Ce asteptari avem de la 2023?
Last update: martie 28, 2023
Exista multa incertitudine in vietile romanilor, fiecare incercand pe cat posibil sa faca fata acestei perioade dificile.
Nici piata financiara nu o duce mai bine, desi par a fi semne bune in ultimile luni.
Dinspre banci ne vin semne pozitive, semne care ne anunta ca exista o crestere usoara a creditarii in ultimile doua luni, lucru ce sugereaza o tendinta de revenire.
Sunt certitudini privitoare la 2023?
Ce stim cu siguranta este ca din ianuarie zeci de mii de romani vor reincepe sa plateasca ratele amanate. Cati dintre ei vor face fata? Vom vedea!
Trebuie sa ne amintim ca cei ce si-au amanat ratele, vor avea de platit in urmatorii 5 ani o rata mai mare.
Exista tensiuni in unele zone. Sunt multe sectoare de activitate puternic afectate.
Desi nu au fost raportati ca debitori in Buroul de Credit, cei ce au oprat pentru amanarea ratelor au fost notificati la BC.
Cu alte cuvinte, aceste persoane posibil sa nu mai poata obtine un imprumut de la banci prea curand, decat daca le-au revenit brusc veniturile diminuate la inceputul pandemiei.
Asta nu inseamna ca dupa ce se va incheia etapa amanarilor, oamenii nu vor putea accesa credite 2023.
Situatia actuala nu este echivalenta cu raportarea catre Biroul de Credit pentru intarzieri la plata ratelor. Lucrurile au fost clarificate in acest sens.
Finalul acesta de an va fi tulbure din punct de vedere social si politic, dar speram intr-o revenire in 2023.
Pana la urma, n-avem decat sa speram, luandu-ne toate masurile necesare sa rezistam din toate punctele de vedere.
Eu personal sper ca 2023 sa fie anul concilierii si al unitatii, pentru ca doar impreuna putem sa o scoatem la capat de data asta.
Aspecte pozitive ale acestei perioade
Aceasta perioada, in ciuda intemperiilor neasteptate, ne ofera si motive de schimbari. Intr-un fel sau altul, doar evoluand si adaptandu-ne putem razbi in final.
Un aspect pozitiv pe care eu il vad pentru 2023 in dreptul sectorului bancar este acela al reinnoirilor tehnologice si al avansului digitalizarii.
Chiar daca au facut pasi importanti in ultimii ani, exista o nevoie de schimbare si de actualiza a tot ce inseamna servicii si produse financiare.
Pana la urma, de voie, de nevoie, bancile vor trebui sa se alinieze noilor standarde tehnologice, atat de necesare in aceste vremuri.
Daca ne uitam la numarul mare al companiilor fintech aparute in ultimii ani in Romana, putem usor deduce ca sectorul bancar cam ramasese in urma din punct de vedere al tehnologiilotlr inovative si inclusiv al tehnologizarilor.
Recunosc ca lucrurile s-au miscat binisor, deci criza asta a avut si consecinte pozitive.
Acum, sa stiti ca bancile trebuie sa fie si sustinute cu niste reglementari mai clare si mai aplicate pe subiect. Deci, avem asteptari si de la BNR in 2023.
Avem deocamdata in piata financiara IFN-uri adaptate timpurilor actuale (produse oferite online, prin telefon ori SMS), banci care au inceput sa le dea acces clientilor la credite 100% online, care au inceput sa permita deschiderea online a unor conturi bancare si un manunchi de startup-uri din categoria fintech, care nu doar ca sunt pregatite tehnologic si au in spate destui investitori strategici, ba chiar s-au si organizat de curand in Asociatia Romana de FinTech – RoFin.Tech. Depre secotrul fintech am scris si noi un articol pe care s-ar putea sa-l gasiti interesant.
2023 cu siguranta ne va furniza multe surprize, inclusiv in sectorul financiar.
Sa speram ca economia va avea resurse sa-si revina si va face fata acestor trepidatii .