Care e diferenta dintre un card de credit si unul de debit?

Desi cardurile de credit si de debit sunt omniprezente in sistemul bancar modern, functiile si implicatiile lor difera semnificativ.

Aceste doua componente fundamentale ale finantelor personale, cardul de credit si de debit, ar trebui sa fie foarte bine intelese, sa le cunoastem complexitatile si sa clarificam diferentele.

Doar cu decizii financiare informate putem sa ducem o viata echilibrata din punct de vedere financiar.

Ce sunt cardurile de credit?

E bine de inteles inca de la inceput ca atunci cand vorbim de carduri de credit ne referim la niste instrumente financiare deosebit de utile in zilele noastre.

Prin urmare, cardul de credit este un instrument financiar emis de banci si alte institutii financiare, care permit titularului sa faca cumparaturi si sa efectueze tranzactii.

Altfel spus, un card de credit iiti da accesul la o linie de credit preaprobata, pe care o poti utila pentru a face varii achizitii.

Iata cate dintre caracteristicile sale de baza:

 • linie de credit – fiecare card are o limita de credit, adica suma maxima pe care o poti avea la dispozitie pentru a o cheltu. Aceasta suma se stabileste de catre banca emitenta si depinde de venitul si istoricul de credit al titularului contului.
 • dobanda – daca nu rambursezi suma cheltuita intr-o anumita perioada, va trebuie sa platesti dobanda. Aceasta poate fi uneori destul de mare, de aceea este bine sa intelegi si sa incerci sa eviti dobanda platind suma integrala la sfarsitul fiecarei luni.
 • perioada de gratie – este un interval de timp in care poti plati suma imprumutata fara sa ti se solicite dobanda. Perioada de gratie poate varia intre 20 si 55 de zile de la data efectuarii tranzactiei.
 • taxe si comisioane – cardurile de credit pot sa presupuna si alte costuri precum comisioanele anuale, taxele de retragere de la bancomat ori taxele aferente tranzactiilor interantionale.
 • beneficii – multe dintre cardurile de credit pot veni cu varii recomanse: cashback, asigurare de calatorii, asigurare pentru cumparaturi, promotii speciale.

Pana la urma, cel mai important este sa fii responsabil si sa folosesti cardurile de credit cumpatat, dar si mai ales sa nu uiti sa rambursezi la timp pentru a evita acumularea datoriilor si probleme financiare.

Ce sunt cardurile de debit?

Cardurile de debit sunt si ele instrumente financiare emise de banci ori alte institutii care permit accesarea fondurilor disponibile din contul tau bancar.

Practic, cardul de debit iti facilitatea accesul la propiile fonduri din banca, nu te imprumuta.

Aceste carduri sunt legate de contul bancar al titularului si ele permit utilizatorului sa efectueze achizitii directe din banii disponibili in cont fara a acumula datorii.

Aceste instrumene de plata pot fi folosite pentru a efectua plati recurente, pentru a face cumparaturi online ori din magazine, pentru a scoate bani cash de la bancomat etc.

Titularii pot urmari platile si le pot autoriza in prealabil. Este o metoda comoda si sigura de gestionare a banilor.

Iata si cateva caracteristici ale lor care le fac populare si convenabile pentru utilzatori:

 • acces rapid la fonduri – daca vrei sa efectuezi o tranzactie, banii sunt imediat dedusi din soldul contului.
 • utilizare usoare – pot fi folosite la achizitii din magazine, restaurante , online dar si pentru retragere de la bancomat.
 • siguranta – ele vin echipate cu masuri de securitate, cum ar fi PIN-ul (Personal Identification Numbers) necesar pentru a efectua tranzactii.
 • plati recuerente – se pot folosi pentru plata facturilor de utilati si a abonamentelor.
 • monitorizarea cheltuielilor – toate tranzactiile fectuate cu cardul de debit sunt inregistrate in extrasele de cont, astfel se faciliteaza monitorizarea si gestionarea mai buna a bugetului.
 • transferuri si plati online – ele pot fi folosite pentru a efectua transferuri de plati online, facilitand tranzactiile electronice.

Diferenta dintre cardul de credit si cardul de debit

Iata cateva dintre cele mai importante diferente ale acestor carduri:

 1. Sursa de Fonduri

Cardurile de Credit: Fondurile sunt practic un imprumut pe termen scurt oferit de emitent.

Cardurile de Debit: Tranzactiile acceseaza direct soldul existent din contul tau bancar.

Din acest motiv exista aici o diferenta majora intre persoanele care pot detine astfel de carduri. Spre exemplu, carduri de debit pot detine si minorii sub tutela reprezentantului legal, pe cand cardurile de credit au limita minima impusa de varsta de peste 18, 20 ori 22 de ani.

Varsta minima la care poti accesa un card de debit poate fi si de 10 (solutie ING Bank) – 14 ani (solutie Banca Transilvania).

 1. Protectia impotriva depasirii limitei de credit

Cardurile de Credit: Ofera protectie impotriva depasirii limitei de credit, acoperind cheltuielile chiar si daca depasesti limita.

Cardurile de Debit: De obicei, nu ofera protectie impotriva depasirii limitei, prevenind astfel cheltuieli excesive.

 1. Impactul asupra scorului de credit

Cardurile de Credit: Utilizarea responsabila poate imbunatai scorul de credit, reflectand pozitiv credibilitatea ta financiara.

Cardurile de Debit: Tranzactiile nu influenteaza scorul de credit deoarece implica propriile tale fonduri.

 1. Ratele de Dobanda

Cardurile de Credit: Implica dobanzi daca soldul nu este platit integral, facandu-le mai costisitoare daca nu sunt gestionate in mod intelept.

Cardurile de Debit: Nu se percep dobanzi deoarece folosesti propriii bani.

Este clar ca diferenta dintre cardurile de credit si cele de debit este una importanta si are impact asupra felului in care oamenii gestioneaza banii si fac tranzactii financiare.

Insa, ambele tipuri de carduri sunt folositoare si e bine sa invatam sa le folosim cu chibzuinta.

Pe de o parte, cardurile de credit ofera flexibilitate in cheltuirea banilor, dar presupune exista unei responsabilitati financiare pentru a evita dobabzile si datoriile.

Pe de alta parte, cardurile de debit ofera siguranta si control asupra cheltuielilor, deoarece utilizeaza banii proprii ai titularului.

Alegerea dintre cele doua tipuri de carduri depinde de nevoile si comportamentul financiar al fiecarei persoane.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies