Amanetul: imprumutul instant. Cum functioneaza?

Imprumutul instant de la Casele de Amanet iti poate rezolva o situatie financiara complicata. E nevoie de un bun de valoare pentru a-l lasa drept gaj.

Casele de Amanet pot fi o alternativa la creditele oferite de banci si IFN-uri. Conditia care se pune in acest caz pentur a obtine un imprumut este sa detii un bun de valoare.

Despre Casele de Amanet

O Casa de Amanet va poate oferi un imprumut fara sa va ceara in schimb informatii despre venit, despre trecutul de creditare, despre scoring, vechime in munca.

Poti imprumuta o suma de bani in schimbul unui obiect de valoare pe care il vei lasa drept garantie la Casa de Amanet.

Unii privesc Casa de Amanet ca pe o forma de ajutor atunci cand esti disperat sa faci rost de bani si nu te incadrezi la banci ori la IFN. D

Toti putem avea momente dificile din punct de vedere financiar, nu este nimic rusinos in asta. Important e sa stim sa depasim aceste momente si sa ne restabilizam financiar.

IN ultimii ani s-au inmultit vizibil Casele de Amanet in Romania.

In 2023 sunt multe Case de Amanet inregistrate la Banca Nationala, mai precis 3243, ultima fiind inscrisa in registrul de evidenta BNR in decembrie 2021. Casele de Amanet se regasesc in Registrul de Evidenta al BNR si nu se supun acelorasi rigori precum IFN-urile aflate in Registurl General ori cel Special, pentru care BNR realizeaza monitorizarea instutiilor.

Multe persoane care nu se califica pentru creditele bancare ori nebancare se indreapta catre amanet pentru a obtine suma dorita de bani.

Nu degeaba Casele de Amanet s-au inmultit semnificativ in ultimii ani.

De regula la aceasta forma de imprumut rapid instant apeleaza persoane cu venituri mici, someri, pensionari, cei care nu indeplinesc conditiile de eligibilitate impuse de banci.

Casa de Amanet nu iti cere dovezi de eligibilitate, nici nu te intreaba de scoringul din BC, nu-ti cere sa ai un anume venit, o anume vechime ori un anumit tip de contract de munca.

Ca sa apelezi la amanet trebuie sa ai un bun de valoare pe care sa-l lasi drept gaj, in schimbul caruia sa obtii o suma de bani, echivalenta unui procent din bunul amanetat.

Avantaje si dezavantaje Case de Amanet

Si la amanet exista avantaje si dezavantaje, depinde de mai multi factori.

imprumut amanet

Avantaje

 • procesul este simplu, fara batai de cap
 • ai nevoie doar de buletin
 • nu trebuie sa astepti sa ti se verifice dosarul de credit
 • astepti sa ti se evalueze bunul, lucru ce se intampla pe loc de cele mai multe ori
 • semnezi rapid contractul si pleci acasa cu banii
 • nu ti se cer conditiile de eligibilitate minime impuse de banci

Dezavantaje

 • te costa mai mult decat la banca
 • comisionul perceput este ridicat
 • perioada de incheiere a contractului este mica
 • daca rambursezi anticipat, s-ar putea sa nu ti se rambursezi intregul comision ramas.

Cine poate apela la amanet?

Pentru ca nu exista impuneri legate de eligibilitate, aproape oricine detine un bun de valoare poate sa solicite un imprumut amanet.

Exista totusi persoane care apeleaza frecvent la amanet, printre ei numarandu-se:

 • persoane care nu se descurca cu propriul buget, nu stiu sa-l administreze corespunzator, nu fac economii, cheltuie anapoda fara reguli stricte.
 • tinerii care obtin diverse obiecte din varii surse. Din fericire amanetul nu accepta persoane decat intre anumite limite de varste, iar bunurile sunt verificate in privinta proprietatii.
 • someri, pensionari, cei cu venituri reduse.

In comparatie cu o banca, amanetul iti ofera un imprumut rapid aproape instant, lansand la o parte timpul alocat evaluarii. Evaluarea poate sa dureze, depinde de bunul pe care doresti sa-l amanetezi si imprumutul dorit.

In cazul tablourilor, de exemplu, evaluarile sunt mai stricte si sunt chemati specilisti, deci poate fi un proces de durata.

Poti sa amanetezi aproape orice: bijuterii, telefoane, tablete, laptopuri, antichitati, ceasuri, tablouri, masini, biciclete etc.

Partea frumoasa este ca la amanet nu trebuie sa ai vechime 3 luni la ultimul angajat si nici loc de munca stabil. De asemenea, nimeni nu consulta Biroul de Credit.

Cat te costa si pe ce perioada poti imprumuta?

Multe Case de Amanet percep un comision variabil intre 0,5 si 1% pe zi pentru imprumuturile oferite. Cele mai multe imprumuturi se fac in urma amanetarii aurului.

Fiecare Casa de Amanet are conditiile sale proprii in privinta comisioanelor practicate. Inainte de a alege, trebuie sa compari aceste comisioane, astfel incat imprumutul sa fie in avantajul tau.
E bine de avut in vedere si perioada de rambursare, in acest caz e util sa poti prelungi contractul in cazul in care vei avea probleme cu achitarea la timp a sumelor datorate.

Contractul la amanet poate fi reinnoit, daca trec cele 30 de zile si nu poti sa rambursezi suma de bani imprumutata. Conditia este sa achiti comisionul acumulat pana la acea data.

Fireste ca, daca nu resuesti sa achiti imprumutul pana la urma, vei pierde bunul amanetat. De aceea specialistii ne recomanda sa prelungim pe cat posibil perioada contractuala, astfel incat sa avem loc de manvra in cazul in care nu dispunem de sumele necesare de bani pentru a ne plati datoria.

Sunt si Case de Amanet carre acorda clientilor diferite perioade de gratie, timp in care produsul amanetat nu este vandut, chiar daca a expirat contractul si nu ai rambursat la timp.

Ce trebuie sa stii inainte de a apela la o Casa de Amanet?

 • valoarea bunului pe care doresti sa-l lasi gaj
 • in cat timp poti rambursa banii
 • care este cea mai avantajoasa oferta din piata (casa care ofera cel mai mic comision)
 • exista perioade de gratie la institutia careia i te adresezi
 • conditiile in care se poate prelungi contractul
 • care sunt consecintele in caz de nerepsectare a contractului
 • cum poti sa-ti recuperezi bunurile amanetate.

Amanetul poate fi o buna sansa pentru o persoana aflata intr-o dificultate financiara de scurta durata. Este important sa retineti ca aceasta modalitate de obtinere a unei sume de bani este una extrem de rapida, de aceea si produsul oferit de Casele de Amanet este catalogat drept un imprumut instant.

Totusi, retineti ca un astfel de imprumut rapid este unul destul de scump, deci nu va incurajam sa-l accesati cu frecventa. E bine sa incercati o alta abordare asupra bugetului vostru, sa invatati sa economisiti mai bine, sa invatati sa cheltuiti mai chibzuit etc.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies