Ce acte sunt necesare pentru a lua un credit bancar?

Last update: ianuarie 14, 2020

Multi se intreaba ce documente trebuie sa prezinte bancii atunci cand merg sa solicite un credit. Iata care sunt solicitarile obisnuite.

Actele necesare solicitate de banca atunci cand vrei sa accesezi un credit reprezinta primul pas pe care un client il face, dupa ce alege finantatorul potrivit.

Din fericire, in ultimul timp bancile au redus semnificativ actele solicitate clientilor. Daca acum zece ani, solicitarea unui credit bancar era o corvoada, din punctul de vedere al actelor, astazi incepe sa devina o banala formalitate.

Astazi, daca vrem sa imprumutam bani, trebuie sa stim ca numarul de acte necesare pentru a lua un credit bancar s-a diminuat considerabil.

Vedem tot mai des reclama ale bancilor care sugereaza ca, mergand doar cu cartea de identitate la o agentie, poti pleca acasa cu banii imprumutati.

Inaint de a ajunge insa la documente, trebuie sa alegeti produsul specific dorit, de la banca dorita.

Alegerea se face de regula in functie de mai multe criterii avantajoase pentru client:

  • conditii de eligibilitate adecvate (usor de indeplinit de client), aici intrand vechime in munca potrivita cu datele clientului, venitul minim potrivit cu ceea ce obtine clientul, varsta limita adecvata, etc.
  • sumele limita specificie fiecarei banci in parte – unii clienti vor sa imprumute sume mici, neaccesibile la unele banci, altii doresc sume mari care depasesc maximele altor banci
  • costuri, oferte, promotii, etc
  • alte avantaje oferite in mod particular de fiecare banca in parte: daca iti duci venitul prin respectiva banca, daca contractezi o anumita asigurare, etc.

Documentatia generala pe care o solicita bancile la accesarea unui credit:

  1. Cartea de identitate in original – este bine sa mergi si cu o copie, dar nu e neaparat obligatoriu, banca isi face si singura copiile ei.
  2. Actul iminent pe care orice banca ti-l solicita la accesare – Acordul de consultare si prelucrare a informatiilor din baza de date ANAF, daca ai venituri inregistrate prin agentie, daca nu poti prezenta alternativ o adeverinta de salariu tip diferita de la banca la banca, pe care o completeaza angajatorul tau.
  3. Cererea de credit
  4. Acordul de consultare la Centrala Riscului de Credit si de transmitere, prelucraare si consultare a informatiilor de risc la Biroul de Credit
Citeste si  Modalitati de a cumpara o locuinta

daca soliciti un credit ipotecar, mai ai nevoie de:

  1. actul de proprietate asupra bunurilor ipotecate
  2. extras din cartea functiara valabila (sa fie in termen), asupra bunului cu care garantezi.

Fiecare banca mai poate cere in functie de reglementarile sale internete diferite alte documente.

Cum spuneam anterior, inainte de a ajunge la documentatie trebuie sa alegeti cel mai avantajos credit bancar.

Dupa cum puteti observa, daca nu este vorba de un credit cu garantii, precum si daca aveti venituri inregistrate la ANAF, puteti sa mergeti la banca doar cu buletinul pentru a solicita un imprumut. Restul documentelor iti sunt puse la dispozitie de catre banca in agentie.

Oricarui client banca ii ofera in mod obligatoriu un formular standard la nivel european, care are si o denumire sugestiva in acest sens – Informatii standard la nivel european privind creditul pentru consumatori. In acest formular vei gasi informatii utile pentru tine, de aceea ar fi bine sa-l citesti cu atentie si sa incerci sa-i intelegi continutul.

Odate indeplinite formalitatile si dupa ce banca te declara eligibil pentru creditare, vei incheia cu aceasta un contract de credit. Acesta este un alt act ce necesita toata atentia ta. Trebuie sa-l citesti cu rabdare si sa incerci sa intelegi toate informatiile continute.

Odata ce te-ai asigurat ca ai inteles contractul de credit si daca esti de acord cu toate prevederile contractuale, vei semna acest act. Contractul vine insotit de regula de clauze variate pe care de asemenea este important sa te asiguri ca le-ai inteles, mai ales daca sunt informatii legate de costuri aferente creditului in derulare ori ulterioare posibile penalizari.

Citeste si  Credit fara sa mergi la banca

Dupa ce vei semna contractul, o sa primesti si desfasuratorul de rambursare a creditului, daca este vorba de un imprumut in rate. Fireste, acesta este un document important pe care trebuie sa-l pastrezi cu responsabilitate.

Desigur, daca este vorba de un credit cu dobanda variabila, graficul de rambursare s-ar putea sa varieze destul de mult la un moment dat, fata de punctul la care ai semnat contractul si ai primit graficul de rambursare emis in acord cu parametrii stabiliti la respectiva data.

De regula, bancile trimit periodic actualizari ale graficelor de rambursare. E posibil insa sa trebuiasca sa soliciti acest lucru, discutand cu un reprezentant al bancii, la telefon ori sa mergi direct intr-o sucursala.

Oricum, nu lasa sa treaca timpul fara sa aflii cum stai cu graficul de rambursare pentru ca uneori pot aparea surprize din punct de vedere al modificarilor ratei lunare.

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies