Ce informatii iti sunt necesare pentru utilizarea unui calculator de pensie?
Te poate ajuta un calculator de pensie? In ce fel?
Multe persoane aflate in pragul pensionarii, ori chiar mai tinere, se gandesc la perioada pensionarii in termeni deloc optimisti.
Oamenii sunt speriati ca din munca lor de o viata vor primii mult prea putini bani pentru a duce un trai decent, fara neceazurile ce-i urmaresc pe pensionarii romani dintotdeauna.
Unii se gandesc sa apeleze la pensii private pentru a-si mari veniturile in perioada de seniorat, altii fac economii la banca, altii investesc in obiecte de arta ori in imobiliare.
Indiferent de pozitia pe care o ai fata de batranete si implicit de pensie, si tu vei utiliza mai devreme sau mai tarziu un calculator de pensie.
Un astfel de instrument te poate ajuta sa intelegi care iti vor fi veniturile dupa pensionare.
Chiar daca nu ai varsta necesara, e posibil sa fii curios cum iti va arata pensia peste nu stiu cati ani.
Cum folosesti un calculator de pensie?
Daca nu ai atins limita de pensionare si doar vrei sa vezi estimativ cum iti vor arata veniturile peste nu stiu cati ani, pur si simplu introduci veniturile estimativ si anii pe care ii mai ai pana la pensionare, plus veniturile anterioare fireste pe perioadele respective de timp, iar rezultatul va fi o pensie evaluativa.
Un calculator de pensii iti este de folos pentru a afla ce economii potentiale poti face astfel incat sa-ti rotunjeti veniturile in perioada de pensionare.
Poti sa utilizezi diverse programe online petru a-ti organiza un plan de pensionare bine stabilit. Pentru asta poti utiliza un calculator online performant pentru pensii. In acest calculator trebuie sa treci veniturile obtinute pana in prezent si perioada trecuta in care ai contribuit si veniturile estimative viitoare si perioada ramana pana la pensie.
Un calculator online poate lua in calcul mai multe situatii; poti de exemplu sa vezi posibilitatea de a creste nivelul contributiilor viitoare si eventual ritmul de evolutie al pensiilor functie de numarul total de pensionari.
Pentru generarea unui calcul pensie online trebuie sa introduci atat datele reale cunoscuta pana in prezent, cat si datele fictive (presupuse in privinta nivelului de venit) pentru urmatorul interval de timp pana implinesti varsta de pensionare.
Solutii dupa iesirea la pensie
Cand te retragi din munca ar trebuie sa-ti fi asigurat deja solutii de finantare optima, dintre care, macar o parte, sa nu fie direct legate de contributia prevazuta de stat.
In acest mod, poti sa apreciezi singur daca iti convine pensia respectiva sau nu, iar daca nu, poate iei masuri sa dispui de mai multi bani in acea perioada.
Economisind poti sa-ti imbunatatesti veniturile la pensie, tot ce trebuie sa faci este un plan de care sa te tii. Nici nu trebuie sa economisesti sume prea mari, important este sa fii constient ca de tine depinde ce fel de viata vei duce ca pensionar.
Ai vrea sa faci un calcul pensie dar nu stii cum sa-ti apreciezi veniturile viitoare? Cel mai bine este sa iei in considerare veniturile la zi, sperand ca pe viitor acestea nu se vor diminua semnificativ.
Orice om isi pune la un moment dat niste intrebari, pentru ca nimanui nu i-ar placea sa supravietuiasca cu 500 de lei pe luna la batranete.
Daca esti constient de gravitatea situatie, si tu ar trebuie sa analizezi cum stai cu finantarea perioadei de pensie.
Ce ar trebui sa contina planul tau de pensionare?
- ai facut economii?
- mai ai destui ani pana la pensie cat sa nu te intereseaza deocamdata aceasta problema? (desi, nu este niciodata prea tarziu pentru a-ti asigura viitorul)
- ti-ai pus problema de a mari contributiile la fondul de pensie, eventual sa apelezi la un fond privat?
- investi bani in obiecte stabile ca valoare in timp?
- de cati bani te poti lipsi lunar pentru a-i folosi in scopul suplimentarii veniturilor la pensie?

Care sunt parametrii ce se folosesc la un calculator de pensii?
Pentru a efectua un calcul pensie utilizand un calculator online, vei avea nevoie sa cunosti:
- varsta de pensionare
- anii de vechime in munca
- venitul obtinut de-a lungul timpului
In cazul in care doresti sa procedez in mod invers si sa-ti determini o pensie in functie de contributiile tale actuale si viitoare, vei mai avea nevoie de urmatoarele elemente:
- trebuie sa stii ce pensie doresti sa primesti
- cu cat esti dispus sa contribui pentru a-ti suplimenta veniturile.
In acest mod vei putea sa aproximezi suma pe care ar urma sa o primesti la pensie. Cuantumul pensiei insa va fi necunoscut tie pana cand vei iei efectiv la pensie, pentru ca schimbari exista tot timpul si este greu sa anticipezi cu cat cresc pensii, cu cat se impoziteaza in viitor, ce venituri vei avea cu exactitate in anii ce vor urma.
Poti insa sa iti faci un plan de pensionare si sa incerci sa tii cat mai aproape de el, macar din punct de vedere al nivelului contributiilor lunare.
Pe langa informatiile de banza, un calculator de pensie mai tine cont si de urmatoarele aspecte:
- exista pensii cu beneficii, atunci cand angajatorul este prevazator si te-a inscris si la o pensie privata
- exista pensie cu contributie specifica, caz in care angajatorul a contribuit in numele tau la un fond special; unele fonduri prevad contributii similare pentru angajat si angajator
- pensia de stat in noua formulara fiind disponibila tuturor contribuabilor care au muncit si au achitat procentele aferente prevazute in lege pentru aceasta cauza. In acest caz, pensia este strict legata de contributie, daca nu te incadrezi in tipul pensiilor speciale, caz in care nu trebuie sa-ti mai faci prea multe planuri.
Este oportun sa te gandesti la pensie privata?
Orice ajutor la batranete este binevenit. Chiar daca, tanar fiind, este greu sa-ti imaginezi viata peste 20-30 de ani, totusi, este deosebit de important sa o faci. Doar in acest mod iti poti asigura o viata echilibrata intr-o perioada a vietii destul de dificila.
O pensie privata poate fi deosebit de utila, atunci cand ai un plan bine pus la punct.
In fapt, pentru cunoscutatori, pentru cei care au luat contact cu un broker de asiguari ori cu un specialist in asigurari, este cunoscut ca prima intrebare care ti se pune este „ce pensie ai vrea sa ai?” In masura in care tu ii oferi informatii despre veniturile tale trecute si viitoare, omul iti poate calcula nivelul contributiei tale la fondul privat de pensie astfel incat sa ajungi cumulat la nivelul dorit.
O pensie privata nu este doar o obligatie. Poti sa o vezi ca o pusculita in care strangi bani, bani ce urmeaza sa-i folosesti in perioada senectutei.
Cand vei ajunge la pensie, poti sa retragi bani din contul tau de pensii, in acest mod economiile pe care le-ai realizat se vor transforma in beneficii.
Unii oameni nici nu-si pun problema de a-si imbunatatii nivelul veniturilor dupa ce nu mai lucreaza. Ei mizeaza efectiv pe veniturile obtinute din contributia obligatorie.
Exista si alte solutii de a-ti imbunatatii veniturile la batranete, nu doar prin pensie privata:
- poti sa-ti prelugnesti activitatea si sa aduni mai multi ani de contributie
- poti sa economisesti mai mult ori sa investesti in lucruri cu valoare ce nu se modifica major in timp
- poti sa mizezi pe prestari de servicii care sa-ti imbunatateasca veniturile
- poti sa te multumesti cu ce ai.
Vazand in jur cazurile unor persoane iesite la pensie, cu mici exceptii, toti sunt nemultumiti de cuantumul pensie de stat, asteptarile lor fiind mult mai mari.
De ce trebuie sa folosesti un calculator de pensii?
Ei bine, acesta este unul dintre motivele pentru care ar trebuie sa folosesti un calculator de pensii, pentru ca astfel asteptarile tale vor fi mai aproape de adevar, plus ca poate te gandesti sa iei masurile necesare pentru a-ti spori veniturile din acea perioada.
Avantajul pensiilor privata este si acela ca, economisind pe termen lung, esti scutit de impozite. Daca aderi la un astfel de plan de economii, apliand pentru o anume schema, banii cu care tu contribui vor fi investiti de fondurile de pensie, caz in care sume tale de bani vor creste in aceasta perioada, iar venitul tau de la pensionare va fi mai mare decat cel estimat.
Angajatorii au astazi obligativitatea de a-si inrola angajatii in sisteme de pensie, fiind vorba aici de pensia obligatorie. Daca acesta a optat pentru sistemul de contributie definita, 5% din salariu tau va fi directionat catre fondul de pensie, caz in care tu contribui doar cu 4%, pentru ca celalalt procent provine din scutirea din impozit.
Nu este niciodata prea tarziu sa incepi sa-ti faci un plan de pensii, dupa specialisti unul ideal iclude atat pensia obligatorie cat si o pensie facultativa privata. Trebuie sa incepi sa gandesti pe termen lung, pentru ca in Romania va fi destul de problemativ peste cativa zeci de ani in privinta pensiilor. Tinand cont de scaderea drastica a numarului populatiei, fondul de pensie pentru cei ce urmeaza dupa noi va fi cu siguranta insuficient. Si atunci, daca nu ai un plan de rezerva va fi foarte complicat sa descurci l batranete.
Un calculator pensii simplificat iti va solicita slariul brut, numarul de ani pe care ii mai ai pana la pensionare si un coeficient ce sugereaza rata de crestere pentru salariul brut pe economie. Trebuie de asemenea sa specifici daca plati contributii la pensia privata obligatorie sau nu. In urma calcului vei afla pensia estimata.
Varsta actuala pensionare – punct de pensie
La momentul actual, pentru a nu avea o pensie cu reduceri, trebuie sa existe o anumita varsta si un anumit stagiu de cotizare.
Acesti parametri sunt in Romania urmatoarele:
- punctul de pensie: 1.586 lei (2022)
barbati
- varsta pensie: 65 de ani
- stagiu maxim de cotizare: 35 de ani
- stagiu minim de cotizare: 15 ani
femei
- varsta pensie: 61 de ani si 4 luni
- stagiu maxim: 31 de ani si 4 luni
- stagiu minim: 15 ani
Pentru cadrele militare femei si barbati:
- varsta pensionare: 57 ani si 4 luni
- stagiu complet: 25 de ani
- stagiu minim: 15 ani
- cadre in rezerva: 10 ani vechime in serviciu militar.
Pentru cei care vor sa iasa la pensie anticipat, trebuie sa indeplineasca in acelasi timp mai multe conditii:
- sa nu aiba mai mult de 5 ani pana la atingerea varstei standard de pensionare
- sa fi atins ori depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.
Continut