1, 2, 3, start firma! Cat costa? Cat dureaza?

Vrei sa stii cum sa deschizi o firma? Ai nevoie de multa determinare si perseverenta, dar si de cunostinte solide in ceea ce priveste actele necesare si pasii de urmat. In acest articol, vom explica tot ceea ce trebuie sa stii despre aceasta procedura.

  1. Alegeti tipul de companie Primul pas in deschiderea unei firme este de a decide tipul de companie pe care doriti sa o infiintati. Exista diferite forme de organizare, cum ar fi Societatea cu raspundere limitata (SRL), Societatea Anonima (SA) sau Intreprinderea Individuala (II). Fiecare forma de organizare are propriile cerinte si reguli de functionare.
  2. Stabiliti denumirea si sediul social al companiei Dupa ce ati hotarat tipul de companie pe care doriti sa o infiintati, trebuie sa stabiliti denumirea si sediul social al companiei. Denumirea trebuie sa fie unica si sa nu fie deja inregistrata de alta companie, iar sediul social trebuie sa fie situat intr-o locatie stabilita.
  3. Obtineti certificatele necesare Inainte de a putea inregistra compania la Registrul Comertului, trebuie sa obtineti anumite certificate si avize, cum ar fi:
  • Certificatul de urbanism pentru sediul social
  • Avizul de functionare de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta
  • Autorizatia de functionare de la Protectia Muncii
  • Autorizatia de functionare de la Sanatate
  1. Depuneti dosarul la Registrul Comertului Odata ce ati obtinut certificatele si avizele necesare, trebuie sa depuneti dosarul la Registrul Comertului pentru inregistrarea companiei. In dosar trebuie sa fie incluse acte precum:
  • Actul constitutiv al companiei
  • Dovada proprietatii sau inchirierii sediului social
  • Declaratia pe propria raspundere a administratorului privind neincadrarea in situatia de conflict de interese
  • Certificatul fiscal
  1. Inregistrati compania la ANAF si la alte institutii. Dupa ce ati inregistrat compania la Registrul Comertului, trebuie sa o inregistrati si la ANAF pentru a obtine un cod fiscal. De asemenea, trebuie sa inregistrati compania la alte institutii, cum ar fi Casa de Pensii si Casa de Sanatate.
  2. Obtineti autorizatia de functionare Dupa ce ati inregistrat compania la Registrul Comertului si la alte institutii, trebuie sa obtineti autorizatia de functionare pentru a putea incepe sa desfasurati activitatea. Pentru a obtine aceasta autorizatie, trebuie sa indepliniti anumite conditii, cum ar fi sa aveti sediul social conform cerintelor legale, sa aveti personal calificat, sa respectati normele de protectie a muncii si de sanatate etc.

Cat costa sa deschizi o firma? Ce acte sunt necesare? Cat dureaza procesul?

A trecut vremea cand a deschide o firma in Romania era o adevarata corvoada, lucrurile s-au mai simplificat si la noi in ultimii ani.

Va amintiti cu siguranta cum era cu cativa ani in urma, cat de dificil era sa obtii diferite acte. Spre exemplu, pentru obtinerea unui certificat fiscal trebuia sa petreci ore in sir la cozi. Astazi, acest act se poate scoate usor de pe platforma ANAF din contul tau, din cateva clickuri.

Pentru ca sunt multe persoane care vor sa-si deschida o firma, dorindu-si sa lucreze pe cont propriu, sa nu mai depinda de altii, ne-am gandit sa trecem prin acest proces privitor la deschiderea unei firme, urmand si noi pasii necesari acestei operatiuni.

Pasii necesari, costurile si actele necesare infiintarii unei firme

Obiectul de activitate

In acord cu cerintele legale, trebuie sa alegem un obiect de actiivitate stabilit conform Codului CAEN. Apoi va trebui sa ne hotaram asupra tipului de societate pe care dorim sa o deschidem si sa stabilim administratul.

Obiectul de actiivitate poate fi singular, ori pot fi mai multe, caz in care unul va fi principal si restul secundare. Insa, ar fi bine sa luati in calcul si urmatorul aspect: in functie de numarul obiectelor de activitate stabilite, vom plati o anumita valoare pentru taxa de inregistrare a firmei.

Taxa de baza este formata din cinci coduri, pentru urmatoarele cinci vei plati inca 10% din taxa. Deci, cu cat creste numarul obiectelor de activitate crestere si costul aferent deschiderii.

Forma juridica de organizare

O scietate se poate consitui sub diferite forme, exista 5 moduri din care poti alege.

forme de organizare societati

Dintre aceste forme pe care le aveti la dispozitie, cele mai cunoscute si mai frecvent alese sunt:

SRL – societate comerciala cu raspundere limitata – este acea forma de organizare juridica utilizata in mod frecvent in Romani. Aceasta forrma de organizare se poate realiza printr-un simplu act consitutiv al unei singure persoane. Actul se incheie sub semnatura privata, fiind semnat de asociatii ce iau parte la firma. Actul contine informatii legate de asociati si datele lor de indentificare. Asociatii nu au in acest caz statut de comericanti, ci vor raspunde de datoriile firme in acord cu aportul fiecaruia. La inceput capitalul social al firmei trebuie sa fie de 200 de lei, caz in care acesta se imparte la asociati, insa, valoarea fiecaruia sa nu fie mai mica de 10 lei.

SNC – societate cu nume colectiv – in aceasta forma de organizare asociatii sunt catalogati drept comercianti, caz in care au si raspunderi in privinta operatiunilor facute de aceste persoane in numele firmei.

SCS – aceasta forma juridica de societate de comerciala in comandita simpla implica doua tipuri de asociati, si anume comanditatii si comanditarii. Primii raspund de datoriile firmei si au statut de comercianti, iar ai doilea raspund de datorii in acord cu aportul fiecaruia, dar nu au calitate de comercianti.

SA – societate pe actiune – este o alta forma de organizare cunoscuta ce implica doi actionari. La acest tip de firma este nevoie de doi actionari, capitalul social cuprinzand actiunile emise de societate a caror valoare nu poate fi mai mica sub 0,1 lei.

SCA – societate in comandita pe actiuni – o forma de organizare juridica bazata pe doua tiuri de asociati, comanditati si comanditari, primii cu calitate de comerianti care raspund si de datoriile firmei, iar comanditarii raspund doar de datorii in acord cu contributia lor la capital, dar nu au pozitia de comercianti. In cazul acestei societati, comanditatii sunt cei care conduc.

Numele firmei

Pentru a stabili numele firmei, trebuie sa faci rezervare la Registrul Comertului, completand o cerere in original. Pentru aceasta operatiune veti plati o suma de 50 lei. Numele poate fi verificat pe platforma online https://portal.onrc.ro, pentru a vedea daca este disponiil si nu este folosit de alta societate.

Tot in acest punct se alege si o sigla, o emblema sau o denumire a firme. Trebuie sa fiti atenti ca aceasta emblema nu poate condinte elemente ce aprtin unor institutii publice. Aceasta trebuie sa fie inregistrata la Registrul Comertului, in acord cu legea 26/1990, astfel incat sa o poti folosi cu exclusivitate.

Sediul social al firmei

Pentru stabilirea unui sediu social al societatii trebuie sa se incheie un contract de inchiriere ori unul de comodat cu proprietarul imobilului respectiv. La acest act se adauga actul de proprietate al persoanei juridice ori fizic, dupa caz, care iti inchiriaza imobilul pentru a-l utiliza ca sediu de firma.

Daca sediul firmei este stabilit intr-un apartament de bloc, este necesar si acordul vecinilor (se construieste un tabel cu numele, prenumele, seria si numarul de pe buletin precum si semnatura de acord al acestora) si al asociatiei de proprietari (semnatura reprezentantului legale al acesteia asa cum a fost ea constituita).

O firma poate avea si sedii secundare, pe langa cel secundar, caz in care este nevoie de infiintarea acestora, stabilindu-se de la caz la caz denumirea corespunzatoare: punct de lucru, agentie, sucursala, reprezentanta etc.

Actul constitutiv al societatii

Acest document se stabileste cu implicatia directa a unei persoane specializate de genul avocat, consilier juridic, ori jurist.

Actul constitutiv cuprinde urmatoarele elemente:

  • obiectivul principal de activitate al societatii
  • obiectivele secundare de activitate
  • denumirea si numarul rezevat la O.N.R.C
  • numele si prenumele asociatilor
  • numele si prenumele administratorului
  • perioada de timp pentru care este valabila functia de administrator
  • declaratia pe propria raspundere a administratorului si a asociatilor ca nu au antecedente penale si sunt in acord cu cerintele legislative aferente

Capitalul social depus la banca

Un punct important in deschiderea unei firme il reprezinta depunerea unei sume de bani la o banca, suma de bani ce se constituie drept capital social al firmei.

In cazul unui SRL, suma minima necesara este de 200 de RON, aceasta suma reprezinta capitalul social al unei firme cu o asemenea organizare juridica. Aceasta suma se depune intr-un cont special de ‘capital social’. Banca trebuie sa-ti emita o chitanta aferenta deschiderii acestui cont, act ce se depune la Registrul Comertului.

Plata taxelor la Registrul Comertului

Dupa ce ai depus capitalul social intr-un cont bancar (la o banca aleasa de tine), va trebui sa achiti taxa de inmatriculare a firmei la ONRC (sumele de care am vorbit anterior).

Speciment de semnatura

Dupa ce ai depus dosarul de infiintare a firmei, trebuie ca administratorul sa se deplaseze la un Notar Public si sa dea specimen de semnatura. O astfel de operatiune costa 50 de lei.

Depunerea dosarului la Registrul comertului

Dupa ce ai obtinut si specimenul de semnatura si dupa ce ai completat toate documente necesare, acestea vor fi depuse la Registrul Comertului pentru inmatriculare.

La depunere, trebuie sa fii atent sa nu cumva sa-ti lipseasca urmatoarele acte:

  • cererea
  • anexa vector fiscal
  • declaratie pe propria raspundrre

Ridicarea documentelor de la Registrul Comertului

La acest pas trebuie sa iei de la Registrul Comertului urmatoarele documente:

  • certificatul de inregistrare al firmei
  • hotararea tribunalului judecatoresc – cel care a dispus autorizarea inmatricularii societatii
  • certificatul constatator

Ce urmeaza sa se intampla

  • intr-un termen de 40 de zile sa depui declaratia de inregistrare fiscala la Administratia Financiara
  • sa deschizi un cont bancar al firmei
  • obtii o stampila a sociatii, un chitantier si alte tipizate (registre uzuale) Aceste tipizate se pot obtine de la diverse firme care se ocupa cu astfel de acte, pentru a le putea obtine vei avea nevoie de copii dupa actele firmei si de o delegare din partea reprezentantului firme (insotita de o copie dupa CI-ul acestuia).

Avize si autorizatii

In functie de obiectivul de activitate al firmei, va trebui in unele cazuri sa obtii diverse avize si autorizatii de la autoritatile publice.

Tarifele pentru consultanta, taxe la Registrul Comertului

  • deschiderea unei firme cu un asociat unic – costa 990 lei
  • infiintarea unei firme cu doi asociati – costa 1042 lei
  • deschiderea unei firme cu trei asociati – costa 1136 lei
  • autorizare activitate – costa 313 lei
  • actualizarea datelor de identificare – costa 569 lei
  • inregistrarea precum si autorizarea punctului de lucru/sediu/agentie – costa 469 lei

Ce taxe vei plati la ONRC pentru infiintarea unei firme

  • taxa de inmatriculare la Registrul Comertului in valoare de 120 lei
  • comision pentru obtinerea codului unic de inregistrare are valoarea de 10 lei
  • taxa pentru obtinerea cazierului fiscal are valoarea de 10 lei
  • plata pentru unicitate sediu este de 10 lei
  • certficatul constatator costa 30 de lei
  • publicarea in MO costa 31,50 lei
  • taxa de timbru judiciar este de 39 lei
  • taxa MFP pentru informatii privitoare la cazierul fiscal pentru administrar ori asociat in valoare de 20 lei
  • timbrul judiciar costa 0,30 lei
  • fondul buletin este de 5% din taxele de registru
  • fondul de lichidarea in cuantum de 20% in totalul taxelor de registru

Daca apelezi la un specialist pentru a-ti realiza dosarul in vederea infiintarii firmei si depunerea lui la Registrul Comertului, porneste de la 300 de lei in sus.

In final, sa facem o sinteza asupra lucrurile pe care trebuie sa le stii daca ai de gand sa infiintezi o firma noua.

In primul rand, actele necesare:

  • rezervarea numelui societatii
  • actul constitutiv autentificat de un avocat
  • cazier fiscal al administratorului si al asociatilor
  • contract de sediu social
  • acordul asociatiei de proprietari
  • acordul vecinilor
  • copie dupa actul de identitate al asociatilor si administratorilor
  • specimen de semnatura al administratorului/lor
  • imputernicirea avocatiala
  • dovada depunerii capitalului social (extras de cont din ziua respectiva)

Infiintarea firmei dureaza intre doua si trei zile. Procesul nu mai este unul atat de complicat ca odiniara, dar tot poate da batai de cap unei persoane neavizate. Va sfatuim sa va informati in prealabil, sa va notati cu atentie pasii pe care ii aveti de urmat.

Exista oferte in piata privitoare la infiintarea unei noi firme (unele vin la pachet si cu bonusuri de genul contibilitate gratuita pentru primele 3 luni de la infiintare).

Acum, este foarte important sa aveti in vedere partea legislativa si sa va asigurati ca indepliniti toate cerintele pentru infiintarea firmei

Legislatia in vigoare pentru deschiderea unei firme:

  • art 6 din legea 31/1990 referitor la fondatori
  • legea 26/1990 privitoare la numele firmei
  • art 17 alin 2 din legea 31/1990 referitor la sediul social al firmei

Pentru informatii suplimentare si pentru a avea o lista actualizata cu cerintele aferente fiecarui tip de societate in parte, va sugeram sa vizitati portalul onrc.ro dedicat persoanelor juridice.

GDRP | T&C | Privacy | Cookies