Banii si bancile in istorie: evolutie, transformari
Oamenii au fost mereu preocupati de a schimba intre ei bunuri si servicii, aceste schimburi efectuandu-se la inceput in natura si purtand numele de troc.
De-a lungul timpului, anumite produse cu valoare intrinseca au inceput sa devina produse etalon, prin care se puteau achiztiona alte bunuri de consum mai larg.
In consecinta, nevoia i-a determinat pe oameni sa gaseasca o unealta de schimb, un etalon potrivit pentru aceste opratiuni.
Banii au aparut in secolul X inainte de Hristos, in China, iar in Europa, acestia au aparut un pic mai tarziu, in secolele VII-VI inainte de Hristos.
In Romania au circulat inca de la inceputul existente banilor pe aceste teritorii, niste monede greco-macedonene, in fapt niste drahme de argint.
Primii bani autohtoni au fost realizati in preajma anului 300 inainte de Hristos, acestia semanau cu drahmele grecesti, insa aveau simboluri locale.
Banii erau realizati de conducatori, purtand de altfel si insemnele acestora. La inceputuri, banii luau forme ciudate, forme de sageti, nelel lingouri, etc.
Aparitia banilor a condus in mod firesc la aparitia unor institutii care sa-i gestioneze, acestea impunandu-se sub denumirea de banci.
Bancile au aparut odata cu aparitia monedelor metalice.
Dupa unii specialisti, aparitia bancilor este strict legata de nevoia oamenilor de a economisii, de a acumula depozitie temporare si de a oferi imprumuturi.
Ne amintim din istorie cum Roma antica traia pe datori, bani furnizati de orasele bogate care aveau renumele de creditori.
Bancile sunt in definitiv aparute ca un necesar al intermedierii intre cei ce aveau resurse si cei ce si le doreau.
In legislatia romaneasca actuala, banca este definita ca o entitate care desfasoara activitate de creditare si care desfasoara activitati de atragere de depozitie.
Bancile mai sunt vazute si din perspectiva mijlocirii platilor intre titularul unui cont si titularul altui cont. Bancile de virament au aparut prima data in prasele republica italiene: Venetia, Genova si Amsterdam, hamburg, etc.
In Romania prima banca de virament a luat nastere in anul 1857 si purta numele de Banca Nationala a Moldovei.
Bancile centrale au aparut mult mai tarziu in Europa, ele luand astere prin transformarile unor banci comerciale. Prima banca centrala europeana a fost Banca Regala Suedeza, aparuta in anul 1656. Aceasta banca a dat faliment intr-un timp record, datorita unui val de emisiuni fara acoperire.
Bancile au evoluat in timp, ele fiind considerate adevarate locomotive economice.
Fiecare banca care si-a construit un sistem bancar solid a cunoscut in timp o dezvoltare economica remarcabila.