Bancile ofera credite doar cu buletinul in 2020. Afla care sunt conditiile de indeplinit

Last update: ianuarie 13, 2020

In ciuda scaderii gradului de indatorare, bancile ofera in 2020 credite doar cu buletinul in cuantum mai ridicat

Chiar daca a scazut gradul de indatorare de la 1 ianuarie 2019, bancile acorda in acest an credite doar cu buletinul (pentru ca nu mai solicita adeverinta de venit, cartea de identitate fiind singurul act solicitat) in cuantum mai ridicat.

De ce se intampla asta? Pentru ca incepand de anul trecut gradul de indatorare se calculeaza diferit, in sensul in care, din veniturile obtinute nu se mai scad cheltuieleile curente.

Cu toate ca gradul de indatorare s-a plafonat la 40% din venitul net, creditele acordate de banci pot creste, pentru ca, din venitul luat in calcul la stabilirea gradului de indatorare nu se mai scad cheltuielile de subzistenta ca pana acum.

Specialistii ne atrag atentia sa nu ne indatoram excesiv, mai ales in privinta creditelor rapide acordate pe termen scurt, cu dobanda mare. Dobanzile sunt in usoara crestere si in acest an.

In ciuda a ceea ce se credea in piata ca, odata cu limitarea gradului de indatorare vor scadea volumul creditelor acordate, se pare ca acest artificiu de calcul al venitului ce se ia in calcul la stabilitarea gradului de indatorare, de a nu tine cont de cheltuielile de subzistenta, lasa o portita libera bancilor. Astfel, venitul calculat pentru membru de familie va fi mai mare, daca nu se tine cont de cheltuielile de subzistenta.

Limitarea gradului de indatorare va afecta destul de tare acordarea creditelor de consum, inclusiv pietele de desfacere pentru electronice, electrocasnice, produse IT, etc. Creditele imobiliare nu vor fi prea mult afectate pentru ca scaderea gradului de indatorare la aceste produse financiare nu este atat de insemnata (de la 50-55 s-a ajuns la 40% in prezent gradul de indatorare pentru creditele imobiliare).

Citeste si  Cati bani poti imprumuta de la banci fara garantii?

Daca va intrebati in ce conditii ne vom imprumuta in 2020, raspunsul este acela ca nu vor fi schimbari majore deocamdata. Vom vedea si cum vor primi bancile noile taxe si cum vor fi ele ‘impartite’ cu clientii.

Limitarea gradului de indatorare va conta, dar nu foarte multe. Taxa pe lacomie isi va spune si ea cuvantul. Taxa de lacomie calculata ca procent in functie de ROBOR-ul trimiestrial va afecta bancile si prin extensie clientii acestora. Va fi mai greu sa accesam credite bancare, vor scadea probabil si dobanzile la dezpotie, iar dobanzile cu siguranta vor creste.

In 2019, Prima Casa a suferit diminuari de fonduri, scazand cu 25% mai putine fonduri decat in 2018.

Creditele de refinantare in 2020 nu vor fi afectate de limitarea gradului de indatorare, aceste produse fiind singurele excesptate de la noile cerinte pentru gradul de indatorare.

In prezent, in privinta gradului de indatorare pentru creditele bancare, situatia este cam asa: gradul mediu de indatorare se invarte in jurul procentului de 47% pentru creditele ipotecare si de cca 40% pentru creditele de consum. Nu stam rau, dar nici foarte bine.

Exista banci care vor acorda si in 2020 credite doar cu buletinul. Evident, aceasta afirmatie trebuie insotita de o alta care sa specifice ca bancile au incheiat acorduri cu ANAF de verificare a veniturilor clientilor, astfel incat, acestea nu mai solicita adeverinta de venit, ci acordul clientilor de verificare a bazei de date ANAF.

Majoritatea bancilor au incheiat acorduri cu ANAF de interogare a veniturilor. In ultimul an chiar si o parte dintre IFN-uri a trecut la interogarea ventiurlor clientilor prin intermediul ANAF.

Citeste si  Bank of China a venit la Bucuresti!

Daca acum cativa ani in urma nu se putea discuta de credite bancare fara adeverinta de venit, astazi aceasta cerinta deveine din ce in ce mai rara.

Iata si cateva dintre ofertele de credite bancare ce se acorda doar cu buletinul, fara adeverinta de venit. Totusi, trebuie sa fii de acord cu interogarea la ANAF pentru veniturile tale, in cazul in care le ai.

Pentru obtinerea unui credit de nevoi personale doar cu buletinul de la banca, trebuie sa indeplinesti niste conditii esentiale (minime de eligibilitate):

  • sa fii ceatean roman, salariat (majoritatea bancilor solicita vechime minima in munca, diferita de la banca la banca), ori pensionar
  • sa indeplinesti conditiile de varsta impuse de fiecare banca in parte
  • sa ai venituri inregistrate la ANAF (daca nu ai inregistrate la ANAF, poti aduce tu o dovada de venit – adeverinta de venit, adeverinta de salariu, etc.)
  • sa ai un grad de indatorare care sa-ti permita sa imprumuti suma dorita de bani
  • sa nu fii inscris in Biroul de Credite cu restante (unele banci si-au nuantat aceasta pozitie, in se sensul in care banca va analiza fiecare caz in parte, iar daca datoria care te-a bagat in Biroul de Credit nu a fost mare si intre timp ti-ai achitat-o, exista posibilitatea sa primesti totusi un credit).

De regula, cei ce nu se considera eligibili pentru un credit bancar, apeleaza la IFN-uri. Noi te sfatuim totusi sa nu te autoevaluezi, mai bine fa o incercare la banca inainte de a lua o decizie. Vezi intai care este pozitia bancii fata de situatia ta, si apoi fa o alegere.

Citeste si  Cum accesezi un credit online de la Libra Bank?

Daca totusi te gasesti intr-o situatie financiara dificila care nu mai suporta amanare, poti opta pentru un credit rapid nebancar. Daca ai nevoie de o suma mai mare de bani, apeleaza intai la banca, cu siguranta aceeasta ar fi alegerea corecta. Costurile creditelor bancare sunt inca mici comparativ cu cele ale produselor nebancare.

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies