Ce stim despre fondurile de investitii?

Fondurile de investitii reprezinta in esenta un conglomerat la care participa mai multi investitori care aduc bani in aceasta asociatie.

Liantului acestui conglomerat este reprezentant de managerul fondului.

Banii pusi la bataie de investitori sunt investiti in diverse instrumente financiare.

Descrierea fondurilor de investitii

Cum va spuneam, pentru a forma un astfel de fond, mai multi investitori isi pun la comun banii, suma reunita fiind investita mai departe, scopul urmarit fiind acela de a obtine profit.

Fondul are drept scop indentificarea unor afaceri profitabile, de preferat in stadiu incpient, care sa atraga increderea celor ce investesc.

Investiile profitabile transforma un fond de investitii intr-unul de succes, atragand fireste si mai multi clienti in urma unor astfel de actiuni.

La baza oricarui fond de investitii sta o strategie de investitii, niste obiective pe termen mediu si lung, teluri care se vor a si atrage investitori. E adevarat ca investitorii sunt mai degraba atrasi de succes, dar nici ideile bune nu sunt de neglijat.

Obtinerea unor profituri uriase nu inseamna automat si bani impartiti catre membrii fondului, ci implica mai ales investitii in viitor, in planuri de afaceri complexe, cumpararea de actiuni aducatoare de profit.

Fondurile de investitii mai cumpatate, mai moderate ca amplitudine se rezuma la investitiile in obligatiuni.

Cel care conduce un astfel de fond se numeste administrator.

Administratorul fondului este cel care urmareste pietele financiare si vine cu propuneri de obiective privitoare la investitii.

Pe masura ce un fond de investitii are succes, se modifica raportul intre actiuni si obligatuni, administratorul cautand sa obtina cele mai bune randamente.

Cum alegi un fond de investitii?

Tu ca investitor, daca esti in cautarea unei cai facile de a-ti varia portofoliul financiar, vei analiza mai multe fonduri de investitii, cautand sa-l alegi pe cel care ti-ar putea aduce mai mari mare profit.

Chiar daca nu ai la dispozitie sume prea mari de bani, asta nu inseamna ca nu poti obtine profit, daca investesti intr-un fond profitabil.

Exista multe persoane care se feresc sa investeasca in astfel de fonduri, pentru ca ei considera ca au mult prea putini bani. Este o atitudine gresita. Poti sa achizitionezi bucati sau unitati dintr-un fond care are active diversificate.

Intreabarea legata despre cum alegi fondul de investitii astfel incat sa-ti ofere cel mai mare profit este inca acolo.

In primul si in primul rand, ar trebui sa vezi care este ratingul respectivului fond de investitii analizat si luat in calcul de tine. Apropo, ar trebui sa iti pregatesti o lista cu cateva nume inainte de a trece la o analiza mai detaliata.

Daca fondul selectat are profit in ultimii ani, atunci poti sa-l treci pe lista restransa.

Fireste ca trebuie sa ai in vedere ca nimeni nu poate sa-ti dubleze sumele investite batand din palme. Este nevoie si de rabdare si partea ta, nu doar de priceperea fondului.

Conteaza in mod esential si cat de bun este directorul unui fond de investitii pentru ca in experienta lui poate sa stea reusita investitiilor. Si aici poti sa ai un cuvant de spun in alegere, axandu-te pe persoane cu experienta de peste cinci ani in acest sector de activitate.

Nu ai cum sa ajungi un bun manager peste noapte, este nevoie de multi ani ca sa ajungi sa obtii rezultate.

Apoi, trebuie sa vezi si inspre ce sectoare te orientezi.

Diversificarea activitatii unui fond este dovada de maturitate, iar atunci cand exista un bun echilibru intre domeniile pe care acesta se axeaza, poate sa-ti garanteze tie ca exista un potential bun de randament, iar riscurile sunt scazute.

Nu trebuie sa neglijezi nici rata de rentabilitate, mai ales tinand cont ca Romania nu are un istoric fulminant in privinta investitiilor.

Iti spunem ca nu este indicat sa astepti profit pe termen scurt, de regula acestea sunt cele mai riscante actiuni.

Este bine sa te axezi pe un profit pe termen lung, astfel dovedesti ca ai o gandire de ansamblu si nu esti atat de disperat de castig cat sa atragi si persoane nu tocmai oneste.

Poti sa iei in calcul si faptul ca o rata de rentabilitate ridicata nu indica cu siguranta ca acolo este cel mai bine sa investesti. Dimpotriva, mai bine mergi pe valori medii din acest punct de vedere, aceasta fiind o dovada de calm si de rabdare, dar si de o intelepciune financiara de care e nevoie intr-o astfel de intreprindere.

Cat investesti?

Asta depinde de tine si de cat de sigur crezi ca este fondul ales in definitiv.

Costurile investitiei sunt formate nu doar din investitia propriu-zisa ci si din taxe si comisioane.

Speciliastii ne recomanda sa plataim inainte taxele si comisioanele, astfel incat atunci cand obtinem profit sa nu fim incarcati cu ele.

Tine cont de raportul de cheltuieli al fondului respectiv si ia in considerare doar pe cele cu un raport mai mic de 1%. Ce trece peste inseamna cheltuieli mult prea mari.

Suma pe care o vei investi este bine sa tina cont si de cifra de afaceri a fondului.

Cane exista o rata de afaceri sub 50%, poti concluziona ca echipa manageriala a fondului este increzatoare in investitiile realizate si nu prelungeste inutil doar pentru obtinerea unui cat de mic profit.

Ce avantaje ofera fondurile de investitii?

Exista persoane care aflate la maturitate cauta divrse forme de a-si plasa banii, astfel incat sa-si asigure o senectute decenta, fara griji.

Unii investesc in arta, altii in imobiliare. Unii mai inimosi cauta sa obtina profituri reale dupa investitia lor, si atunci fac pasul catre fondurile de investitii.

Alege cu grija insa pentru a nu cadea in plasa unor asocieri nefaste ahtiate dupa profitul lor propriu.

Nu trebuie sa gasesti neaparat cremea cremelor, nu trebuie sa investesti neaprat in top fonduri de investitii, ci sa gasesti un echilibrul intre sumele pe care esti dispus sa le investesti, asteptarile tale si potentialul fondului.

Iata si ce avantaje iti poate aduce o astfel de alegere:

  • ai la ispozitie mai multe moduri de a obtine profit
  • nu necesita cine stie ce cunostinte complexe pentru a investii intr-un fond
  • te poti razgandi oricand
  • retragerea din fond se poate face deosebit de rapid
  • ai la dispozitie multe optiuni financiare
  • poti beneficia de un mod profesionist de administrare a banilor investiti
  • ia aminte la felul in care cauti fondul de investitii ce mai bun, chiar daca alegerea e simpla, pana la ea, informeaza-te temeinic
  • nu ai nevoie de cine stie ce fonduri, exista solutii chiar si pentru sume de cateva mii de lei.

Trebuie sa ai in vedere ca pentru a fi in contact cu cele mai bune fonduri de investitii trebuie sa faci singur o analiza a pietii, interne si externe. Daca nu esti multumit de fondurile de investitii romanesti, poti incerca la cele din afara.

Nu depune ouale intr-un singur cos. Ori mai clar spus: nu cumpara un singur tip de actiuni ori obligatiuni; diversifica-ti pe cat posibil portofoliul si domeniul de activitate. Cu o astfel de abordare iti diminueazi riscurile de pierderi.

Pentru a investitie profitabila ai nevoie de cunostinte si fler. Important este ca atunci cand ai facut alegerea fondului de investitii, acesta sa fie administrat in mod corespunzator, profesional. Citeste oricum Ghidul investitorului oferit de cei de la Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania.

In final va spunem sa nu cautati cu orice pret un profit financiar intr-un timp scurt. Mizati mai degraba pe investitii pe termen lung, sunt mai stabile si se lasa cu mai putine emotii.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies