Ai o afacere si banca nu-ti da credit?

Daca esti refuzat de banca la acordarea unui imprumut, cum poti sa-ti finantezi altfel afacerea?

Daca ti-ai propus sa devii un antreprenor de succes, ai o idee buna de afaceri, insa, iti este greu sa obtii un imprumut de la banca pentru a porni la drum, poti apela la alternative de finantare.

Iata si cateva alternative de finantare la creditele bancare:

  • creditele de la IFN
  • gasirea unui om de afaceri dispus sa investeasca in ideea ta
  • apelarea la o casa de amanet, daca ai un bun de valoare pe care sa-l poti lasa drept gaj.

Solutia de la IFN

Exista solutii la problema ta, una dintre ele fiind finantarea de la societatile nebancare. Unele IFN-uri acorda credite si antreprenorilor, si firmelor mici si mijlocii, chiar si persoanelor fizice autorizate.

Este adevarat ca varianta obtinerii unui credit nebancar nu este deloc ieftina, insa, poate fi o optiune de luat in calcul, atata timp cat esti refuzat de banci.

Posibilitatile de finantare de la IFN sunt pe termen scurt ori mediu.

Creditele pe termen scurt sunt cele cu perioada de acordare pana intr-un an, cele pe termen mediu sunt intre 1 si 5 ani si cele pe termen lung cu acordari pe perioade mai mari de 5 ani.

In cazul creditelor de consum maximul perioadei de acordare este de 5 ani, indiferent de creditor, fie el banca ori IFN.

Printre IFN-urile care acorda credite persoanelor juridice, amintim aici: Credius (acorda credite pentru IMM-uri, RoCredit ofera de asemenea credite pentru persoane juridice – linie de credit, credite pe obiect, de trezorerie, pentru persoane fizice autorizate si asociatii familiale, de investitii, Vitas IFN este o alta societate care finanteaza afacerile mici si agricultorii. Simplu Credit ofera finantare pentru companii cu garantii imobiliare pentru IMM-uri, Mikro Kapital acorda imprumuturi pentru IMM-uri, etc.

Gasirea unui om de afaceri dispus sa-ti finanteze ideea de business

Aceasta solutie este una recomandata de specialisti, ea are si un nume in lumea finantezele se numeste identificarea unui business angel.

La un moment dat era si o emisiune TV prin care oameni cu idei care doreau sa-si inceapa o afacere, veneau si isi prezentau ideile in fata unor investitori renumiti, in speranta de a-i determina pe acestia din urma sa investeasca in ei. Oamenii de afaceri erau un fel de juriu care evalua ideile de afaceri si propunea, atunci cand doreau sa sustina o afacere, o suma de bani. Micul antreprenor putea sa fie de acord sau nu cu respectiva suma sugerata. Daca era de acord, cei doi pur si simpu incheiau o colaborare, daca nu, emisiunea continua. Pentru a-si prezenta idea de afaceri, omului i se cerea un plan de afaceri si un mic studiu, ori o prezentare a respectivei afaceri.

Ideea acelei emisiuni TV reprezinta in fapt o exemplificare a ceea ce se numeste business angel. Adica, un antreprenor de succes, un om cu bani, este dispus sa investeasca in ideea unui o care vrea sa porneasca o afacere.

Un astfel de om de afaceri investeste in idee, pur si simplu.

Un investitor, oricat de binevoitor ar fi, asteapta sa-si recupereze investitia in timp, de aceea ideea ta trebuie sa fie una de real succes, pentru a-l determina de la inceput sa investeasca.

Investitia in acest caz variaza de la caz la caz. Nu exista minim ori maxim. O afacere poate incepe cu cateva mii de lei, ori cu cateva sute de mii de lei.

Apelarea la o Casa de Amanet

In cazuri extreme poti apela la o astfel de solutie de finantare, cu conditia sa ai bun de valoare pe care sa-l lasi drept garantie. Printr-o asemenea finantare eluezi cumva sistemul, bazandu-te exclusiv pe tine si pe ceea ce detii tu in proprietate.

In Romania exista foarte multe Case de Amanet – in registrul BNR sunt inregistrate cateva mii, deci, aveti de unde alege.

In acest an (2020) multi isi pun speranta intr-o crestere a creditarii catre firme. Cei de la BNR au iesit chiar de la inceputul anului cu un discurs in aceasta directie.

Sperantele tuturor se indreapta catre banci si catre o sansa de crestere a creditarii. Ar inseamna un inceput de crestere economica bazat pe productivitate si mai putin pe consum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GDRP | T&C | Privacy | Cookies