Incepi o afacere noua ori iti cauti un job mai bun?
Ai incredere sa incepi o afacere noua, atunci cand cea veche a dat faliment? Te-ai gandit sa-ti cauti un serviciu mai bun dupa ce ai fost concediat?
Dezarmarea oamenilor in fata dezastrelor este una care ii impiedica sa isi revina relativ repede dupa un incident.
Precipitarea este principala cauza care nu ne lasa sa ne revenim dupa un eveniment nefericit. Ne grabil foarte tare sa revenim la starea de dinainte, fara sa luam in calcul toate optiunile, fara sa avem toate datele.
In majoritatea cazurilor, precipitarea ne duce la esec.
Increderea in fortele noastre si perseverenta, dublate de o rabdare de fier, pot face minuni dupa o astfel de intamplare.
Ai zice ca dupa ce ai dat un faliment rasunator, ai invatat ceva si cu siguranta urmatoarea afacere va fi mult mai solida, mai bine construita. Dar, ce te faci cand timpul te preseaza foarte mult, si in graba de a reusi, uiti si cei mai elementari pasi necesari in punerea pe picioare a unei afaceri?
Dupa ce ai fost concediat de la un serviciu bun, te-ai astepta sa-l obtii usor pe urmatorul, pentru ca ai experienta necesara, stii cum trebuie sa procedezi, lucrand in acelasi domeniu deja ti-ai facut cunostinte, ti-ai dezvoltat relatiile, iti cunosti concurenta.
Dar, graba de a obtine cat mai rapid un serviciu te face sa pari un incepator, uiti si ceea ce stiai, uiti ca stii lucruri, te concentrezi doar pe ideea de job.
Este usor sa dai sfaturi, din indiferent care pozitie. Este usor sa ii tratezi pe altii de sus, sa le spui cat de mult gresesc in anumite situatii. Dar, nu este deloc josnic sa o faci.
Cei din afara vad de multe ori mai bine ca tine, cel implicat, cum stau lucrurile.
Toti avem nevoie din cand in cand de o oglinda care sa ne arate, realist, cum suntem. Daca acea oglinda ne mai si trage de maneca cand suntem pe punctul de a comite greseli care ne-ar putea afecta iremiediabil viitorul, zic sa nu o hulim, sa o tinem aproape. Mai ales daca nu ne costa nimic.
Infrangerea ne face mai puternici, daca reusim sa ne ridicam demni, cu rabdare si sa perseveram in planurile noastre viitoare.
Cum facem sa devenim perseverenti?
- trebuie sa ne fixam un obiectiv realist pe care sa-l putem atinge si sa avem dorinta de a-l atinge
- sa avem un plan bine structurat si pe care suntem dispusi sa-l sustinem in mod continuu prin actiunile noastre
- sa fim deschisi la minte in privinta incurajarilor de orice fel si ermetici in privinta influentelor negative si descurajatoare (daca ne-am fixat o tinta, poate sa zica oricine orice ar zice ca am facut o alegere proasta, ne tinem de ea)
- alegeti cu grija prietenii care au incredere in tine si in planurile tale, este importat sa ai pe cineva aproape care sa te incurajeze sa-ti atingi obiectivele si sa iti urmezi planul stabilit.
Un aspect deloc de neglijat in tot acest proces de revigorare este sa va gasiti un stimul indeajuns de puternic cat sa va mobilizeze in fiecare clipa.
Ce stimuli poti folosi pentru reusita? Poti fi si pozitivi si negativi: iubirea, o prietenie deosebita, o legatura puternica cu mai multe persoane, dorinta de imbogatire, muzica, autosugestia, teama, frica de nereusita, persecutia, frustrarea etc.
Daca esti ingrijorat de diminuarea veniturilor, ia masurile necesare pentru redresare.
Fiecare functioneaza dupa un mecanic unic, de aceea orice individ reactioneaza la diversi stimuli. Voi suntem in masura sa-i cautati si sa-i gasiti. Cu siguranta ii stiti deja, trebuie doar sa fiti sincer cu voi insiva.
Orice sentiment negativ poate fi transformat intr-unul pozitiv daca ne cunoastem pe noi insine cu adevarat.
Gandesti pozitiv in orice imprejurare?
De exemplu, daca ne stim invidiosi pe succesul altuia, nu este nicio problema daca transformam aceasta invidie intr-o dorinta arzatoarea de a-i depasi.
Atata timp cat temerile noastre nu se transpun in actiuni care sa-i afecteze in mod direct pe altii, putem sa le folosim pentru a ne ajuta pe noi insine.
Ai incredere ca vei incepe o afacere noua si vei reusi. Fa-ti intai lectiile, analizeaza-ti cu sinceritate greselile, pune-le pe hartie, vezi ce puteai face altfel, vei cum puteai evita anumite actiuni, schimba profilul daca nu este unul de succes. Dar, nu renunta! Ia-o de la capat, fii increzator si totul va fi bine.
Ai ramas somer si iti cauti un job nou? Ti-e teama ca vei fi criticat? Ti-e teama ca ai imbatranit? Lasa la o parte toate aceste temereri, fii increzator in tine, in ceea ce esti, in ceea ce stii, fa-ti bine lectiile si prezinta-te la interviu ca un invingator, nu ca un invins.
Inainte de orice interviu, analizeaza la sange firma careia i te adresezi pentru un serviciu.
Nu neglija deloc concurenta. Ia-ti timpul necesar pentru a aduna informatii despre aceste firme, pune-le pe hartie, fa-ti o prezentare cu ele.
Fii sincer fata de tine, angajeaza-te fictiv si incerca sa vezi ce imbunatatiri poti aduce la locul de munca ravnit. Scrie aceste amanunte intr-o fisa de prezentare, memoreaza-le pentru interviu.
Mergi pregatit ca si cum te indrepti catre iubita/iubit, nu catre un interviu pentru un job. Fii relaxat, dar nu foarte relaxat, pentru ca prea multa relaxare poate insemna pentru intervievator semne de indolenta.
Continut
Stiti cumva daca exista in derulare vreun program pe fonduri UE pentru afaceri noi?
As vrea sa incep o afacere in Romania. Am lucrat cativa ani in strainantate si as vrea sa ma intorc sa deschid o afacere. Ma puteti sfatui la ce banca sa apelezi pentru a obtine un imprumut?