Cele mai folosite instrumente de plata fara numerar

Pentru simplificarea tranzactiilor financiare sunt preferate in ultima vreme platile fara numerar. Viata mai comoda!

Traim intr-o lume in continua evolutie, tehnologia a transformat multe aspecte ale vietii noastre, inclusiv modul in care efectuam tranzactii financiare.

Astazi, plata fara numerar a devenit o optiune preferata pentru multi oameni, oferindu-le comoditate si siguranta.

Plus de asta, timpul pe care oamenii il au la dispozitie este mult mai scurt, nerabdarea ne guverneaza viata de dimineata pana seara.

In aceste conditii, este clar ca avem nevoie ca de aer de instrumente de plata fara numerar, pentru a ne simplifica modul in care gestionam tranzactiile financiare.

Ce inseamna instrument de plata?

Instrumentul de plata este un obiect/dispozitiv sau o serie de procese stabilite de comun acord intre utilizator si furnizor, in scopul final de a inlesni transferul banilor.

Sunt mai multe tipuri de instrumente de plata, care difera in functie de felul in care se face plata, de suportul tranzactiei, de modul in care se efectueaza tranzactia.

E adevarat ca la capitolul plati, tot numerarul este in frunte, fiind cel mai folosit pentru cumparaturi de bunuri si servicii.

Dupa cum bine stim, numerar inseamna toate bancnotele si monedele pe care noi le folosim ca sa efectuam plati directe.

Mai avem si ordinele de plata, ca o forma intermediara de plata asemanatoare cu numerarul. In mod similar lucram cu ordine postale, cecuri de calatorii etc.

Cand transferam fondurile intre conturi lucram fara numerar. Astfel de mijloace de plata sunt> cele de debitare directa, carduri de plata, diverse cecuri, transfer credit, cambie precum si biletul la ordine.

Tipuri de instrumente de plata

Cum am amintit deja, exista o varietate de instrumente de plata, fiecare cu caracterisitic si utilizari specifice.

Printre ele regasim:

  • carduri de credit si debit. Utilizatorii pot folosi aceste carduri pentru a efectua plati in magazine sau online. Acestea sunt conectate la retele de procesare a platilor care faciliteaza transferul de bani intre comerciant si banca.
  • viramente bancare. Individul sau compania care efectueaza plata furnizeaza informatii despre beneficiar si contul bancar. Banca proceseaza transferul de fonduri intre conturi.
  • cecuri bancare. Detinatorul emite un cec catre beneficiar. Beneficiarul il poate depune la banca pentru a primi suma specificata.
  • instrumente de plata mobile. Acestea implica instalarea unei aplicatii de plata pe smartphone. Utilizatorul leaga carduri de credit/debit sau conturi bancare si poate efectua plati prin scanarea codurilor QR sau prin NFC.
  • bitcoin si criptomonede. Utilizatorii trimit criptomonede catre adrese specifice in reteaua blockchain, iar tranzactiile sunt inregistrate si verificate de nodurile retelei.
    etc.

Dupa cum v-am spus deja, un instrument de plata este o cale de a efectua plati intre doua sau mai multe parti. Astfel de instrumente faciliteaza transferul banilor intre indivizi, companii sau institutii financiare.

Ele reprezinta un aspect foarte important al economiei moderne, permitand tranzactii sigure si eficiente.

Ce reprezinta instrumentul de plata fara numerar

Intr-un prezent dominat de digital, este clar ca instrumentele de plata fara numerar sunt tot mai prezente in viata noastra.

De la cardurile bancare pana la platile mobile si criptomonede, astfel de instrumente ne pun la dispozitie o alternativa sigura la tranzactiile traditionale cu cash.

Cele mai folosite instrumente de plata fara numerar

Cardurile de debit si credit

Cardurile de debit si credit au revolutionat modul in care facem cumparaturi si platim facturi.

Acestea sunt instrumente comune de plata fara numerar care permit posesorilor sa faca tranzactii in magazine fizice si online.

Cardurile de debit sunt conectate la conturile bancare, in timp ce cardurile de credit permit cheltuieli temporare, urmate de rambursarea ulterioara.

Utilizarea cardurilor elimina necesitatea de a purta bani cash si ofera o modalitate convenabila de a gestiona banii.

Unul dintre cele mai cunoscute carduri din Romania, la care au aderat deja peste un milion de utilizatori este cardul Revolut.

Platile mobile

Platile mobile au devenit tot mai populare, gratie smartphone-urilor noastre. Servicii precum Apple Pay, Google Pay si Samsung Pay permit utilizatorilor sa conecteze cardurile lor la dispozitivele mobile si sa efectueze plati prin intermediul tehnologiei NFC.

Din multe puncte de vedere, o astfel de optiune este rapida si sigura, oferind un grad sporit de protectie a datelor personale.

Transferurile bancare online

Transferurile bancare online faciliteaza trimiterea de bani de la un cont bancar la altul prin intermediul internetului.

Prin prisma acestor beneficii, aceasta optiune este ideala pentru plata facturilor, efectuarea de plati interbancare sau chiar trimiterea de bani catre prieteni si familie. Procesul este simplu, sigur si poate fi efectuat de la confortul casei.

Atunci cand am de rambursat un credit de exemplu, pot opta pentru un trasnfer bancar online, daca nu sunt sigur ca vreau o debitare directa din cont.

Pentru o persoana care aplica la un credit cu selfie optant pentru transfer bancar la plata ratelor, lucrurile sunt simple. Nu mai trebuie sa faca niciun drum, niciun alt demers.

Portofele electronice

Portofelele electronice, cum ar fi PayPal si Skrill, ofera o modalitate simpla de a efectua tranzactii online.

Acestea stocheaza informatiile cardului si detalii de plata intr-un singur loc, eliminand nevoia de a introduce repetat aceste informatii la fiecare cumparatura online.

Portofelele electronice sunt de asemenea folosite pentru transferurile de bani intre persoane.

Platile contractless

Platile contactless utilizeaza tehnologia NFC pentru a efectua tranzactii rapide si usoare.

Cu doar o atingere a cardului sau a dispozitivului mobil la terminalul de plata, tranzactia este finalizata.

Fara niciun dubiu, aceasta metoda este extrem de convenabila pentru cumparaturile rapide si este larg acceptata in majoritatea magazinelor si restaurantelor.

Platile prin Cod QR

Platile prin coduri QR castiga popularitate, permitand utilizatorilor sa scaneze un cod QR pentru a efectua o plata.

O astfel de metoda este cu precadere folosita in restaurante, magazine mici si alte afaceri mici, oferind o alternativa simpla la numerar sau carduri.

Criptomonedele

Criptomonedele, cum ar fi Bitcoin si Ethereum, au deschis oportunitati noi pentru platile online.

Monedele digitale pot fi utilizate pentru cumparaturi si transferuri internationale rapide, fara implicarea bancilor sau altor intermediari. Cu toate acestea, utilizarea criptomonedelor necesita o intelegere solida a tehnologiei si a riscurilor implicate.

Care sunt avantajele platilor fara numerar?

Pentru o persoana care isi doreste simplificarea la maxim a vietii, dorindu-si confort ridicat pe multiple planuri, inclusiv cel financiar, platile fara numerar sunt extrem de avantajoase.

Dar, nu doar pentru consumatori platile fara numerar sunt avantajoase, ci si pentru comercianti.

Iata cateva dintre cele mai importante beneficii:

Confort si Usurinta

Utilizarea cardurilor bancare sau a dispozitivelor mobile pentru plati este extrem de comoda. Nu mai este nevoie sa cautam bancnote sau sa calculam restul – o simpla atingere sau glisare ne permite sa achitam rapid si usor.

Securitate sporita

Portofelul nu mai este plin de bani cash, ceea ce reduce riscul de furt sau pierdere. Platile electronice sunt protejate de autentificare cu amprenta, coduri PIN sau recunoastere faciala, asigurandu-ne ca doar noi putem accesa conturile noastre.

Urmarire precisa a tranzactiilor

O alta mare avantaja este posibilitatea de a urmari toate tranzactiile inregistrate in conturile noastre. Astfel, putem monitoriza cu usurinta cheltuielile si incasarile, avand o vedere clara asupra starii financiare.

Promovarea eficientei

Platile electronice reduc timpul necesar pentru tranzactii. Comerciantii pot accepta plati rapide, evitand asteptarea indelungata pentru a numara si a da rest. Astfel, procesul de vanzare devine mai fluent si mai eficient.

Optiuni diverse de plata

Instrumentele de plata fara numerar includ carduri bancare, aplicatii mobile, portofele digitale si chiar criptomonede. Aceasta diversitate ne ofera libertatea de a alege metoda care ni se potriveste cel mai bine.

Concluzie

Incepem sa intelegem cu totii ca cele mai folosite instrumente de plata fara numerar au transformat modul in care gestionam tranzactiile financiare.

De la cardurile de debit si credit la platile mobile si criptomonede, avem la dispozitie o gama variata de optiuni pentru a ne simplifica viata financiara. Iar acest lucru clar conduce la o sporire a confortului.

Este important sa alegem metodele care se potrivesc cel mai bine nevoilor noastre si sa fim constienti de avantajele si riscurile fiecareia. In primul rand trebuie sa fim familiarizati cu respectiva metoda aleasa. Sunt si unele metode mai riscante, pe care ar fi bine sa le eviti in necunostinta de cauza.

Dar, una peste alta, adoptand unul sau altul dintre aceste instrumente moderne de plata fara numerar, putem experimenta o eficienta sporita si un grad mai mare de siguranta in gestionarea banilor nostri.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies