la finantare, si nici IFN-urile toate. Dintre IFN-uri, cele care accepta restantieri sunt: Viva Credit, Credius, Telecredit, CreditFix, etc. Bancile, unele dintre ele, si-au nuantat pozitia fata de restantieri. Spre exemplu, cei de la Banca Transilvania sustin ca nu resping din start restantieri, ca analizeaza in primul rand fiecare situatie in parte, analizeaza motivele pentru care respectivul client a ajuns inscris in Biroul de Credit ca rau-platnici.
In continuare nevoile financiare vor fi cel mai rapid satisfacute de creditele nebancare rapide online. Aceasta optiune ramane cea mai rapida din piata si in 2023. Nu stiu cat de edificatoare sunt comparatoarele financiare online, pentru ca de la IFN la IFN difera destul de mult sumele acordate si perioadele de acordare, insa, poate fi o optiune pentru cei intersati de a-si forma o parere inainte de accesarea unui astfel de imprumut.
Creditele nebancare raman o solutie pe termen scurt, pe cand cele bancare isi pastreaza caracterul stabil, pe termen lung si costuri mai mici.
Imprumuturile online vor tine stacheta sus si in 2023, cu atat mai mult cu cat creditele bancare vor fi mai strict legate de bonitatea clientilor.