Creste creditarea in Romania in 2023?
Acordarea creditelor a intrat pe o panta destul de lina in ultimii ani, fara cresteri ori scaderi spectaculoase.
E adevarat ca anul trecut sectorul bancar a stat sub crucea taxei bancare, dar nu doar aceasta masura a dus la o stagnare a creditarii.
Anul acesta incepem in forta printr-o crestere a ROBOR-ului, deci cei cu credite anterioare vor plati rate mai mari.
Se incearca pe toate planurile cresterea creditarii, cei de la BNR chiar le sugereaza bancilor sa vina cu masuri in acest sens indeosebi pentru stimularea acordarii creditelor catre firme.
In Romania intermedierea financiara este la un nivel extrem de scazut de aceea bancile trebuie sa vina pe cont propriu cu programe care sa sustina creditarea.
In opinia noastra bancile sunt destul de tematoare pentru ca le este teama de aparitia brusca a unor taxe ori a unor modificari legislative bruste.
Lipsa predictibilitatii este cea care impedica destul de mult creditarea in Romania.
Lumea se asteapta ca in cazul creditelor in valuta acestea sa ajunga la nivelul de crestere al exporturilor. Si guvernatorul BNR a sugerat ca ar trebui sa se atinga acest echilibru.
Toata lumea spera la o stimulare a economiei sanatoase, nu doar bazata pe consum. Asta inseamna ca este imperios necesara o crestere a creditarii.
Ce ne lipseste in privinta finantarilor?
Sunt necesare reforme structurale, sunt necesare masuri de crestere a productivitatii.
Bazandu-ne doar pe cresterea consumului nu facem altceva decat sa crestem importurile.
Pe de alta parte, toata lumea are asteptari din partea bancilor in sensul stimularii creditarii in special catre firme.
Bancile sunt atentionate insa ca nu trebuie sa stimuleze creditarea cu orice pret.
Autoritatile le transmit bancilor sa acorde credite doar celor care sunt in stare sa le ramburseze.
Lumea asteapta nerabdatoare ca bancile sa creasca numarul de credite acordate, dar pe de alta partea, aceasta crestere ar trebui sa fie una sanatoasa, produse acordate unor clienti eligibili, cu bonitate buna.
Pe de alta parte bancile au propriile lor viziuni si anticipari. Spre exemplu, cei de la Banca Transilvania ne spune ca ei prevad o temperare a cresterii creditarii pentru anul 2022. Cei de la BT ne spun ca ei anticipeaza ca aceasta crestere a creditarii va evolua de la 7,7% in 2019 la 5,7% in 2020.
E adevarat ca creditarea nu a tinut neaparat pasul cu cresterea economica, dar nici masurile luate in piata nu au ajutat in acest sens, ba dimpotriva putem spune (in 2019 s-a intamplat limitarea gradului de indatoare si aparitia taxei pe lacomie din celebra OUG114 – eliminata la inceputul lui 2020).
Bugetul pe 2023 a fost realizat deja, insa institutiile de credit nu sunt atat de optimiste. Dar, ca o parere personala, de regula instittiile de credit nu sunt optimiste in acest sens. Intotdeauna au avut o pozitie modernata bancile cand a venit vorba de indicatori macro.