Cum se imprumuta romanii, de la est la vest?

Last update: februarie 9, 2023

Stii care sunt judetele din Romania cele mai avide dupa credite? Stii care judet are cele mai mari restante la credite?

O statistica interesanta lansata de BNR in luna ianuarie 2023 ne informeaza asupra modului in care arata structura teritoriala a depozitelor si creditelor clientilor nebancari, neguvernamentali.

Astfel, pe primele locuri in topul judetelor cu cele mai mari credite in lei regasim fireste Bucurestiul (care include si Ilfovul), cu un total de 62.852,3 mil lei. Tot in fruntea clasamentului, dar de data asta in ceea ce priveste restantele la creditele in lei, identificam tot Bucurestiul cu 1.925,2 mil lei.

Ca sa intelegeti ce inseamna acesti valori ale Bucurestiului in totalul tarii, va spunem ca la nivel de tara totalul creditelor inregistrate la nivelul lunii august 2023 erau de 176.895,1 mil lei, iar nivelul restantelor de 5.020,2 mil lei.

Asadar, creditele in lei ale bucurestenilor reprezinta aproape o treime din totalul creditarii la nivel de tara.

In ordine descrescatoare, pe locul doi dupa Bucuresti (care include si Ilfovul) se gaseste Clujul, cu un total al creditelor in lei de 9.923,8 mil lei si un total al restantelor in lei de 197,7 mil lei.

Grafic credite pe judete

Pe locul trei se afla judetul Timis cu un total al creditelor in lei de 8.402,5 lei si restante de 194 mil lei.

In ordine descrescatoare dupa totalul creditelor in lei urmeaza: Constanta, Brasov, Iasi, Dolj, Prahova, Arges, Bihor etc.

Creditele in valuta au cam aceeasi distrubutie la nivelul tarii. Cele mai mari valori inregistrandu-se tot la nivelul Bucurestiului (care include in statistica si Ilfovul), cu un nivel de 44.550,6 mil euro din totalul de 89.905,7 mil lei. Asta inseamna ca in privinta creditelor in valuta, Bucurestiul detine jumatate din totalul inregistrat la nivelul intregii tari.

Si in privinta depozitelor in lei, distribuirea la nivelul tarii este similara distribuirii creditelor la nivel de judete.

Astfel, pe primul loc in privinta depozitelor la termen si depozite rambursabile dupa notificare in lei este ocupat de Bucuresti cu 54.317 mil lei, din totalul de 113.442,9 mil lei.

Pe locurile urmatoare se situeaza Clujul, Constanta, Prahova, Timis, Brasov, etc.

Depozitele la termen si depozite rambursabile dupa notificare, in valuta sunt distribuite in mod similar cu cele in lei. Primul loc este ocupat tot de Bucuresti, cu un volum de 26.825,6 mil lei din totalul de 61.621,9 mil lei la nivelul tarii.

Locurile urmatoare la depozitele in valuta sunt ocupate de judetele: Cluj, Constanta, Timis, Brasov, Iasi etc.

Vezi pe larg Structura depozitelor si creditelor in profil teritorial de la BNR. (luna august 2023).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies