Creste salariul minim pentru cei cu studii superioare?
In 2021, salariul minim pentru cei cu studii superioare se pastreaza neschimbat ca in anul anterior.
Salariul minim pe economie a devenit subiect de disputa si la nivelul Uniunii Europene
Se pare ca UE vrea cresterea salariului minim pe economie pentru cei cu studii superioare la un nivel mnim pentru toate tarile membre.
Angajatorii romani cu siguranta sunt nemultumiti de aceasta initiativa, mai ales daca se va ajunge la un minim la nivelul tuturor tarilor din UE. Asta ar inseamna o crestere substantiala a salariului pentru cei cu studii superioare din Romania, daca ne gandim comparativ la salariile din Germania ori Franta.
Exista la nivel de propunere o initiativa de crestere a salariului minim pentru angajatii ce au terminat o facultate, considerati a avea studii superioare.
Deja de la 1 ianuarie 2020 a crescut din nou salariul minim pe economie. Iar in parlamentul de la Bucuresti deja exista o propunere mai veche privind cresterea minimului pe economie in functie de niste coeficienti graduali. In 2021 acesta nu s-a mai modificat.
Asadar, persoanele cu studii superioare vor avea in acest an acelasi punct de plecare ca si in anul precedent.
Astfel, angajatii cu facultate ar avea un coeficient de 1,7, ceea ce ar duce salariul minim pentru angajatii cu studii superioare la 2.288 lei.
Exista astfel de coeficienti graduali si pentru cei cu studii liceale (1,25) si pentru cei cu scoaala de maistri (1,3) si pentru cei cu studii superioare de scurta durata (1,5).
Reprezentantii Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii declara sus si tare ca nu sustin diferentierea salariului minim pe economie, solicitand paralementarilor sa respinga proiectul de lege. Motivele invocate sunt pe partea de neconstitutionalitate dar si din cauza inexistentei unui studiu de impact.
Cresterea aceasta care se intrevede la nivel european ar determina un mare stres pentru angajatorii romani.
Propunerea la nivelul UE este ca salariul minim pentru cei cu studii superioare sa reprezinta 60% din salariul mediu net pentru fiecare stat membru.
In Romania la ora actauala salariul minim pentru cei cu studii superioare este de 667 euro media, pe cand ]n Germania este de 2.439 euro, iar in Franta 2.225 euro. Uitandu-ne pe aceste cifre, ne putem usor imagina ce inseamna o uniformizare a salariului minim pe economie pentru angajatii cu studii superioare la nivelul UE.
In prezent salariul minim pe economie 2021 este de 2.230 de lei (acesta a ramas neschimbat incepand cu 1 ianuarie 2021, comparativ cu anul trecut). Angajatii cu studii superioare cu un an vechime in domeniul absolvit au un salariu minim stabilit la 2.350 de lei.
Coonsiliul IMM-urilor sunt total imptoriva salariului minim european, care ar inseamna un minim obligatori de 2.000 de lei, fapt ce ar conduce la scoaterea din peisaj a multora dintre firmele romanesti.
Pentru a ajunge la procentul de 60% din salariul mediu net, ar trebui sa creasca minimul salariului minim cu 654 de lei.
Romania ramane totusi tara cu cea mai mica pondere a salariului minim net din ceea ce inseamna salariul mediu net. Stam mai prost la acest capitol si decat vecinii nostri bulgari.