Creste siguranta la plata cu cardul

Last update: august 25, 2022

Set nou de reguli care se aplica la plata cu cardul, reguli menite sa intareasca siguranta posesorilor de carduri.

Uniunilea Europeana a obligat statele membre sa-si intareasca protectia la plata cu cardul.

Astfel, incepand din luna septembrie 2019, posesorii de carduri vor trebui sa introduca la plata cu cardul, pe langa codul de sigurata primit prin SMS si un numar format din patru cifre: fie ultimele patru cifre din Codul Numeric Personal, fie ultimele patru cifre ale pașaportului.

Si in Romania a crescut destul de mult in ultimii ani numarul posesorilor de carduri.

Pe langa cardurile bancare obisnuite, au mai aparut in piata si alte tipuri de carduri agreate de romani si care au prins bine la piata din Romania.

Spre exemplu, Cardul Revolut Romania avea peste 150.000 de utilizatori la inceputul lui 2019, iar in 2022 a depasit 1,4 milioane, numai in Bucuresti existand in jur de 400.000 persoane si are in continuare un potential mare pe piata din Romania.

Interesul romanilor pentru cardul Revolut se poate deduce si din numarul de pareri exprimate de romani pe aceasta tema. Spre exemplu, pe platforma de recenzii TrustPilot, peste 1.300 de recenzii erau scrise de romani.

Aceste masuri de siguranta impuse de Uniunea Europeana tuturor statelor membre sunt valabile atat pentru cardurile de debit cat si pentru cele de dedbit.

Care sunt modificarile esentiale aduse de aceste masuri de protectie?

La plata cu cardul online cei care utilizeaza un astfel de instrument de plata, vor trebui sa introduca, pe langa numarul obisnuit primit prin SMS la achitarea cu cardul utilizand serviciul 3D Secure, si un numar format din patru cifre.

Pentru unii s-ar putea sa insemne o ingreunare a procesului de cumparare online, pentru unii s-ar putea sa fie linistitoare aceasta masura din punct de vedere al sigurantei pe internet.

Acest cod suplimentar solicitat la cumparaturi cu cardul este format din ultimele patru numele ale CNP-ului ori din ultimele patru cifre al pasaportului.

Avantajele acestei masuri

Dupa parerea noastru, cu acest nou cod introdus va creste siguranta cumparaturilor online si s-ar putea ca numarul celor ce vor efectua cumparaturi online sa creasca.

Pentru unii s-ar putea sa insemne ingreunarea procesului de finalizare a cumparaturilor, pentru altii s-ar putea, dimpottriva, sa insemne o crestere a increderii la plata cu cardul online.

La plata cu cardul in strainatate de asemenea va creste increderea utilizatorilor, avand in vedere ca multi se temeau de brese de siguranta cand se aflau in asemenea situatii.

O astfel de masura spunem noi ca este in avantajul clientilor, limitand substantial posibilitatile de fraudare a platilor online cu cardul.

Dezavantajele

Dezavantajul este unul singur si anume cel al inceitinirii procesului de cumparare online. Insa, acest dezavantaj este net balansat de efectul pozitiv.

Aceste noi masuri au adus modificari si la efectuatarea platilor contactless.

Astfel, la efectuarea de plati contactless vor putea fi efectuate pana la cinci tranzactii consecutive in cuantum de maxim 30 de euro in cazul cumparaturilor in strainatate ori de maxim 100 lei, fara sa ti se solicite introducerea PIN-ului.

Daca atingi acele limite, ti se va solicita codul de securitate.

In acord cu noul regulament ce completeaza vechiul PSD2, nu se mai pot efectua plati cu cardul fara introducerea codului de siguranta, daca se depasesc limitele amintite anterior.

La platile cu cardul online in strainatate aceste modificari sunt mai mult decat binevenite, deci parerile noastre sunt exclusiv pozitive fata de aceste noi reglementari.

Nu doar in strainantate sunt benefice aceste masuri, ci si in tara.

In cazul in care iti pierzi cardul, de exemplu, si nici nu stii ca l-ai pierdut, persoana care ti l-a sustras putea sa scoata destui bani de pe card pana tu sa iti dai seama ca nu-l mai ai.

Astazi, cand i se cere pe langa codul de siguranta si cele patru cifre, va fi destul de greu sa poata sa foloseasca in vreun fel cardul furat.

Pana acum, cel care iti sustrasese instrumentul de plata putea efectua cate plati contactless dorea in valoare de pana la 99 lei, putand chiar sa-ti goleasca contul daca aflai tarziu de disparitia cardului.

In prezent, dupa noile reglementari, ati putea sa pierdeti maxim 500 de lei, pentru ca azi sunt posibile doar cinci tranzactii in cuantum de maxim 100 de lei pana sa-ti ceara codul de siguranta.

Chiar daca nu sunt bani putini nici acesti 500 de lei, tot nu se compara cu golirea contului.

Deocamdata nu se stie exact daca este vorba de cinci plati pe zi ori pe luna. S-ar putea ca acest aspect sa depinda de fiecare banca in parte.

In reglementare nu se specifica daca cele cinci plati sunt plati realizate in decurs de o ora, in decurs de o zi, o luna ori un an.

De ce au aparut aceste modificari la plata cu cardul?

Impunea piata aparitia unor astfel de masuri de siguranta?

Prin prisma numarului celor care utilizeaza plata cu cardul, exista un interesand crescand pentru imbunatatirea nivelului de siguranta.

Aceste reguli nu s-au modificat doar in Romania, ele s-au modificat in toate statele membre ale Uniunii Europene.

Directia din 14 septembrie 2019 se aplica tuturor statelor membre ale UE.

Aceasta directiva, denumita si PSD2 – Payments Services Directive vine sa imbunatateasca siguranta la utilizarea instrumentelor de plata electronice.

In concluzie aceste noi reglementari sunt de bun augur si aduc un plus sigurantei la cumparaturile cu cardul atat in magazine cat si in online.

Noi suntem chiar optimisti cu privire la aceste masuri si credem ca ele vor determina inmultirea utilizatorilor instrumentelor de plata si a celor ce vor efectua cumparaturi online cu cardul.

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies