Ce inseamna CRC si care este utilitatea acestei structuri?

Last update: mai 31, 2023

CRC – Centrala Riscului de Credit, fosta CRB – Centrala Riscurilor Bancare este o o baza de date gestionata de BNR axata pe riscul bancar si fraude cu carduri.

Tot auzim de la o vreme incoace despre CRC, CRB, BC si alte asemenea. Ei bine, multi dintre voi probabil ca nu stiu nici acum se sunt aceste abrevieri si la ce folosesc ele.

Aceasta baza de date a fost creata pentru a inregistra si monitoriza informatiile referitoare la creditele acordate de institutiile financiare si la comportamentul de plata al clientilor acestora.

Scopul principal al CRC este de a furniza informatii relevante si actualizate in timp real pentru banci, in vederea evaluarii si gestionarii riscurilor asociate creditelor si cardurilor de plata.

Cum functioneaza CRC?

Daca vrei sa contractezi un credit, fie el ipotecar, imobiliar de constructie a unei locuinte, te vei lovi vrand-nevrand de CRC.

Unul din pasii necesari pentru accesarea unui astfel de credit este reprezentat de verificarea CRC.

Dupa cum v-am spus anterior, putem sa vedem CRC ca o baza de date aflata in administrarea celor de la Banca Nationala. In ea sunt stocate si centralizate mai multe tipuri de date, printre care:

  • cele generate de riscul bancar – caz in care un posibil creditor ar dori sa se asigure ca prezinti incredere pentru a-ti acorda un credit. Cu alte cuvinte, el verifica trecutul tau de creditare si se asigura ca ai fost de buna credinta in alte siguratii. Una dintre aceste verificari este legata de informatiile existente despre tine in Centrala de Credit.
  • informatii despre fraudele cu carduri – caz in care creditorul ar dori sa verifice daca in trecut ai comis astfel de ilegalitati cand au contractat un card de credit, de debit etc.

In CRC sunt stocate mai multe tipuri de fisiere: FCC (fisierul central al creditelor), FCR (fisierul creditelor restante), FG (fisierul grupurilor) si FFC (fisierul fraufelor cu carduri de credit).

Cine te poate raporta la CRC?

Exista mai multe tipuri de institutii care te pot raporta la CRC. Printre ele se numara: bancile, institutiile de credit, institutiile nebancare, emitentii de moneda electronica. Raportarea la CRC este conditionata valoarea imprumuturilor luate de tine. Acestea insumate trebuie sa aiba o valoare de peste 20.000 de lei.

E bine de retinut ca in CRC nu se raporteaza doar restantele din trecut. In CRC sun traportati toti clientii care au accesat sume de bani mai mari sau egale cu 20.000 de lei.

Cu alte cuvinte, daca vezi pe la diversi creditori ‘oferim credite fara verificare CRC’ ar fi bine sa studiezi acele oferte pentru ca s-ar putea sa nu fie tocmai potrivite.

Daca tu ai avut in trecut credite a caror valoare a depasit 20.000 de lei, ai fost automat trimis catre CRC. Iar un viitor credit care presupune inclusiv o astfel de verificare nu poate sa sara peste acest pas.

Credite fara verificare CRC ofera insa unele IFN-uri care acorda sume mici de bani, cu acte putine si in conditii laxe.

Raportarea la CRC nu este ca stergerea din Biroul de Credit. CRC nu este o institutie, este doar o baza de date unde institutiile financiare trimit lunar informatii.

Care este diferenta dintre CRC si BC?

In CRC sunt stocate informatii despre peresoanele fizice dar si juridice, pe cand in BC se regasesc informatii doar despre persoanele fizice.

Pentru a fi raportat la CRC, creditele unsumate trebuie sa depaseasca pragul de 20.000 de lei, pe cand la BC raportarea este optionala, adica o institutie te poate sa nu raporta. Plus de asta, imprumutul raportat poate sa aiba orice valoare in cazul raportarii la BC, nu doar sa treaca pragul de 20.000 de lei.

In BC nu se raporteaza restante mai mici de 10 lei. In CRC se pot raporta orice restante, indiferent de valoare.

Raportarea la CRC se face lunar pentru luna anterioara, iar la BC raportarile se fac zilnic, atat in ceea ce privesc creditele acordate dar si cand vine vorba de restante.

Datele in CRC se pastreaza timp de 7 ani, pe cand in BC doar 4 ani de cand ti-ai stins datoria.

Nu doar in Romania are un astfel de sistem de verificare, exista in mai multe tari europene: Germania, Franta, Italia, Belgia, Portugalia, Slovenia etc.

Unele tari europene, cum ar fi Germania, Franta, Austria, Belgia, Cehia fac si schimburi in privinta informatiilor de acest gen.

Beneficiile CRC – Centrala Riscului de Credit pentru Banci

Baza de date CRC ofera bancilor mai multe avantaje in ceea ce priveste gestionarea riscurilor si practicile de creditare. Iata cateva avantaje cheie:

Evaluare imbunatatita a riscurilor: prin accesarea CRC, bancile pot obtine o imagine cuprinzatoare a istoricului de credit al solicitantului, permitandu-le sa evalueze nivelul de risc asociat cu imprumuturile catre acea persoana sau companie.

Detectarea si prevenirea fraudelor: baza de date CRC permite bancilor sa identifice orice cazuri de frauda cu cardul de credit comparand datele tranzactiilor cu activitatile frauduloase raportate. Acest lucru ajuta bancile sa-si protejeze clientii si sa atenueze potentialele pierderi financiare.

Gestionare imbunatatita a portofoliului de imprumuturi: Cu acces la CRC, bancile pot monitoriza performanta portofoliilor lor de imprumuturi si pot identifica zonele potentiale de ingrijorare. Acest lucru le permite sa ia masuri proactive pentru a minimiza riscurile si pentru a mentine un portofoliu sanatos de creditare.

Credite neperformante reduse: prin utilizarea datelor CRC pentru evaluarile de credit, bancile pot reduce probabilitatea de a acorda imprumuturi persoanelor fizice sau intreprinderilor cu un risc ridicat de neplata. Acest lucru ajuta la atenuarea numarului de credite neperformante, care pot avea un impact semnificativ asupra stabilitatii financiare a unei banci.

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies