Credit cu dobanda zero pentru firme. Anunt de ultima ora

Poti accesa online credite cu dobanda zero pentru firme mici si mijlocii

Intreprinzatorii se pot inscrie in program pana la 30 iunie 2022.

Sunt 20 de banci care participa la IMM Invest 2022.

Iata ca firmele mici si mijlocii vor primi o gura de oxigen binevenita prin aceste credite bancare cu dobanzi ce vor fi suportate de catre stat.

Vor avea la indemana o perioada scurta de tip pentru a se inscrise online, prin intermediul unei aplicatii deschise pe o platforma special dedicata in acest sens.

Acesta veste buna pentru IMM-uri a fost anuntata de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Acest program o sa inceapa din 1 iulie 2022, in momentul in care platforma imminvest.ro o sa fie functionala.

FNGC garanteaza ideile tale de afaceri.

Algoritmul accesarii acestor credite cu dobanda zero pentru firme:

 • reprezentantul IMM-ului intra in aplicatia dedicata pe site-ul imminvest.ro
 • completeaza formularul disponibil cu datele solicitate si incarca o declaratie IMM in format pdf
 • aplica pentru unul sau mai multe credite ori linii de credite
 • ti se confirma automat aplicatia
 • ti se confirma eligibilitatea si ti se da un numar de inregistrare, dupa ce se verifica informatiile pe care le-ai furnizat
 • FNGCIMM ofera online institutiei de credit aleasa actele inregistrate de catre IMM, alaturi de acordul de principiu in privinta eligibilitatii solicitantului
 • institutia de credit o sa analizeze cererea de credit si ofera raspuns beneficiarului
 • daca se aproba creditul, institutia de credit transmite catre FNGCIMM solicitarea de garantie de stat.

Aceasta schema de sprijin IMM Invest Romania a fost oficializata in 8 aprilie cand au fost publicata in MO normele de aplicare pentru programul IMM Invest dedicat firmelor mici si mijlocii precum si microintreprinderilor (categoria IMM).

Prin aceasta schema, IMM-urile vor beneficia de credite bancare cu dobanda suportata de stat pana la finele acestu an. Dupa aceasta data, institutiile de credit vor aplica anumite valori de dobanda.

In acord cu normele de aplicare, perioada in care dobanda este garantata de stat pentru credite si liniile de creditare oferite IMM-urilor se incheie la 31 decembrie 2022.

Plata grantului se va extinde pana in data de 31 martie 2022, cu posibilitatea de prelungire.

Dupa ce expira aceasta perioada, IMM-urile vor plati dobanzi pentru creditele garantate de stat in cuantum de:

 • ROBOR la 3 luni la care se adauga 2% pentru creditele de investitii
 • ROBOR la 3 luni la care se adauga 2,5% pentru creditele ori liniile de credit ce vizeaza finantarea capitalului de lucru.

Institutiile de credit vor putea adauga comision de administrare, de risc precum si alte taxe aferente operatiunilor de acordare a creditelor plus taxe notariale si alte costuri cu evaluarea si inregistrarea garantiilor.

Nu se pt finanta prin acest program: jocurile de noroc, productia si vanzarea de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, ori activitati de investigare si protectie *.

Plafonul de creditare este de maxim 800.000 euro pentru un beneficiar.

Bugetul total al programului este de 161 milioane de euro, adica de 781 milioane de lei. Plafonul care se garanteaza este de 15 miliarde lei, ceea ce inseamna 3,1 miiarde de euro.

Creditele si liniile de credit care vizeaza capitalul de lucru au o limita a bugetului de 5 milioane de lei, iar creditele de investitii pot ajunge la 10 milioane lei.

Avantajul major al acestor credite este ca statul garanteaza 90% din credite ori din linia de creditare in limita a 500.000 euro in cazul microintreprinderilor si de 1 milion euro pentru intreprinderile mici.

Tipuri de credite acorda

Credite pentru capital de lucru

a. destinate intreprinderilor mijlocii

Aceste credite ori linii de credite au o valoare de maxim 5 milioane de lei. Garantiile de stat acopera 80% din valoarea lor. Se acorda pentru maxim 3 de luni cu posibilitatea de prelungire cu inca 36 de luni. Rata dobanzii este de ROBOR la 3 luni la care se adauga 2,5% pe an este subventionata in totalitate de la bugetul de stat

b. pentru intreprinderile mici si mijlocii

Aceste credite se acorda intreprinderilor mici in cuantum de pana la 1 milion de lei, iar microintreprinderilor in cuantum de maxim 500 000 lei.

Creditele pentru intreprinderile mici si micro sunt garantate in proportie de 90% de catre stat. Aordarea se face pe o perioada de 36 de luni cu posibilitatea de prelungire cu acelasi interval. Dobanda se calculeaza ca ROBOR la 3 luni la care se adauga 2,5% pe an si este subventionata in totalitate de catre stat.

Credite pentru investitii

a. pentru intreprinderi mijlocii

Aceste credite ori linii de credite au o valoare maxima de 10 milioane de lei si sunt garantate in porportie de 80% de catre stat, eclusiv dobanzi, comisioane ori alte taxe aferente. Finantarea se face pentru 72 de luni cu posibilitatea de prelungire cu inca 18 luni.

b. pentru intreprinderile mici si micro

Aceste credite ori linii de creditare au un cuantum maxim de 10 milioane de lei si sunt garantate in proportie de 80% din valoarea creditelor exclusiv dobanzi, comisioane si taxe. Finantarea este de 72 de luni si se poate prelungi cu pana la 18 luni. Costurile privind acordarea, monitorizarea si administrarea garantiilor sunt suportate in totalitate de catre stat.

Conditii de eligbilitate

Pentru a participa la acest program si a primii creditul dorit, trebuie sa indeplinesti mai multe conditii de eligibilitate, in acord cu art 3 din OUG 110/2017:

 • sa nu se gaseasca in dificultate ori in litigiu in calitate de parat cu MFP ori alte institutii de credit partenere
 • fara restante, ori daca are restante sa fie catalogate ca A, B, ori C in CRC
 • exclusa interdictie de a emite cecuri la finele anului trecut si sa nu aiba incidente majore cu bilete la ordin
 • trebuie sa prezinte garantii colaterale
 • nu fie in procedura de insoventa
 • sa nu desfasoare activitatile amintite anterior *

Asadar, nu pierde startul programului IMM Invest! El va fi pornit in data de 1.7.2022, incepand cu ora 10.

Se asteapta ca peste 40.000 de intreprinderi mici si mijlocii sa se inscrise in acest program.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies