Care este varsta minima pentru a face un card?

Last update: octombrie 11, 2021

Fiecare banca are propriile politici privitoare la emiterea unui card de debit ori de credit, varsta minima variind de la institutie la institutie.

Varsta minima pentru un card de debit ori de credit

Vrei sa stii care este varsta minima de la care poti beneficia de un card de debit ori de credit? Iata cateva optiuni pe care le ai.

Sunt banci care ofera posibilitatea deschiderii unui card de debit de la varsta de 14 ani.

In cazul minorilor cu varsta mai mica de 14 ani, acestia pot avea conturi conturile deschise pe numele reprezentantului legal.

Se considera ca acesti copii cu varsta de pana la 14 ani nu au capacitatea de a se reprezenta singuri si este necesar un reprezentant legal.

Pentru tinerii cu varsta intre 14 si 18 ani, exista o capacitate restransa de exercitiu, insa si in acest caz actele juridice este nevoie a fi consimtite de reprezentatii legali.

O banca poate emite un card de debit cu cont atasat si minorului ce a implinit 14 ani, daca reprezentantul legal este de acord.

Pentru restul cardurilor trebuie sa ai o varsta de cel putin 18 ani.

Spre exemplu pentru un cont paypal ai nevoie de Visa, iar acest card se emite persoanelor cu varsta de peste 18 ani.

Exista banci care fac exceptie de la regula?

Sunt unele banci care au in portofoliu si carduri pentru copii, insa toate aceste carduri pentru minori trebuiesc incuviintate de parinti.

Spre exemplu, KIdCont-ul de la Banca Transilvania se poate deschide pentru copilul tau, cu conditia sa depui in cont o suma minima de 500 de lei, ori 100 de euro.

Citeste si  Ce asteptari avem de la 2022?

Acest KidCont de la BT poate fi deschis si de acasa, folosind contul Neo al copilului.

Exista si un bonus de care dispui, daca depui anual cel putin 500 de lei ori 120 de euro, si nu retragi bani, poti primi un bonus in cuantum echivalent al dobanzii lunare.

economii pentru copii

Acest KidCont nu are comision de deschidere si intra in categoria conturilor garantate prin Fondul de garantare a depozitelor Bancare, in limita celor 100.000 euro pentru fiecare deponent in parte.

Alte oferte bancare cu posibilitatea de deschdidere conturi minori: Alpha Bank, BRD (contul de economii pentru copii), ING (tot un cont de economii pentru copii cu dobanda avantajoasa si bonus trimestrial), BCR (contul BCR pentru adolescenti), CEC Bank (depozit pentru copii 100% onliner, cu dobanda fixa), UniCredit (campanie Junior – cont curent GeniusCont Junior in lei cu un card de debit atasat), OTP Bank (cont Junior Start) etc.

Ce alte posibilitati mai sunt?

Mai exista si alte optiuni in afara celor bancare.

Spre exemplu, Cardul Revolut este disponobil doar persoanelor cu varsta de peste 18 ani.

Insa, pentru copiii cu varsta intre 7 si 17 ani exista Revolut Junior.

Acest Junior Revolut este un cont special creat pentru copii controlat de reprezentantii legali.

Cu un astfel de ajutor, parintii il pot invata pe cel mic lucruri sanatoase despre economisirea banilor.

Copiii pot invata cum sa economiseasca si cum sa cheltuiasca moderat, cum sa-si urmareasca banii, cum sa-si sporeasca cunostintele financiare.

Prin Revolut Kids cei mici se pot bucara si de recomense atunci cand isi indeplinesc obiectivele.

Poti sa-ti setezi cateva obiective cu copilul tai si sa-l motivezi astfel sa le urmeze.

Citeste si  Creste creditarea in Romania in 2022?

Acest Junior Kids poate fi accesat chiar si daca nu ai acces la un spartphone. Insa, ar fi indicat sa existe un smartphone si un app instalat, astfel incat cel mic sa poata urmari balanta de cheltuieli si de economisiri.

O alto posibilitatea oferita copiilor este cea de la BRK Financial Group – care ofera posibilitatea deschiderii unui cont de investitii la bursa pentru copii. Deschizand un astfel de cont pentru copilul tau minor, contribui practic la independenta financiara a acestuia de mai tarziu.

Beneficiile utilizarii cardurilor bancare de la varste fragede

Fiecare banca la care am indentificat astfel de oferte de carduri de debit pentru varste mai mici de 18 ani, ne informeaza asupra felului pozitiv in care cei mici pot sa priveasca o astfel de operatiune.

Nu este momentul sa ne intrebam de ce economisim, pentru ca cu siguranta voi ca parinti ati inteles cat de bine este sa ai uneori o suma de bani tamponi pe care sa o poti folosi in disperare de cauza.

Pentru ca orice operatiunie se face cu acordul reprezentantului legal, nu exista riscuri.

De asemenea, copilul tau invata sa-si dramuiasca economiile, sa fie mai intelept cu banii, sa fie mai putin cheltuitor.

Plus de asta, copiii pot primi informatii importante care sa-i ajute sa-si dezvolte o baza financiara solida inca de mici.

Beneficii:

  • nu sunt riscuri de pierdere ori de furt
  • beneficiezi de un control bun prin intemediul aplicatiilor mobile
  • parintii sau reprezentantii legali pot controla usor operatiunile
  • astfel de carduri ofera bonusuri; ati observat ca ambele exemple date de noi mai sus vin si cu bonusuri
  • si nu in ultimul rand, tinerii pot invata metode de gestionare a banilor mult mai usor de asimilat in acest mod practic.
Citeste si  Cardul de Credit Apple - un instrument inovator

Despre contul Junior Centenar

In alta ordine de idei, sa nu uitam ca la Trezorerie, s-au deschis conturi pentru fiecare minor roman. Si la fiecare inceput de ani, se deschid altele noi.

Aceasta initiativa a inceput in 2019, cand printr-o ordonanta de urgenta au fost deschise 4,17 milioane de conturi deschise in trezorerie minorilor din tara. Exista si un ordin 9/75/4/2019 din 16 ianuarie 2019 pentru aplicarea normelor de aplicare pentru ordonanta amintita.

La Trezorerie s-au deschis conturi individuale de exonomii Junior Centenar.

Conturile au fost deschise automat.

Cei care au beneficiat de contul Junior Centenar au fost copiii cu varsta mai mica de 18 ani cu cetatenie romana.

Cu un cont Junior Centenar poti sa depui bani prin virament, prin mandat postal ori in numerar, poti sa platesti cheltuieli de sanatate, poti sa achiti cheltuieli medico-sociale.

Avantaje:

  • dobanda de 3% pe an
  • prima de stat in valoare de 600 de lei anual pana la implinirea varstei de 18 ani, cu conditia ca suma depusa in cont sa fie de cel putin 1200 lei
  • nu se impoziteaza nici dobanda si nici prima de stat.

Retragerile se efectueaza doar de catre parinti si de catre rezprezentantii legali.

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies