Care sunt avantajele creditelor nebancare pe 5 ani?

Pentru o buna gestionare a efortului financiar, alege credite nebancare pe 5 ani ori pe termen lung. Costurile lunare sunt mai reduse.

Cu totii am auzit de creditele de la IFN. Sunt simplu de accesat, nu ai nevoie de prea multe documente, eligibilitatea solicita este scazuta, obtii banii rapid.

Si totusi, accesand pe termen scurt, pe perioade de 3 – 6 luni, costurile sunt mari, dobanzile uriase.

in plus, pebalizarile microcreditelor sunt si ele foarte mari.

Atunci cand auzi de dobanzi de ordinul miilor %, este clar ca avem de-a face cu niste credite acordate pe termen scurt, ori linii de credit de tip revolving.

Creditele nebancare pe termen lung sunt mult mai avantajoase din punct de vedere al costurilor aferente.

In termeni de contabilitate, creditele pe termen lung sunt cele cu perioada de acordare mai mare de 5 ani.

Evident ca uneori ai nevoie de bani pentru 10 zile sau pentru o luna cel mult. Si atunci, nu te apuci sa te imprumuti pentru 60 de luni, doar pentru a-ti diminua costurile.

Insa, daca suma de care ai nevoie este una mai mare, merita sa iei in calcul credite nebancare pe termen lung.

Institutiile nebancare care acorda astfel de credite sunt trecute prin filtrul BNR, deci totul este legal, verificat si monitorizat. Am facut aceasta paranteza in ideea ca sunt unele persoane care se codesc sa acceseze credite de la IFN pentru ca nu cred ca sunt institutii de incredere precum bancile.

Pe ce perioade de timp se acorda creditele mari?

Astfel de credite mari de la IFN se pot acorda si pe 30 de ani, in cazul produselor garantate.

Limita de acordare pentru creditele de consum este de 5 ani, indiferent de institutia careia i te adresezi.

Cum spuneam anterior, un credit contractat pe perioada mai mare de timp are avantajul de a-ti oferi rate mai mici. Asta nu inseamna ca o indatorare pe termen foarte lung este intotdeauna de bun augur.

Ganditi-va cum ar fi sa vi se modifice salariul brusc, ori si mai rau, sa fiti concediat. Ce veti face in continuare cu creditul?

Creditele mari se acorda in functie de tipul de credit. Daca e vorba de credite de consum, limita de e de maxim 5 ani, deci nu mai avem ce discuta in acest sens.

credite nebancare pe termen lung

Daca intrat in grupa de credite acordate cu garantii acolo putem vorbi de intervale mai mari de acordare, de 25, 30 de ani.

Iar in categoria ipotecare, nu sunt doar cele acordate pentru achizitia unei locuinte, sunt si cele prin care poti sa-ti renovezi un apartament, de exemplu.

Cum obtin credite nebancare pe 5 ani?

Va spuneam la inceput ca fiind vorba de credite de la IFN, conditiile de accesare sunt mai blande decat ceea ce ofera bancile.

Iata de ce, solicitarea unui astfel de imprumut se poate face deosebit de usor. In principiu, poti aplica online, prin telefon, ori chiar prin SMS. Unele IFN-uri ofera si serivicii de genul celor de gestionare a creditelor la domiciliul clientului (cum sunt cei de la Provident, de exemplu).

In urma evolutiilor tehnologice, si procesul de acordare a creditelor s-a imbunatatit. Ca sa nu mai spunem ca unele societati financiare si-au lansat aplicatii proprii pentru smartphone prin care clientii lor pot solicita mult mai simplu un credit.

Dar, sa revenim la ceea ce ne intereseaza, si anume la procesul de accesare propriu-zis.

Ei bine, iata si care sunt pasii obtinerii unui credit nebancar pe termen lung:

  • aplici prin unul din modurile enumerate anterior
  • incarci documentele solicitate online
  • astepti aprobarea creditului
  • daca ti se aproba imprumutul, banii iti vor fi livrati in contul bancar. m

Care sunt criteriile de eligibilitate pentru creditele mari?

In primul rand este bine sa stiti ca, indiferent de creditul accesat si de perioada de accesare, institutiile financiare impun limite de varsta. Daca nu ai 18 ani, poti sa ceri si 1 leu de la banca ori IFN, nu-l vei primi.

Cand vine vorba de obtinerea de imprumuturi mari, este esential sa intelegeti criteriile de eligibilitate implicate. Indiferent daca doriti sa incepeti o noua afacere, sa cumparati o proprietate sau sa finantati un proiect major, cunoasterea cerintelor pentru obtinerea unui credit substantial este cruciala.

Cele mai importante criterii care sunt luate in calcul pentru determinarea scoringului de client sunt urmatoarele:

Istoricul de creditare

Unul dintre factorii importanti care se iau in calcul la verificarea eligibilitatii este istoricul de creditare. Bancile si IFN-urile care vor analiza modul in care v-ati gestionat datoriile anterioare, vor considera acest parametru cu ponderi variate.

Insa, cu siguranta, el are o pondere mare in calcul si cantaresti uneori in mod decisiv la aprobarea unui credit. Istoricul slab ne face de multe ori sa fim respinsi la creditare. Si de multe ori, cand ramanem in urma cu ratele si cautam sa refinantam credite cu istoric negativ ne indreptam atentia catre IFN-uri, singurele care mai accepta astfel de situatii.

Capacitatea de rambursare

Un alt criteriu importat este capacitatea de rambursare. Creditorii vor analiza veniturile actuale si gradul de indatorare pentru a stabili eligibilitatea voastra pentur un credit cu valoare mare. Cu cat aveti resurse materiale mai importante, cu atat aveti mai multe sanse de a obtine un astfel de credit.

Tipul imprumutului

Scopul imprumutului poate influenta eligibilitatea voastra pentru un credit mare. Unele tipuri de credite sunt mai greu de obtinut decat altele, in functie de riscul asociat si de politica institutiilor financiare.

Spre exemplu, imprumuturile pentru investitii imobiliare sunt mai dificil de accesat decat creditele de nevoi personale. E bine sa fiti pregatiti sa explicati scopul imprumutului si sa alegeti produsul corespunzator nevoilor voastre.

Vechimea in munca

Si acest factor este unul hotarator din start in privinta declararii eligibilitatii. Majoritatea bancilor solicita sa ai cel putin 3 luni vechime in munca la ultimul angajator (in unele cazuri chiar 6 luni) si 12 luni vechime totala in munca. IFN-urile sunt mai tolerante si din punct de vedere al solicitarilor de vechime.

Unele dintre ele merg pe minim minimorum, cum sunt cei de la Credius care pretind sa ai macar o luna vechime in munca. Insa, in marea majoritate a cazurilor se solicita o vechime de minim 3 luni la locul actual de munca.

Chiar daca mai exista si persoane care cauta sa se imprumute fara loc de munca, uneori se lovesc de imposibilitatea de a fi acceptati la creditare pentru ca nu intrunesc conditiile.

Prim urmare, creditele nebancare pe 5 ani sau mai mult sunt produse potrivite atunci cand avem nevoie de sume mai mari de bani si cand nu dorim sa platim rate prea mari.

E bine de retinut totusi ca riscurile asociate unor astfel de credite pe termen lung sunt mai ridicate, avand in vedere perioadele mari pe care trebuie sa ne asiguram ca vom putea plati ratele.

Daca ar fi sa ne gandim la niste dezavantaje ale creditelor nebancare pe termen lung, unul dintre ele ar putea fi lipsa de predictibilitate, valabila de altfel in cazul tuturor creditelor acordate pe perioade mari de timp.

Apoi, ar mai putea fi, in cazul creditelor acordate cu garantii si posibilitatea de a pierde bunul cu care ai garantat imprumutul, daca ajungi in imposibilitatea de a-ti achita ratele.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies